Dubiosul avantaj al politicii moderne

Scotocind prin sutele de idei si texte din liceu, am dat peste superbul manifest al unui partid politic nascocit la 15 ani…

Pe langa vreo cateva propuneri de bun simt (unele derivate din filosofi de mana a doua), am gasit si niscaiva fraze care m-au facut sa rad in hohote. Era vorba despre ”preluarea puterii”, despre ”ordine”, ”puritate” si despre ”sefi absoluti”. Uitandu-ma peste bucatica aia de material, m-am bucurat sincer ca exista birocratie. De ce? Pentru ca pe langa pustii de liceu hiperactivi, exista sute de oameni care au vointa, banii si inconstienta de a pune in practica genul ala de idei. Pentru ca peste ei, exista o singura mama, inceata, iritata si deloc ingaduitoare: birocratia.

Nu-i  greu de observat ca politica moderna s-a indepartat atat de mult de scopul initial, incat controlul total politic este aproape imposibil. Exceptand paranoicii si malnutritii politic, sunt putini care chiar cred ca un singur om poate avea ”toata” puterea intr-un stat modern. Nu, nu vorbesc despre vreo colectie de triburi africane, plasate in interiorul unor granite fictive si denumite simbolic stat. Nici de sud americanii unde niste baieti cu suficienta determinare si arme second hand pun labele pe vreo bucata de pamant. Nici exemple precum un Hitler ales prin vot normal sau de Rusia post-medievala. Vorbesc despre statele moderne, despre statele stabile si potente economic.

Problema nu e ca democratia ar fi  stabila sau ca nu ar exista grupuri care sa-si doreasca controlul. Democratia a fost invinsa de zeci de ori pe teren propriu. Micile si marile dictaturi au demonstrat-o. Economia de piata nu-i nici ea un factor suficient pentru a tine in frau monopolurile. Exista insa cativa factori care tin in frau tendintele naturale ale unor colegi de specie. Daca accesul la informatie si efemerele organisme internationale nu sunt o pieca, birocratia si incompetenta sunt cu siguranta.

Guvernele actuale au ajuns la un asemenea nivel de fragmentare si ineficienta, incat preluarea completa a puterii prin cai naturale este imposibila. Ludovic al XIV-lea n-avea nevoie de semnatura majordomului, dar Obama e posibil sa o aiba.  Dar exista revolutii si lupta de gherila, o sa tipe hipsterii care n-au tinut vreodata o arma in mana! Evident, doar ca 10 oameni pot omora un om. 10000 de oameni sustinuti de NATO pot cuceri un stat precum Libia in…vreun an? Si sa zicem ca iese treaba, dai jos dictatorul, rastorni regimul si-l inlocuiesti cu propria dictatura. De unde scoti 150 000 de oameni pentru a inlocui administratia? Dar 5-10 000 pentru justitie? Ahh, ii lasi acolo si te astepti sa ai ”putere absoluta”…

Intr-o democratie ”moderna”, grupurile de interese sunt atat de dezbinate in ceea ce priveste politica de guvernare, incat sunt slabe sanse ca cineva sa poata lua cu-adevarat haturile. Procedurile incalcite si inutile, separarea puterilor pana la dizolvare si sutele de semnaturi necesare fac ca un banal ordin sa devina o povara. Chiar daca loviturile de stat nu-s ceva imposibil, ideea unui dictator ”mondial” e o fantasma. Nici China nu acorda puteri depline conducatorului, in ciuda a ceea ce-si imagineaza ONGistii ca se intampla acolo. Conditiile sociale propice pot face posibila aparitia unei dictaturi, dar incompetenta umana o va ingropa pana la urma (ca pe orice alt sistem).

Democratia perfecta, utopica, se va instala atunci cand pentru a te sterge la fund vei avea nevoie de acordul vanzatoarei de la Mic.Ro. De-asta nu mai are nimeni chef sa devina conducator absolut. Nu de alta, dar sunt prea multe foi de semnat…

P.S: O sa plec intr-o scurta vacanta, vacanta pe care o voi anunta si pe blog. E nevoie de moderare cat sunt plecat?

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

14 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Din Oraşul Acesta

Eu am început să mă îndoiesc serios de ideea de “democraţie”. O fi. Dar, de 37 de ani, n-am văzut-o pe nicăieri.

Din Oraşul Acesta

Cam pe acolo o văd şi eu, mama ei de democraţie… 🙂

B.deComp

Despre democratie, acest lux de tara bogata, Churchill spunea ca este cel mai rau sistem, cu exceptia tuturor celorlalte.

croco

Cu alte cuvinte, sa multumim incompetentilor din Guvern si Parlament. Fara ei, sigur mai prindeam o dictatura!

romania inedit

Pai China nu acorda puteri depline conducatorului pentru ca la marimea pe care o are China este aproape imposibil .
Problema dictaturilor este ca pana la urma birocratia ajunge sa preia puterea, fara ca dictatorul sa vrea asta .

romania inedit

Pai piata Tiananmen a aratat ca in China este nevoie de reforme altfel se darama sandramaua si daramarea o sa fie una zgomotoasa .
Daca prabusirea URSS a insemnat un cutremur ale carui efecte le mai simtim si azi, iti dai seama ce ar insemna prabusirea sistemului in China ?

Glass and iron

Nu sunt foarte sigur dar se pare ca fragmentarea tine pana cand se scoate la vedere cascavalul. Cred ca este precum in experienta cu liniile de forta ale campului magnetic – pe o hartie ai o multime de aschii de fier (pilitura), haotic imprastiate (astia-s indivizii) – ai un magnet (asta-i cascavalul) – daca pui magnetul sub hartie, achiile se aliniaza perfect in jurul celor doi poli (asta fiind optiunile indivizilor) – misti magnetul, se misca si pilitura dar ramane ordonata in jurul polilor. Cine este desteptul care detine magnetul ? Nu conteaza, aschiile se aliniaza automat, fara sa conteze persoana. Este dincolo de “puterea” lor, nu se pot “abtine”.

Poate ca si ideile ar putea deveni un fel de “magnet”. Dar din ce am vazut pana acum, pentru foarte putina “pilitura”.

[…] Dubiosul avantaj al politicii moderne – Despre nebanuitele avantaje ale birocratiei. […]

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x