Demonizarea

Chiar daca mass media nu mai e capabila sa descopere comori, cei care o reprezinta par mereu incantati sa creeze demoni…

Hackeri atotputernici, retele multinationale de teroristi si fanatici gata de atac. Agenti ai unor guverne straine sau violatori comunali, personajele media sunt la baza acelasi lucru: oameni mici si profund dezechilibrati, transformati in creaturi mistice de o gasca de omuleti fricosi si senzationalisti. Niste falsi demoni de a caror existenta depinde o intreaga industrie si uneori, intregi guverne.

Pe langa discutia despre libertate pe care recentele atentate au pus-o pe tapet si pe langa interminabilele dezbateri despre religie, majoritatea surselor de stiri au fost mai mult decat incantate sa lase in prim plan vocile alarmiste. Despre ce voci vorbesc? Despre cele care sustineau ca orice pusti ratacit care posteaza invective online e un potential terorist. Despre cele care vedeau in orice individ cu un Coran un viitor membru Al-Qaeda. Despre vocile in al caror interes este sa mentina publicul intr-o permanenta stare de alerta si confuzie.

Genul asta de abordare nu doar ca hraneste teoriile conspirationiste, dar ofera si extrem de multa putere unor acte de teribilism. Transforma niste personaje deloc notabile (spre deosebire de tragediile pe care le provoaca) in personaje mitologice si ofera in continuare munitie celor care vor sa mentina starea de teroare. Grupari precum Al-Qaeda, ISIS sau Boko Haram au proprii lor ofiteri de presa, intreaga activitate de recrutare a acestor formatiuni bazandu-se pe cata teama sadeste in “inamici” numele lor si pe cat de mult speculeaza presa pe tema asta. E o tehnica folosita si de serviciile secrete si, in unele state, si de politie, doar ca la un nivel mai mic si mai putin inspaimantator. In “lumea” terorismului international, multe grupari nou aparute ajung sa-si atribuie tot felul de atrocitati, numai pentru fi mentionate mai des…

 

(Sursa imaginii)

Cam asta e de fapt marea problema a “demonizarii” unor grupari radicale si a unor indivizi dezechilibrati. Ofera unor oameni lipsiti de discernamant speranta de a fi “cineva” sau, mai bine zis, de a fi “altcineva”… de a fi altfel. Pentru un individ imatur (uneori si foarte tanar), slab educat si cu probleme de socializare, islamismul radical poate oferi un teren de joaca interesant pentru propriile obsesii. La fel si alte ideologii, daca e sa ne luam dupa filosofia cartelurilor mexicane sau fixatiile gherilelor ucrainiene. Nu, nu religia islamica in sine atrage, ci ideea de a apartine unei comunitati “temute” si de a da un sens propriei existente. Desi manat de propriile fantasme si probleme psihice, Anders Breivik nu a vrut doar sa omoare niste oameni, ci sa-si faca viziunea cunoscuta, sa dea o lectie intregii Norvegii. Datorita zecilor de ziare care s-au ingramadit sa-i comenteze si distribuie ideile, unii ar spune ca a si reusit. Altfel, ar fi fost doar un alt nebun cu  un plan pe care, din pacate, a reusit sa-l si duca pana la capat.

Intr-o interventie la post local, cineva a pus lucrurile mult mai frumos in context: lumea e plina de indivizi care nu stiu ce inseamna viata, dar care vor sa dea sens propriei morti. Credeti ca pustanii si pustoaicele care fug din tari dezvoltate pentru a se alatura “luptei” au pus mana pe Coran sau pe Hadith? Nu, dar pentru ei, genul asta de grupari ofera o alternativa pentru o viata complet banala. Adolescenta nu e oricum cea mai fericita perioada pentru a lua decizii, dar viziunea promovata de mass media simplifica si mai mult lumea. Existam noi si “ei” si, conform acelorasi surse, “ei” sunt peste tot si deja castiga. In plus, lupta pentru o idee pare tentanta, atunci cand ideea aia e promovata peste tot, fie si ca exemplu negativ. Lupta pentru o idee e tentanta, cand ideea aia iti ofera vinovati pentru esecurile personale. Brusc, nu mai esti omuletul banal care se chinuie sa iasa din anonimat. Esti un individul “cautat” si “temut”, cel putin in ochii mass media si ai speriatilor din fata ecranelor clasice, ale LED-urilor si Touch Screen-urilor.

Sa nu uitam ca oamenii de rand n-au nici cea mai vaga idee care sunt datele reale din teren si cum arata cu adevarat “lupta”. Ei, vocile cu influenta, dar si politicienii prefera sa se bazeze pe barometrul usor de manipulat al “opiniei publice” si pe agenda media, nu pe cifre obtinute cantitativ. Si nu, nu cred in excese precum difuzarea obligatorie si artificiala de stiri pozitive. E in regula sa identificam “raul” ca fiind “rau” si sa condamnam actiunile celor care il propaga.

Nu e insa in regula sa raspandim frica doar de dragul unor vizualizari sau a unor puncte de rating. Nu e normal sa construim religii mediatice in jurul unor personaje minore si sa le dezbatem zile in sir ideile si doctrina. Unele nume trebuie condamnate si uitate, nu transformate in demoni si imortalizate.

P.S: Ca veni vorba de oameni transformati in mituri, procesul poate functiona foarte bine si invers. Pentru cei interesati, un grup de tineri cineasti vrea sa aduca la lumina una dintre povestile reale din spatele brutalului “fenomen Pitesti”.

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

25 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Nautilus

krossfire: “vocile in al caror interes este sa mentina publicul intr-o permanenta stare de alerta si confuzie.”

Publicul vrea să fie ţinut într-o stare de alertă şi confuzie, iar segmentul de public format din “ateii religioşi de Facebook” (cei care oscilează de la bicicletă la regim vegan şi de la inexistenţa lui Dumnezeu la Părintele Arsenic) e în mod natural confuz.

Dacă ar sta să analizeze comentariile lor un extraterestru, unul care nu ştie ce e şi cu ce se mănâncă România, ideologia confuzilor noştri sare de la burka şi Vlad Ţepeş la homosexuali şi Ceauşescu, în timp ce ei ţipă peste tot cât sunt de creştini şi conservatori. Lucru care îi face suspect de asemănători cu votanţii lui Vladimir Putin 😛

Vlad

Am observat o chestie, complementara acestei cautari a unei identitati superioare propriei existente, despre care zici. Sunt oameni, putini, ce-i drept, dar exista, care cauta pozitiile rezonabile, calme, echilibrate. Ei cauta cu disperare un punct de sprijin in avalansa de stiri, comentarii si analize, vor ceva care sa aiba sens si care sa nu contina ura, ci ratiune. E marfa rara, de asta multi devin treptat impasibili, neinteresati, izolati de lumea asta care se schimba, dar nu atat de radical cum ii canta media la cobza.
It’s the government, man! And the media, they’re in on it! *runs off chasing an imaginary flying spoon*

hary

Nautilus: “Publicul vrea să fie ţinut într-o stare de alertă şi confuzie..”

Eu nu sunt de-acord cu aceasta afirmatie, publicul vrea doar pentru ca i se ofera pe tava genul acesta de stiri. Publicul in general consuma ce i se ofera.

Evident ca senzationalul face mai mult rating decat banalul.
Insa nu este ok sa exagerezi, sa amplifici, sa scoti din context si dupa aia sa repeti o stire la nesfarsit, pana cand cand se fixeaza bine in mintea oamenilor, influentandu-le astfel in mod semnificativ rationamentul si comportamentul.

Nautilus

hary: asta când se oferă ceva. În ultimii ani ai lui Ceaşcă, un segment destul de mărişor din public (inclusiv oameni cu şcoală) făcuse o adevărată obsesie pentru magie şi vrăjitorie. Ghicitoare, vrăjitoare, farmecu’ cu ulcica, argintu’ viu şi alte drăcovenii. Se întinsese mania asta până când a deranjat autorităţile. Presa comunistă îi făcea în fel şi chip (se pot găsi în arhive ziarele care au pomenit de asta), ei nimic: mi-a făcut farmece! În mod la fel de curios, reporterii care au vizitat Irakul imediat după marea invazie erau uimiţi de scornelile pe care le împrăştiau arabii obişnuiţi despre americani: – “poartă tot timpul ochelari de soare fiindcă au o instalaţie cu raze X în ei” (şi sursa de energie unde e? 😛 ); – “au paraşutat din avioane bursuci mâncători de oameni” (rateli, sau bursuci melivori, foarte agresivi. Distrugerile provocate de bombardamente îi scoseseră din mediul lor natural, şi migrau spre oameni şi gunoaiele lor, ca urşii de la Braşov); – “au aer condiţionat în uniforme”. Asta, cel puţin, avea o bază logică: arabii băştinaşi de-abia se pot proteja de temperaturile de 45-50°C din timpul zilei. Când vezi unul care poartă uniforma cu casca şi vesta antiglonţ peste… Read more »

zamo.ca

In general de acord, cu exceptia “ideilor lui Breivik” – care nu exista. Eu am incercat sa-i citesc manifestul si m-am oprit dupa primele doua propozitii – nici nu mai tin minte ce m-a deranjat. Pe scurt, Breivik a fost abuzat de maica-sa ca sa-l intarate pe tatal sau, care divortase de nebuna. A fost “sexualizat” de mic si ii spunea zilnic ca o sa-l omoare. Astea, conform rapoartelor serviciilor suedeze de social welfare din copilaria sa.
Breivik era suparat pe o societate care nu l-a protejat si care i-a permis mamei sale sa-i distruga copilaria. In loc sa-si confrunte proprii sai demoni, a ales sa se razbune.

zamo.ca

..precum guy in the sky pentru altii.. 🙂

Eugen

E greu sa creezi o linie de demarcatie. Sunt intru totul de acord ca mediatizarea este extrem de agresiva pe aceste subiecte atat de agresive ele insele, insa pana la urma asta inseamna rating, nu ? Nu e o solutie nici sa nu le evidentiem in vreo sursa media, pentru ca asta traim pana la urma. Cred ca problema consta in cat de sanatos crestem, ce valori invatam a fi valori, cum ne formam. Aici trebuie sa actioneze filtrul fiecaruia – ce e bine si ce e rau, dar fara o baza solida, pe care o putem castiga in cadrul unei familii, sansele sunt minime. Exista atatea probleme sociale pe care nu le putem rezolva sau nu vrem sa ne implicam in rezolvarea lor. Poate daca am lua in serios aceasta provocare si am gasi si solutii, mass media si-ar mai pierde interesul in a crea senzationalul acolo unde exista doar tragedie umana.

Nautilus

zamo.ca: reacţia autorităţilor faţă de Breivik e mai importantă şi spune mai multe. Tipul a fost lăsat să vorbească în timpul procesului, mediatizat, condamnat la condiţii de detenţie foarte uşoare. De ce? Să zicem că un anume Jens Stoltenberg (care azi e secretar general al NATO) fusese bine informat despre circulaţia anumitor idei prin internet şi alte mijloace, şi înţelegea foarte bine implicaţiile. Mai ales faptul că Breivik scrisese în manifestul lui şi prin alte părţi că speră să fie împuşcat de mascaţii poliţiei, sau maltratat după arestare, ca să se transforme într-un erou. Astfel încât diplomatul de profesie a găsit soluţia: dacă el vrea să fie erou, o să facem contrariul. Îl vom trata foarte bine. Şi în acelaşi timp vom stimula circulaţia de comentarii legate de moartea lui. Vom înfuria populaţia, îi vom face să îl urască de moarte, să îl linşeze dacă îl văd. Dar avem grijă ca asta să nu se întâmple, fiindcă la Skien e închis separat. Nu la un loc cu alţi prizonieri, cum a fost Jeffrey Dahmer. Îi vom oferi condiţii ca la hotel, cu televizor şi calculator, şi asta va apare în presă. Să ştie lumea cine e tratat mult prea bine,… Read more »

romania inedit

Pai avand in vedere concurenta care este in mas-media, nu este de mirare ca s-a trecut de la gaina care a nascut doi puii vii, la crearea de demoni pe banda rulanda.

Nautilus

PS: Breivik nu este denumit “terorist” nicăieri. Până şi Wikipedia îl numeşte “autorul atacului”.

Potrivit art. 1 din Legea 535/2004 (şi care reproduce legile cu acelaşi caracter din ţările occidentale), reprezintă terorism faptele care:

“a) sunt săvârşite premeditat de entităţi teroriste, motivate de concepţii şi atitudini extremiste, ostile faţă de alte entităţi, împotriva cărora acţionează prin modalităţi violente şi/sau distructive;
b) au ca scop realizarea unor obiective specifice, de natură politică;
c) vizează factori umani şi/sau factori materiali din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, populaţiei civile sau al oricărui alt segment aparţinând acestora;
d) produc stări cu un puternic impact psihologic asupra populaţiei, menit să atragă atenţia asupra scopurilor urmărite.”

Astfel încât, atâta vreme cât nu i se recunoaşte calitatea de terorist, autorităţile evită ca obiectivele sale de natură politică să fie vizibile şi impactul psihologic produs în rândul populaţiei să atragă atenţia asupra scopurilor pe care omul nostru le urmărea.

zamo.ca

Nautilus: Nu stiu daca in Norvegia o singura persoana poate determina politica in privinta unui acuzat, cred ca e mai degraba o decizie luata in comun de mai multi. In plus, tarile scandinave au de ceva vreme o traditie de a accentua reabilitarea vinovatilor mai degraba decat pedepsirea lor. Cazul Breivik ramane un caz extrem insa.

Nautilus

zamo.ca: Ţările nordice ca şi Elveţia sunt societăţi închise, cvasi-mafiote. Pe nordici nu îi vezi la TV, nu apar decât rar filme despre ei, puţine opere literare de la ei se traduc. Orice caraghios de la noi ştie ceva de Londra, Berlin sau New York şi poate citi ziarele lor pe net. Nici Dracu nu pomeneşte vreodată de Oslo. E genul de mediu în care Jens îl sună pe Hans şi îi cere să aranjeze ceva cu Fritz, fără ca presa să îi deranjeze cu ceva. krossfire: “Pentru un individ imatur (uneori si foarte tanar), slab educat si cu probleme de socializare, islamismul radical poate oferi un teren de joaca interesant pentru propriile obsesii. La fel si alte ideologii, daca e sa ne luam dupa filosofia cartelurilor mexicane sau fixatiile gherilelor ucrainiene. Nu, nu religia islamica in sine atrage, ci ideea de a apartine unei comunitati “temute” si de a da un sens propriei existente.” Chiar asta e problema pentru care trebuiau să-i închidă gura lui Breivik. (Nu cu pământ, fiindcă asta l-ar fi transformat în erou popular.) Ideea că din nimic poţi deveni ceva, dacă îţi procuri cele necesare. Adică arme, proprietăţi, site-uri, reclamă plătită, partizani, funcţii politice, depinde… Read more »

zamo.ca

Nautilus: Tarile scandinave, inclusiv Norvegia, admit cei mai multi asylum seekers relativ la populatia lor. In Oslo cel mai popular nume de nou-nascut este Mohammed (ca si in Tel Aviv, de altfel). Au de asemenea una dintre cele mai avansate si reale democratii. Nicio alta tara exportatoare de petrol nu transfera populatiei generated wealth atat de eficient si echitabil precum Norvegia. Norvegia a sponsorat recent inchiderea Pata Rata din Cluj si nu demult sturionii din Delta (am scris un articol pe tema asta, “harald si dorel”)

Ce treaba are faptul ca Norvegia este putin cunoscuta cu sugestia c-ar fi mafiota?

parbrize

in momentul in care publicul e tinut in alerta, este si mai curios, si hackeri sincer sunt niste baieti destepti ca sunt anti stat anti banci anti guvern

Florin

Tocmai mi-am dat seama ca au inceput sa apara pareri pozitive despre conducatorii din IRAN. Pana sa apara ISIS aia erau demonizati de toata media occidentala. Acum sunt moderatii islamului.

Breev

credeam ca sunt singurul cand schimba postul tv cand se discuta despre marile cataclisme, despre arsenie boca si despre viitorul cutremur din vrancea. rtv rullz!

25
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x