La ”ţară”…

Urmeaza unul dintre putinele posturi cu tenta personala din blogul asta. Inainte de o revenire abrupta in Bucuresti, ceva scanari de reviste si diafilme (merge greu treaba), am avut timp sa trec macar pentru o zi pe la o tara nu suficient de indepartata incat sa justifice absenta mea.

Intr-un loc desprins din filmele lui Stere Gulea, am descoperit ca o zi este suficienta incat sa te trezeasca putin la realitate. Fie lipsa mea indelungata din zona, fie lipsa blocurilor comuniste din haznaua bucuresteana m-a facut sa vad totul mult mai mic (asa cum imi si sugerase cineva). O exprimare prozaica m-ar aduce la concluzia ca pamantul voia sa inghita locul, sa-l aduca ”inapoi”. Sunt locuri in care lectura bagata pe gat la Bac, precum mult vizatul roman ”Ion” are un total alt sens. Cand ai un bunic care si-a aparat obsesiv pamantul de comunisti (pana la a-si pune viata in pericol) si cand vezi oamenii certandu-se cu un investitor neamt din zona ce vrea arendarea unor pamanturi si asa greu de lucrat intelegi care-i baiul cu agricultura romaneasca.

Am mai ascultat odata povestea cu extraterestrul venit pe camp si gonit de sateni pe principiul ca incalcase granitele pamantului detinut de nu stiu cine si povestea sicriului transformat in frigider. Singura poveste careia bunicii nu voiau sa-i dea crezare a ramas cea cu strigoiul, o aberatie propoavaduita de ProTv acum vreo patru ani. Pentru cateva ore m-am intors la hobby-ul din copilarie, acela de a da nume stupide animalelor din curte care nu dispuneau de asa ceva. Astfel au aparut pisoiul Vercingetorix, catelul Ahile si vitelul Pericle. Oricum, nimic nu s-ar putea compara cu numele si denominarile deja existente in sat precum Cailuţă sau Afrodiţa. Ar mai fi de mentionat si Marin cu Coada (singurul om cu coada din sat, aparent) care are barul Zenovius si vinde un Chrysler aproape nou ! De la bunica am aflat si revelatia ca Oprescu e ”prost bine” , ca vorbeste si se misca de parca are ”carlige la cur”.

Dupa ce v-am plictisit cu doua paragrafe cu istorisiri personale ar fi cazul sa justific si de ce am simtit nevoia sa merg pana aici. Tot uitandu-ma la mixul de nou si vechi, la relatia cu exteriorul si la satul ce se retrage subtil de pe harta am sesizat o paranoica analogie cu situatia de acum. Senzatia pe care mi-au dat-o oamenii din zona a fost a unora care vesnic asteptau furtuna. Un sentiment similar pare sa se fi instalat si in blogosfera romaneasca dar si in mintile unora ce depasesc media de varsta a tinerilor revoltati (aviz Scaevola).  Ceva se intampla si nu , nu e vorba doar de criza economica. Ea va fi doar un motor pentru niste schimbari mult mai socante pentru droaia de analisti si economisti. Fie ca e vorba de mult mai abjectul sat patriarhal al politicienilor romani, de o anumita clasa de bugetari obisnuiti cu diverse favoruri sau de omul de rand pentru care criza economica este o chestie ce se decide la nivel de UE,  vantul schimbarii miroase a furtuna.

Iedut
He can feel it too...

Mi-ar placea sa se ridice un cititor si sa-mi spuna : Eu nu simt asta, eu vad un viitor glorios ! Pana atunci, sper ca intr-un eventual spatiu public de ”dupa”, sa ne intalnim mai putini, mai bine pregatiti si cu lectia invata. Intre timp,  vom continua desigur sa ne implicam in diverse actiuni mai mult sau mai putin relevante. E greu sa vezi sensul cumpararii unei umbrele cand stii ca te paste uraganul.

P.S : Din pacate pentru A.Faith si altii , cu sau fara parcul Romniceanu sau fantana din centru , Craiova (in care am zabovit foarte putin din pacate) arata in continuare nasol si prost gandit. Modernitatea se restrange doar la centru, autogara este infecta iar planul urbanistic imi pare ca lipseste. Iertata-mi fie ignoranta dar am vazut ca  lucrurile nu se imbunatatesc nici spre Slatina sau alte orase din Oltenia istorica.

P.S 2 : In alta ordine de idei, am intalnit un nou taximetrist filosof, unul mai tanar care folosea si artificii verbale. Tind sa cred ca gama lor devine din ce in ce mai variata pe masura ce locurile de munca sunt din ce in ce mai putine.

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

57 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
WhiteWolf

Paul Morand spunea, la modul decent, ca Romania este un pamant tragic unde totul se sfarseste comic”. Ai reusit sa te apropii mult de ideea lui cu postul asta.
Dincolo de relatari si propriile tale “simtiri”, am ajuns sa cred ca noi avem din ce in ce mai multe si mari dificultati in a reusi sa luam ceva in serios. Asta apropos de barul Zenovius & Chrislerul “de vanzare”
Derizoriul bascaliei romanesti s-a transformat din alibi in simpla voluptate a derizoriului. Si in interiorul granitelor lui “las’ ca merge” si “asta e” ca si filozofie de viata, imi e din ce in ce mai greu sa cred ca se mai poate intampla vreo furtuna reala.

Roxana

Cică e un banc bun (printre singurele pe care le ţin minte 🙂 ): România e o ţară frumoasă, păcat că-i locuită. Eh, ce să-i faci? Eu înţeleg perfect imaginea pe care ţi-ai format-o şi pe care ai descris-o. Am ajuns şi eu de la facultă în “sătucul meu”, pentru că în mod sigur nu e municipiu decât cu numele. Şi ce văd? copii emo (au apărut şi la sate, la dracul!), şmecheri cu maşini second’s second hand şi cu muzicuţe agresive de după geamuri fumurii, după blocurile gri, geeeee. În fine, am dat de multă agitaţie, ca şi prin blogosferă. Din cauza asta nu am vrut mult timp să-mi fac blog: pentru că toţi se “băteau” care pe care e mai tare-n blog. Ete, fâs! În final, în clipe de durere undeva (a se înţelege la inimă), mi l-am făcut. Şi parcă i-aş fi deranjat cu ceva pe unii. Nu a trecut mult şi deja primeam mesaje de ameninţare, mă trezeam prinsă între războaie veşnice bla bla. Ajung acasă, in wondertown şi văd acelaşi lucru: oamenii nu mai încap unii de alţii, nu mai pot de atâta grandomanie, de parcă ai avea cu ce să te lauzi: te lauzi… Read more »

Inka

Ziua buna! Te contactez in legatura cu o eventuala colaborare cu blogul tau. Doream sa te adaug in blogroll si ma gandeam daca vrei sa fie reciproca treaba. Daca da, te rog sa ma contactezi pe blog, sau sa-mi trimiti un mesaj pe adresa de pe blog, de la sectiunea de CONTACT. Multumesc mult si o zi frumoasa iti doresc!

A.Faith

salutare! putem să facem link exchange? te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog, te rog

ontopic: băi, iar ai fost în Craiova şi n-ai zis nimica?!!?!?

jorjette

Păi, dacă e să vorbim de viitor, ştiu sigur că viitorul meu va fi glorios pentru ca eu asa il vad.Spunand acest lucru, ma refer la asteptarile mele de la viata, care stiu ca sunt altele decat ale majoritatii.
Poate exista un viitor glorios pentru toti daca toti ar vedea asta, dar toti se lasa purtati de valurile “crizei financiare” si nu numai.Acest viitor glorios de noi toti depinde, dar majoritatea nu face decat sa-si planga de mila si sa “admire” cum ii trece cate un val prin fata ochilor:”WOW!”
Da, acest viitor glorios exista, dar pentru mine viitor glorios inseamna altceva decat pentru multi altii.Oamenii o sa inceapa sa se retraga in locuri mai linistite, deja au inceput sa faca acest lucru deoarece cu toata criza asta nu e decat un haos.

Neliniştitu'

Bre, oare s-or mai întâmpla vreodată lucruri bune?

Roxana

@Jorjette: să ştii că ceea ce zici tu acolo am regăsit în Ice Age2: când trecea turma de mamuţi(deşi ei credeau că doar Manny e singurul din specia sa) şi se uitau toate animalele şi ziceau “WoW”. 🙂 Viitorul “glorios” – deşi nu ştiu de ce-ţi trebuie unul glorios, deocamdată m-aş mulţumi cu un viitor care să ofere perspective tinerilor – ţi-l faci singur doar într-o oarecare măsură. Gândeşte-te că n-ai ce viitor glorios să-ţi faci într-o ţară în care predomină sărăcia, în care statul “rupe” şi de la păturile sociale mijlocii, şi de la cele “de sus”, de peste tot adică. Deci zi-mi şi mie ce viitor dezirabil d.p.d.v. etic, profesional, personal ai avea acolo unde nu eşti susţinut şi nu eşti încurajat de mediul în care te dezvolţi? Ştii, e o paralelă: trecut glorios, prezent furtunos şi viitor neprietenos. Na, am făcut şi-o rimă, ca să fiu mai gentle. Deci n-ai nevoie de un viitor glorios, ci pur şi simplu de unul care să te mulţumească pe tine însuţi, să simţi că n-ai lucrat în trecut (actualul prezent) degeaba şi că nu eşti un alt ratat în viaţă. @Neliniştitu’ : Se întâmplă şi acum, doar că vorbim de… Read more »

romania inedit

Eu nu am inteles totusi ce ai avut cu pisoiul de i-ai dat numele asta ?
Vercingetorix este nume de invins nu de invingator !
De ce nu i-ai spus pisoiului Pericle !
O sa fie saracul marcat intreaga viata de numele asta !
Poza cu capra este foarte sugestiva !
Eu cred ca foarte multi ar trebui sa petreaca o scurta perioada la tara , ca sa inteleaga mult mai bine cum traieste si gandeste 40 % din Romania !

romania inedit

Mentalitatea celor care nu au treaba cu mediul rural se poate schimba , dar cei care traiesc acolo e mai greu sa-si schimbe mentalitatea din cauza faptului ca mediul in care traiesc le influenteaza viata !
In multe sate se traieste tot ca in evul mediu !

Roxana

@ romania inedit: ai fi surprins(ă) să vezi că cei care trăiesc în mediul rural îşi schimbă mai uşor mentalitatea decât ţăranii de la oraş. Trust me, i know. chiar dacă la noi mediul rural nu echivalează cu mediul urban, cum e de obicei cazul peste hotare, oamenii de la ţară încep să se adapteze, pentru că o cere “evoluţia”. Ăştia de la ţară nu au tehnologie, dar tot învaţă încet, încet să o folosească. Pe când ţăranul de la oraş are tehnologie, dar nu vrea să o folosească. Dacă în multe sate se trăieşte ca în evul mediu, imaginează-ţi că în multe oraşe trăiesc oameni cu mentalitate de ev mediu. 😉 @krossy: eu mă mulţumesc cu un viitor asigurat, nu-mi trebuie unul glorios, pentru că atunci ar însemna să-mi fac planuri prea exacte. Şi mie planurile de genul nu-mi ies. Stupid circle of life :). Apropo de poveştile de la bere, mi-am amintit un episod de genul povestind trecutul şi visele, doar că fără bere, când fost acum o săptămână înapoi la Iaşi. Şi stăteam la fântâna de lângă Teatrul Naţional, în parc, aşteptam un prieten. Şi în spatele meu pe o bancă, o ceată de moşnegi cu vechime,… Read more »

romania inedit

@ Roxana , sa inteleg ca tu locuiesti la tara ?
Mentalitatea asta trebuie sustinuta si de ceva !
Taranii din mediul rural interactioneaza mult mai des decat taranii din mediul urban .
Trebuie sa precizez faptul ca toti suntem tarani , pentru ca traim intr-o tara : Romania !

Programare Sociala

De când a murit bunicămea nu am mai dat pe la țară. Sunt vreo 6 ani cred de atunci. Chiar nu mai știu cum este să mă plimb prin comună, să văd animalele de curte, etc.

Am mai luat contact cu lumea satului de vreo 2-3 ori, dar pentru o perioadă f. scurtă când eram în trecere cu diverse persoane pe la ele la țară.

Oricum, nu pot să percep noțiunea de a trăi la țară. Mi se pare prea dificil, puține posibilități și puține de făcut.

WhiteWolf

@romania inedit, mai lipseste sa ne faci recomandari (pe titluri si autori) din literatura sãmãnãtoristã si sa o bagi si pe aia cu “vesnicia s-a nascut la sat”
He, he, he, Bucurestiul de cati ani e oras ?

jorjette

Ai atins exact ce trebuia, faptul că mulţi nu ştiu de fapt ce vor şi se raportează în general la ceea ce fac sau vor cei din jur.
Schimbarea pleacă de la micro la macro asa ca e suficient ca un singur om sa creada/să-şi dorească ceva si treptat lucrurile vor incepe sa se miste in acel sens…e mai greu, dar nu imposibil.:)

baghy
Neliniştitu'

Roxana: Nu sunt mărunte, sunt de interes personal alea bune de se întâmplă. 🙂

Krossfire: Adică, vrei să zici că dacă ai fi în Elveţia n-ai mai ave blog? 😀

Roxana

@romaniainedit: băi, tu nu ştii să citeşti printre rânduri?
tocmai ţi-am vorbit de ţăranii de la oraş şi cei de la sate. De ce am zis că “I know”? Pentru că în săptămâna pe an când mai ajung prin mediul rural, observ diferenţele astea. Mai aud de programe care susţin mediul rural. Deci e speranţă.
Nu zicea nimeni că trăiesc la sat, deşi n-ar fi prea departe de adevăr, având în vedere că oraşul meu e municipiu doar cu numele. 🙂
Ideea e că “there is still hope”. (nu ştiu din ce film am preluat-o, dar sună bine 🙂 )
Ăştia de la sat au început să audă de maşini, ba chiar să-şi permită 2-3 în sat. Ţăranii din mediul urban însă au ajuns deja la un cult al maşinilor second’s second hand. 😀
În concluzie, cum spuneam pe undeva, may the force be with us all.

~ the end sau to be continued… ~

zamolxis

@kross: chiar, cum se face ca ceasca, adeptul planning-ului impins in panzele albe, nu si-a lasat amprenta clarvazatoare si in Oltenia? sunt o gramada de orase mici unde planning-ul se cunoaste si chiar a avut succes – radauti e primul care-mi vine in minte.

cat despre satul tau, cred ca acolo s-a turnat criza la romani 🙂

@Comy: poti scrie despre consumul de droguri, e rampant in elvetia. sau despre libertarianism. sau despre politica de imigrare si votul comunitatii. sau despre partidul cu oaia neagra. ai o tona de subiecte!

Comy

Eu stau in Elvetia, la tara 🙂 Cu un blog pe aici te descurci binisor doar daca esti ”verde” si pornit pe chestia asta. Salvati balenele, salvati copiii,nu ucideti focile sunt actiuni care duc spre un blog de succes:) In rest nu prea ai de ce si de cine sa scrii:)
Cat despre taranii de aici tot doua trei masini de familie au, ba inca marea majoritate se vad si ”cowboy” si isi scot in weekend Dodge-ul pick up cu motor de 8000cmc la plimbare:) asta pe langa Harley-ul devenit icoana 🙂

Legat de masini germanele sunt la putere la modul general si la oras si la sat, au chiar o expresie interesanta in partea franceza legat de asta ”partir renault revenir vélo”:)

Personal merg la tara undeva dupa Valenii de Munte si intr-adevar lucrurile se schimba. Nu cred ca sunt eu in masura sa judec daca se schimba in bine sau in rau dar ei nu fac decat sa se adapteze vremurilor in care traiesc.

Cosmin

WhiteWolf

sau despre partidul cu oaia neagra… 🙂
“Fuarte tare”, zamolxis !!! Asadar au si elvetienii falitzii lor, cum ar veni.
Comy, de abia astept sa preiei legatura 🙂

Comy

Legat de consumul de droguri…e alegerea fiecaruia. Exista centre de injectare, te inscrii la politie, ti se da doza gratuit si nu ajungi in strada sa dai in cap la oameni. Pe tine ca neconsumator nu te afecteaza sub nici o forma. Doar vezi africani care vand iarba in anumite cartiere. Nici macar aia nu te deranjeaza, daca vrei sa cumperi dai intrebator din cap ala raspunde cu da si gata afacerea.:)Tot africanii mai au si cocaina dar de la ei cumpara doar meseriasii din banci si altii asemenea care nu ar da bine sa fie pe vreo lista la politie:) De astea nu mai trebuie sa scrie nimeni ca sunt deja ”normale”Atat timp cat e liniste toate astea se baga sub pres sa zic asa. Politica in Elvetia mie imi lasa impresia ca e facuta sa acopere toate ”culorile” si sa fie lumea multumita. Astfel, pina la urma, toti se pun de acord pe calea de mijloc:) Oaia neagra a fost raspunsul dur la o magarie, dupa parerea mea desi eram direct afectat la acel vot. Cam asta e politica. Intrebarile erau referitoare la acceptarea unor acorduri cu UE si la inceperea procedurilor pentru Romania si Bulgaria.Aceste puncte distincte… Read more »

Drace

Mie-mi place la tara, unde si intentionez sa ma mut dupa ce ma intorc in Romania, desi au inceput sa ma calce pe nervi cunoscuti (sau necunoscutii) din copilarie, care cred ca daca si-au mai facut un etaj la casa si si-au luat jeep si atv, din vinzarea pamantului mostenit de la parinti sau bunici, au reusit in viata. :))) Bine, tara mea nici nu prea mai e tara, fiind la mica distanta de Bucuresti, dar nu intentionez deloc sa adopt un mod de viata “a la suburbii”, ba chiar intentionez sa-mi cumpar 1-2 capre, asa cum aveam cand eram copil. Un pas important ar fi sa ma mut la “cealalta tara”, dar nu ma vad… un sat izolat, case razlete printre paduri-Valcea.

Despre Craiova am auzit numai lucruri rele de la prieteni, in special legat de numarul mare de tigani si anarhisti. Prin Slatina am fost in ’94, dar numai in trecere, mi s-a parut dragut orasul.

Nu te-ai gandit sa botezi animalele… motanul, porcul, ciorile, dupa bloggeri importanti! :)))

zamolxis

Despre Craiova am auzit numai lucruri rele de la prieteni, in special legat de numarul mare de tigani si anarhisti. Ce-nseamna anarhisti?

Roxana

@zamolxis: anarhiştii o să te mănânce de ziu. Ai auzit de anarhie? Dacă nu, mai deschide DEX-ul. E o carte maaaare cu muuulte informaţii 😀 .
Sorry, krossy, îţi facem din blog chat. 🙂

Ciolanus

E o rusine sa spui ca te duci la tara, ca traiesti la tara sau ca esti de la tara … sau asa spun parvenitii din marile orase. Acei parveniti care uita de unde au venit, care uita de unde au plecat parintii lor sau uita ca faceau foamea pana acum cativa ani.
Unde mai e placerea alergatului toata ziua printre pomi, prin praf, prin tot felul de “garle”, jocul cu animalele, jocul cu prietenii, samd?
Acum avem pc si net, scutere si atv-uri, nu ne mai intereseaza altceva.

Mentalitatea taranului roman se va schimba doar prin exemple, nu doar pentru ca vine un cetatean strain si ii explica el marea cu sarea. S-a saturat taranul de promisiuni si de tepari. Cand o sa vina un personaj serios, care va face singur agricultura performanta, atunci va veni lumea la el.

zamolxis

@Roxana: Eu stiu ce-nseamna anarhist, eram curios ce vrea sa spuna Drace, intrucat nu pare sa foloseasca acest cuvant in sensul literal. DEX-ul e bun pentru prevenirea greselilor grosolane, dar nu poti desprinde din el nuantele sub care unele cuvinte au inceput sa fie folosite in vorbirea curenta.

Daca vrei sa intelegi pe de-a-ntregul ce-i aia “anarhist”, trebuie sa citesti Bakunin, Chomsky, Nozick, Friedman, econmistii scolii austriece, etc.

E bine ca tu stii ca exista DEX si sub forma de “carte”. Eu de pilda, folosesc varianta dexonline.ro, care intoarce raspunsuri din toate dictionarele, nu numai DEX-ul propriu-zis (inclusiv cele 5-6 editii ale sale).

Despre libertarianism, ruda moderna a anarhismului, am scris pe scurt in articolul de sub numele meu.

zamolxis

@Roxana: Eu stiu ce-nseamna anarhist, eram curios ce vrea sa spuna Drace, intrucat nu pare sa foloseasca acest cuvant in sensul literal. DEX-ul e bun pentru prevenirea greselilor grosolane, dar nu poti desprinde din el nuantele sub care unele cuvinte au inceput sa fie folosite in vorbirea curenta.

Daca vrei sa intelegi pe de-a-ntregul ce-i aia “anarhist”, trebuie sa citesti Bakunin, Chomsky, Nozick, Friedman, econmistii scolii austriece, etc.

E bine ca tu stii ca exista DEX si sub forma de “carte”. Eu de pilda, folosesc varianta dexonline.ro, care intoarce raspunsuri din toate dictionarele, nu numai DEX-ul propriu-zis (inclusiv cele 5-6 editii ale sale).

Despre libertarianism, ruda moderna a anarhismului, am scris pe scurt aici.

WhiteWolf

@Ciolanus, tu fiind purtatorul de vorbe ai taranilor ?
Sau vasnicul luptator impotriva pc-urilor, ATV-urilor si netului ? – nu pe un pc ti-ai scris comentariul, nu printr-o conexiune la net ai ajuns pe www-ul lui Krossfire ?
Ce vrea sa zica “personaj serios” care sa faca agricultura performanta ?
Poate iti par dur in aprecieri si in modul in care asez cuvintele unele dupa altele dar, cred, in primul rand trebuie schimbata mentalitatea celor ca tine si abia apoi cea a taranului roman.
Nu de alta dar daca vorbim despre acei tarani adevarati (atat de putini si de batrani cati au mai ramas) care au reusit sa scape (sau sa fenteze) de dezradacinare, crede-ma, “mentalitatea” le este atat de buna incat, iata, au reusit sa reziste pana in 2008.
Tarani, oraseni, cetateni ai capitalei, cetateni din provincie…. Cand dracu’ renuntam la catalogarile astea paguboase ?
Avem pamant cat sa putem invarti Europa pe degete in speculatii la grau sau porumb dar n-o facem pentru ca ne impiedicam de lipsa personajelor serioase
🙂

Roxana

@zamolxis: şi acum îţi faci reclamă singur. 🙂
oh well, eram şi eu puţin mai răutăcioasă (me overdoes it sometimes), dar se pare că te-a deranjat. 😀
My bad. Nu-mi cer scuze pentru o glumă ironică.
All in all, eu susţin totuşi cărţile, chiar dacă internetul e foarte bun. Câteodată e amuzant să te pierzi prin DEX. Poate unii mai învaţă lucruri noi. 😛

zamolxis

nu m-a deranjat, dar e-un subiect care ma intereseaza

candidcam

“E greu sa vezi sensul cumpararii unei umbrele cand stii ca te paste uraganul.” Foarte tare asta 🙂
Vorbeam aseara cu un prieten suedez si incercam sa-i explic care-i faza cu “Miorita” si cu felul nostru de-a fi, mentalitatea, punctele noastre forte si cele slabe, mai ales cele slabe…si spre final el imi zice “stii, noi ne simtim foarte prost pentru trecutul nostru, nu asa vrem sa fim vazuti in lume.” Am ramas perplex. Adica inteleg ca nu doresc sa fie cunoscuti pentru anumite episoade sangeroase- dar toata gloria aia, vikingii, valhalla – o lume-ntreaga stie de ei. Si ei se plang de asta.
Oricum, sunt natiuni care intotdeauna vor fi mai sus si altele care sunt ca Romania si asta cred ca tine de inteligenta si de caracterul unui popor.

Roxana

Candidcam: WRONG, românii nu sunt jos din cauza intelectului. Ştii că România are media IQ-ul de 92? Foarte multe ţări o au mai scăzută. E cu 10 puncte în urma Franţei, Angliei, Germaniei. Deci nu inteligenţa e motivul pentru care am ajuns aici, ci mentalitatea, naivitatea. Ştii cum e românul? Ca prinţesa din turn. I s-a spus că peste 100 de ani va veni cineva să o salveze. Şi ea chiar crede. Şi aşteaptă să vină prince charming. Şi aşteaptă. Şi aşteaptă… deşi ar putea să ia o agrafă din păr şi să descuie uşa, pentru că o duce capul. Dar nu vrea. E mai uşor să te salveze alţii. Doar ei primesc toate laudele după. Aşa e şi românul: aşteaptă să vină altul să facă investiţii în ţara lui, să vină altul să-l scoată din rahat, să vină altul să îndruge prostii. De ce? Pentru că în trecut a mers bine. A venit altul (Carol 1) şi a făcut ceea ce n-au fost în stare să facă cei din ţară. 🙂 Kross: Cărţile au un bagaj de informaţie şi de cultură (unele) compact. Imaginează-ţi un gestalt sub forma unei cărţi. Sună bine, nu? p.s. După ce-mi public volumele, îţi… Read more »

WhiteWolf

Krossfire, raspunsul il stiu doar ei.
Si n-o fac pe al naibii. Am trait mereu cu senzatia ca acolo unde exista traditie si bun-simt mostenit, conteaza foarte putin tot ceea ce inseamna progres, competitie sau competitivitate.
E o lume aparte, o lume care se guverneaza dupa cutume ancestrale si careia putin ii pasa de noi.
In acelasi timp, oricat si orice am incerca noi sa incropim din cuvinte, nu cred sa reusim sa intelegem cu adevarat vreodata acel “No, hai”. Si nici sa-l schimbam ori alteram
I-au “stricat” vreo 50-60 de ani. Si e cel putin firesc sa crezi ca tot de vreo 50-60 e nevoie si pentru reparatii. Dar daca nu i-au stricat cu adevarat ?
Daca doar au simulat ?
🙂

Drace

@Zamolxis: Ma refeream la gastile de bancheri elvetieni inarmati si cu fularele ridicate peste fata.

Inca din momentul in care am scris doar anarhisti, am avut un presentiment ca vor exista carcotasi, dar nu m-am gandit ca se va lega cineva de asta si in scris, este un nume generic pentru radicalii politic (stanga) din mai multe subculturi, mai cunoscute fiind punk, oi, ska si rasta. Ca dovada, Krossfire a inteles perfect la ce ma refeream, nu era nevoie sa mai dau si eu acelasi raspuns, mai ales ca m-am simtit si un pic insultat. Nu cred ca ar fi oportuna o discutie, mai ales ca in mod sigur s-ar purta in contradictoriu, parerea mea fiind, dincolo de ceea ce se spune in dictionare, sau in carti de acum 50 de ani, ca in prezent Anarhismul este doar numele sub care pseudointelectualii de stanga le inoculeaza tinerilor, “suficient inadaptati”, idei comuniste. Am atins vag subiectul pe blogul vechi – daca as scrie un “Ghid al Anarhistului” bazat pe realitatile din strada precis nu s-ar potrivi cu conceptiile puristilor.

strelnikov

“Ar mai fi de mentionat si Marin cu Coada (singurul om cu coada din sat, aparent)”

cool “aparent” asta [importat constient/nu din eng] strecurat intr’un text care lauda virtutile existentei campenesti [or smth]:)

altfel – cu tot respectu’ pt legaturile tale de familie cu lumea asta – sunt complet indiferent in legatura cu tot ce se intampla in ro [except for buc + inca 2 sau 3 orase].

ipo

Mr K, tu zici de la tara, eu ma gandesc la mare… Si zac aici ca fraierul in oras, cand Silvia se prajeste si se bronzeaza! Sa facem petrecere la ea casa! Aduci un tulburel? 🙂
http://sunkissed.ro/2009/07/16/soft-spot/

Drace

: Haha, nu la tine ma refeream, ai dat o explicatie cat se poate de buna a ceea ce am vrut sa zic prin anarhisti, m-a deranjat doar ca ceva zeitate dacica a presupus ca am folosit termenul fara sa ii cunosc sensul stiut de ea.

Aici fenomenul nu numai ca a luat amploare, dar se manifesta intr-un mod care sfideaza orice logica (am o gramada de material, foto si video, in plus am experimentat si ceva incident, dar nu stiu cand o sa-i vina randul sa-l public).

@Ipo: Imi place mult mai mult la tara decat la mare sau munte. Tulburel? In iulie e asezat bine (poate si consumat), asta daca te refereai la vin (de struguri)…

zamolxis

@Drace: Faptul ca tu te simti jignit de o intrebare si apoi de o conversatie pe care eu am avut-o cu altcineva este cam trist. In plus, raspunsul tau m-a derutat complet – nu-ti place in Craiova din pricina anarhistilor care sunt gastile de bancheri elvetieni inarmati si cu fularele ridicate peste fata?!? Ma opresc aici, pentru ca efectiv nu vreau sa te simti si mai insultat.

: cartile isi au si ele un rol foarte important si e-adevarat, internetul tampeste iar cei care citesc carti de hartie sunt mai inteligenti. totusi, in ce priveste dictionarele si enciclopediile, mediul online este superior ca delivery medium. d’accord? 🙂
pe langa chestia asta generala, eu prefer sa ma-ntorc din ro cu carti de citit, nu dictionare de care oricum n-am nevoie. in privinta dictionarelor – alea mea mecum porto si nu numai porto, dar si cognac. 😛

zamolxis

cum ziceam, sunt de-acord cu tine – cu exceptia dictionarelor. folosirea unui dictionar nu-i o experienta, decat in masura in care gasesti ce cauti cat mai repede, instantaneu, iar informatia e cat mai actuala. cartile nu fac copmetitie online-ului aici.

Drace

@Zamolxis: :))) Ma omoara subtilitatea si de cele mai multe ori se pare ca asta e un defect, am inteles din articolul tau ca libertarianismul si anarhia nu sunt diferite, doar ca in primul caz renuntarea la formele de guvernare se face in mod pasnic, si totodata ai dat Elvetia drept exemplu de tara care se apropie cel mai mult de aceasta pseudo-doctrina, de idealul ei spui tu. Nu as vrea sa te contrazic pe un subiect pe care nu il stapanesc, totusi… Elvetia? (exprimarea plastica, bancherii inarmati si cu fetele acoperite, era o obsevatie, cu adresa – nu mai avea legatura cu vreun oras) 😀

Nu am spus ca nu-mi place Craiova, nici nu as avea cum, am vazut orasul doar pentru cateva minute, de sub prelata unui camion militar, si in plus am fost suporter al Universitatii vreo 10 ani, dar prieteni de-ai mei, localnici, il descriu ca fiind periculos.

Andruska

Desi nu imi produce mare placere, exercitiul mersului la tzara, pe care il practic de doua ori pe an, cred ca este unul necesar si relevant. Te readuce, intr-adevar, cu picioarele pe pamint.
Pe de alta parte, eu nu cred intr-o furtuna. Schimbarile apar, insa zilnic si pe nesimtite, cam ca mersul evolutiei biologice, desi ceva mai repede. Desigur, la fel cum exista salturi in evolutie, o fi si aici loc de ceva furtuni. Dar eu inca nu le vad.

Ciolanus

Unde am scris eu ca sunt impotriva pc ?

57
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x