Incepatorii

Postul de fata nu contine vreo mostra de intelepciune in domeniul blogurilor, unde  prefer sa nu teoretizez prea mult (cu mici exceptii) pentru simplul fapt ca nu prea exista retete sigure si pentru ca exista altii mai experimentati. Postul de fata se refera la incepatorii din orice domeniu.

Am constatat in destul de lunga mea perioada petrecuta online ca oamenii (ma feresc a spune ”romanii”) au uitat cum se incepe. Pustani cu figuri, oameni mai in varsta care au un dubios sentiment al experientei, toti reusesc cumva sa creeze o armata de  neofiti, sau de ”n00bs” cum prefera unii. Presupusa diferenta dintre ”n00b” si ”newbie” (incepatorul clasic) ar fi ca primul dintre ei refuza sa invete in baza orgoliului, a incapatanarii, antipatiilor personale sau a propriei prostii.

Mai toti am fost incepatori intr-un domeniu sau altul si o mare parte dintre noi am fost si ”n00bs” cel putin odata. Diversele subramuri ale domeniului IT\digital si ale online pot de foarte multe ori sa te aduca la stadiul de ”vitelus la poarta noua”. Trecand la randu-mi prin asta, am sesizat cateva greseli comune pe care le face orice incepator :

1.Sfaturile

As putea sa-l parafrazez pe Groucho Marx si sa spun despre sfaturi ca sunt similare cu a face pipi pe tine. Tie ti se pare caldut, celorlalti nu. Sfaturile date de incepatori pot cadea foarte usor in penibil. Din moment ce tu inca nu stapanesti domeniu , singurele sfaturi pe care ar trebui sa le dai sunt cele despre dificultatile de care te-ai lovit si atat. Exemplu : Daca esti un web-designer amator care tocmai a terminat primul site cazi in penibil spunandu-le designerilor cu vechime de 3-4 ani ca tehnologia Silverlight de la Microsoft e cea mai tare de pe piata, tu nefolosind alternativele de la Adobe si alte companii.

2.Falsa experienta

Obsesia asta apare odata ce inaintezi in varsta si iti este din ce in ce mai greu sa inveti. Ai impresia ca daca ai ceva experienta intr-un domeniu adiacent,nu poti fi considerat incepator intr-un altul.  Un exemplu (real de altfel) : Un nene care fusese mecanic de Dacii vechi ani buni se certa pana la injurii cu niste tipi pe un forum Mazda. Intrebarea lui se lega de computerul de bord insa ceilalti ii explicau ca nu acolo este problema ci undeva la injectie. Iritat, omul tot aducea in discutie ca ”a fost mecanic 7 ani de zile !” si-i dadea cu erorile pe computerul de bord.

3.Tonul superior

Legata oarecum de primele doua puncte, adresarea este un lucru important daca tu, incepatorul, ceri ajutor. Lipsa de respect e o problema destul de mare in mediul online, unde protejati de anonimat, mai toti sunt lei (mai mult sau mai putin agramati).Exemplu negativ :  ”Bai, care de-paci stiti cum se configureaza un widgy din ala de la wordpress ?” .Nu strica nici putina flatare, mai ales ca cei experimentati intr-un domeniu vor avea probabil si privilegii de moderator pe forumuri\bloguri, etc. Prin flatare nu se intelege ”ass kissing”.

4.Documentatia

Traind intr-o epoca a vitezei , foarte putini au ”timp de pierdut” (desi in realitate pierd timpul constant). Asta se aplica si documentatiilor, unele foarte sumare. Daca n-ai trecut macar prin capitolele importante din documentatie\tutoriale nu merita sa stresezi lumea.

5.JFGI

Expresia ”Just Fucking Google It” este pe deplin justificata in majoritatea contextelor. Site-uri precum ”Yahoo Answers” sunt gazda unor intrebari de un penibil absolut (precum cea a americanului din statul Georgia care voia sa vada tancuri rusesti). Google, celelalte motoare de cautare sau butonul de Search al unui forum ar trebui consultate primele inainte de a pune o intrebare tampita pe care au mai pus-o zeci de alti ”neinitiati”. Cand ti se inchide gura fara a primi raspunsul, ai tendinta de a te enerva, fara a te gandi  ca cineva a pus aceeasi intrebare lipsita de sens cu cinci minute in urma.

6.Sacaiala

Daca ai aflat raspunsul la o intrebare, poti cerceta mai departe si singur. Oamenii care-ti raspund nu sunt sclavii tai si pe moment nici egalii tai intr-un domeniu pe care de-abia il cunosti.

7. Evolutia

A evolua intr-un domeniu inseamna sa cresti odata cu el si sa-l intelegi in profunzime. Daca te limitezi la cateva notiuni pe care apoi le speculezi de cate ori ai ocazia, vei ramane un vesnic incepator.

Pe scurt : Trebuie sa invatam sa incepem

newbie.jpg
(O mostra de intelepciune de pe Ctrl-Alt-Delete)

P.S :  Intr-un alt flux al gandirii complet irelevant si nelegat de articolul de mai sus, cred ca am intalnit cea iritanta vanzatoare din istorie. O baba care-si are chioscul cu articole importate din Bulgaria pe undeva prin zona Tiriac Bank\Livada cu Visini\Ogilvy. Nu numai ca femeia asta nu e niciodata in spatele tejghelei dar aproape mereu comenteaza cand vine lumea sa cumpere, ajungand si la paradoxalul ”De ce cumpara mereu lumea de-aici ?”

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

20 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Laura

Apropo de punctul 5 (JFGI) … http://www.justfuckinggoogleit.com 🙂

Raluca Hritcu

postul tau imi aminteste ca dupa un an de blogat, eu inca nush sa postez o poza… trist. Maybe next year, daca imi gasesc curajul sa ma documentez 😀

cropcircles

Bai, adevarul e ca nu stim nici sa incepem, nici sa terminam 🙂 Poate faci un follow-up si tema incheiatului, de orice fel ar fi el.

Ligia

Cate ar mai fi de spus aici..

Andrei Monciu

subiectele de acest gen sunt interminabile fiindca mereu mai apre o noua specie de neofit care sa aduca ceva nou pe masa 🙂

sanda cojocaru

cropcircles: ai dreptate :))

krossfire: imi place, desi simt eu ca articolul asta e o izbucnire de sentimente negative acumulate de-a lungul timpului impotriva “celor care nu stiu cum sa inceapa”. Sper ca nu ti-am pus prea mult intrebari INCA 🙂

mikel

ar mai fi si o alta greseala comisa de micutii incepatori: sa se ia de bloggerii mai vechi si cu renume. Cel mai frecvent caz: injura-l pe zoso. Nici nu trebuie sa aibe ceva concret de spus. Doar prin simplul fapt ca se ia de unii renumiti n00b-ul se considera intr-o confruntare pe picior de egalitate cu bloggerul renumit.

Tom

ah cat de adevarat suna acel dubios sentiment al experientei. si cat de antipatic este cand il intalnesti in proxima-ti apropiere (sic!)

daimon

inca unul care citeste CAD.
heh.

Tom

a, inca unul care le urmareste de mult, de cand era prima editie winter-een-mas parca

Tom

dap. oricum mie imi place sa le las cateva luni sa se stranga, ca apoi sa am mai mult de citit

cutish

hai ca parca suna mai bine “rookie”…sau poate ca sunt eu prea asfixiata de “n00b” 😛

doomy

Apropo de Groucho, are omu o faza: “Televizoru e un puternic instrument cultural! de fiecare data cand cineva il porneste, ma duc in cealalta camera si citesc o carte!” :))))

A.Faith

vis-a-vis de punctul 2, “ador” să-l văd pe tata când îmi dă sfaturi… uneori, îmi face şi sugestii despre ce ar trebui să scriu pe blog. nu vrei să ştii ce sfaturi îmi dă!

20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x