Manele in UE

Sunt mai mult ca sigur toti ati vazut ultima gaselnita ProTv – Dupa majoritatea calupurilor de stiri, ”oamenii care au adus televiziunea le un nou standard” (dupa ei) baga si un clip (deloc scurt) cu ceea ce ar trebui sa fie imnul Uniunii Europene …pe manele. Inaltatorul pasaj din Ludwig Van Beethoven este redus la un ”imn balcanic’.

Din punct de vedere cultural , aparitia manelelor era de asteptat. Prin 1995-1996, in afara de cateva trupe dance mai putin cunoscute, gen T-Short, X-Trance, Boysonic si mai tarziu Genius, muzica romaneasca lipsea cu desavarsire (muzica romaneasca adevarata lipsea oricum) de la radio si chiar televiziune (erau cateva posturi care aveau emisiuni muzicale, in special posturi locale). In aceste conditii, prin 1996, ProTv invita la matinalul lui Florin Calinescu, un manelist prezentat ca fiind cantautor de muzica romaneasca cu influente balcanice. (scuzati cacofonia, dar nu-i de la mine).

As vrea sa spun ca ”oamenii de conditie culturala medie si sub-medie” au imbratisat imediat conceptul, dar, doar pentru ca eu nu ascult si nu am ascultat niciodata manele, asta nu inseamna ca s-a creat un standard. Cand aparusera manelele, 80% din populatia Romaniei asculta, fie la chefuri, fie in timpul liber, la gratare, etc . (da inclusiv ”roackerii” cu state vechi). Cand muzica romaneasca a inceput sa se dezvolte (in principal pe partea de dance si pop-rock) multi s-au trezit si au lasat-o naiba de ”muzica romaneasca cu influente orientale”.

Oricat mi-ar placea sa spun ca manelistii sunt incluti, subintelectuali, etc…nu pot, pentru ca nu e chiar asa. Majoritatea sunt, este adevarat, dar nu din cauza manelelor ci din cauza lipsei unui mediu cultural propice. Manelel sunt doar forma lor de ”eliberare subculturala”. Totusi, exista multi oameni ok care ”mai asculta din cand in cand” si cate o manea. Chestia asta am sesizat-o la oameni din facultatea mea, oameni care nu pot fi catalogati dupa genul muzical abordat.

Revenind la titlul : Manele in UE – maneaua nu poate sa ne reprezinte cultural pe noi, ca popor. Daca am ajuns la acest nivel inseamna ca nu suntem demni de a spune ca avem o cultura. Avem o cultura de elita, bineinteles, dar in acest caz, restul ar fi gunoi, si nu cred ca vrem sa lasam sa se intample asta. Faptul ca Sarbu si Voiculescu sunt niste ”moguli” fara principii si ahtiati dupa bani nu ar trebui sa impiedice telespectatorii celor doua posturi sa-i mai si amendeze pentru nesimtirea de care dau dovada. Revelionul cu manelisti de pe Antena 1 a fost un afront adus la adresa inteligentei romanesti. (de care ma indoiesc profund). – pana si ”Vanghelionul” (revelionul lui Vanghelie, cu Europe si Joe Cocker) a depasit mult productiile Tv.

Comparativ : Au pus vreodata suedezii Oda Bucuriei pe death metal ? Daca norvegienii vor accepta aderarea (sunt in spatiul Schengen) credeti ca prima lor miscare va fi sa scoata Oda Bucuriei pe black metal ?

krossfire
  • krossfire
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
krossfire

Pai am cautat, dar link-ul de pe YouTube nu mai este. Exista sesizarea mea pe inca vreo 5-6 forumuri (unele recente) insa videoclipul parca a intrat in pamant. O sa-l caut si pe Google Video cand am timp.

vlad

unde pot asculta/downloada oda bucurie pe ritm de manele?

andrey

nu sunt de acord cu desfiintarea manelelor ,si nu mai vorbiti voi ca nu va trptrezinta cultural ca sunt manelisti mai destepti decat puterile tarii,asa ca oricum nu vor fi desfiintate niciodata:>:x FORZZA MANELE

insanemanelist

MANELE pana la moarte !

Florin Grozea (Hi-Q)

In primul rand cuvantul “manele” se foloseste gresit pentru un stil muzical foarte general. In al doilea rand muzica lautareasca si cea sub-urbana (populara “modernizata” la oras) exista de mult, acest gen de muzica a iesit la suprafata o data cu mixarea ei cu muzica dance care era pe un mare val in anul 2000. Aici Costi Ionita poarta aproape toata/tot vina/meritul.

Iar ProTV e un post generalist, adica “pentru toata lumea”. Adica pentru toti… chiar si pentru ei.

BusterDBK

“si nu mai vorbiti voi ca nu va trptrezinta cultural ca sunt manelisti mai destepti decat puterile tarii” >> Imi pare rau, sunt si un pic obosit, dar nu inteleg ce vrei sa spui.

De asemenea, de remarcat ca Negura Bunget nu s-a (ea, trupa, da e un acord bine facut) apucat sa zbiere pe la tanti Europa, chiar daca e o trupa reprezentativa pentru cultura noastra (care are multe influente, ceva obiceiuri pagane si asa mai departe)… Daca ProTV tot este un post “pentru toata lumea” vreau sa ii vad si pe stimabilii de la Negura Bunget, Vena Cava si Cyfer’s Sin (care canta blues-rock) acolo… filmari din Big Mamou si Old School…

Daca noi cei cu black metalul am inteles ca muzica noastra, oricat de justificata ar fi ea si cat de artistica, nu place tuturor si nu trebuie scoasa in fata chiar oricum, atunci de ce nu pot si acei manelisti care sunt mai destepti ca noi sa vada in acelasi mod problema?

Ce ar fi sa pun dimineata in metrou “Hora soarelui” pe mobil?… 🙂

adsad

Toti cei care iubiti incultura si decadenta morala….va invit sa ascultati manele mai departe pentru ca va reprezinta. Ca si muzician …nu pot accepta ca Oda bucuriei din Simfonia a IX-a de Beethoven, care intamplator este si imnul UE, care este “o bijuterie” a muzicii sa o vad nenorocita de niste idioti care cunosc si ei 3 acorduri, si se si autoproclama artisti. Este vina noastra ca sunt asa ascultate …si acest virus numit manea …a intrat din pacate si in Conservatoarele de Muzica din Romania…pacat…muzica este ceva mult mai sublim……

Nautilus

@krossfire: “maneaua nu poate sa ne reprezinte cultural pe noi, ca popor.”

Maneaua ne reprezenta pe noi ca popor în 2006-2007 când au fost scrise cele de mai sus şi când era epoca de glorie a falitelor cocalari.com şi pitzipoanca.org

Explozia manelelor a avut loc exact după căderea în groapă a hip-hopului şi rapului la finalul lui 1999-începutul lui 2000. Până atunci manelele erau cântate doar de lăutarii de restaurant şi la Miss Piranda, iar din acel moment au invadat mass-media “oficială” – televiziunile şi spectacolele mari organizate cu investiţii masive.

Oare asta se întâmplă aşa, de la sine, fără sponsori, fără bani, fără intervenţia mogulilor TV? Eu nu prea cred. E un fenomen care implică sute de mii de oameni, nu se întâmplă din senin.

Deci cine şi de ce ţinea să dispară rapperii şi hip-hopperii şi să înflorească maneliştii? Şi ce câştiga din asta?

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x