De la obiect la subiect

Nu sunt in masura sa tin lectii de gramatica (s-a vazut) insa in titlul articolasului de fata am facut uz de termeni din respectiva sfera. De ce ? Pentru ca sunt nervos, draga domnule…

Mi s-a reprosat pe anumite forumuri si in cadrul unor ”dezbateri” (a se citi contraziceri violente) cu alti amatori de recenzii ca as practica atacul la persoana. Selectand cateva citate din ei si din mine am demonstrat ca primii care au trecut discutia din planul muzicii in planul ”bah, da’ tu cati ani ai ?” au fost ei.

Asta voiam sa si aduc in prim plan : Trecerea de la obiect la subiect. In postul despre brandingul de ID am subliniat faptul ca agresivitatea conlocutorilor creste mult mai usor pe internet. Este normal si nu voi mai aduce acest subiect in discutie. Ceea ce ma deranjeaza in mod deosebit, si am observat asta in mod deosebit pe forumuri este incapacitatea unora de a mentine discutia la nivelul domeniului in care a pornit. Toti facem asta si la randul meu sunt recunoscut ca un bun ”deviator de discutii” insa sunt cateva segmente in care prefer sa-mi pastrez sobrietatea.

Cum apare trecerea de la obiect la subiect ? E simplu. Fa greseala sa critici trupa\cartea\masina iubita de partenerul de discutie si respectivul va veni cu replica ”Auzi, da’ cine esti tu sa vorbesti ?”. Argumentele logice impotriva criticii lipsesc de fiecare data. Evident ca vei raspunde cu aceeasi moneda pentru ca esti pe net, nu ? La finalul discutiei despre ultima carte a lui Marquez vei putea intalni replici ca ”De ce sa ma complic eu cu unul care asculta metal ?”. Forumurile sunt pline de asa ceva iar moderatorii nu pot sau nu vor sa intervina intotdeauna. Mai grav este ca si alte mijloace de informare sustin trecerea asta, lipsa de coloana vertebrala fiind o caracteristica a jurnalistului roman.

O alta trecere subtila de la obiect la subiect este reprezentata de sofisme. Cineva aduce un argument, iar altcineva selecteaza un pasaj nesential si ajunge intr-un mod sau altul la preferintele utilizatorului si invariabil la jigniri. Atacul la persoana este cea mai des intalnita greseala de argumentare online.

Din pacate nu ma pot sustrage complet si am cazut de mai multe ori in pacat, cunoscandu-mi in prealabil interlocutorii. Profit de acest post pentru a-mi face mea culpa si pentru a sustine oamenii care-si pot mentine verticalitatea in activitatile de interes. (daca mai exista)

P.S : Asta era un articolas de umplutura, dar o sa vina si chestii mai ”deep”. Inca ceva : Nu mai admit pe blogul meu devieri de la obiectul articolului. Exista pagina de sugestii si reclamatii.

krossfire
  • krossfire
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
krossfire

”Ad hominem” sau cum ar spune Vanghelie (si cum a si spus) ”Ad humanum”, este probabil cea mai des intalnita greseala de argumentare online.

bovanne

Vivat argumentum ad hominem! 🙂

bovanne

… strawman, also.

Mă rog, ce să le faci. Oamenii ăştia! 🙂

krossfire

Am notat propunerile si am pus in draft. Multumesc de aprecieri insa iti poti face propriul blog. Voiam sa fac o recenzie a filmelor cu tema jurnalismPR, filme in mare parte expuse la FJSC Movies (o initiativa laudabila a unui profesor din facultatea noastra)

andy

sorry, dar o sa fiu un pic cam foarte off-topic :)) imi place cum scrii si esti destul de talentat…asa ca pe cand un articol despre 2 filme (unul documentar si unul artistic dar cu baza reala) care dupa parerea mea sunt unice pt simplul motiv ca subiectul este de natura economica (acesta fiind un fragment al realitatii ce ne inconjoara care din pacate nu este inteles, iar aceasta neintelegere a sistemului provoaca fara indoiala saracie dpdv material); ideea e ca lumea din jur trebuie inteleasa pt a putea fi “pe val”, iar aceste filme prezinta niste moduri de gandire neconventionale;

filmele sunt: – ENRON (documentar despre falimentul uneia dintre cele mai mari companii din sua)
– Rogue Trader (film artistic facut dupa povestea lui Nick Leeson, brokerul care a reusit performanta de a baga in faliment banca Barings, cea mai veche banca din lume)

smarcastik

Eu o sa revin la subiect…cred ca ceea ce doresti tu e oarecum utopic. Nu poti cere argumentare logica din partea unor indivizi care nu urmaresc in general un fir logic in ceea ce fac/gandesc/exprima, dupa cum nu poti cere unui grobian sa aiba stil sau unui tembel sa fie destept. Si eu am stat pe ganduri si m-am intrebat daca ar trebui sa ii iau in seama pe cei care nu inteleg despre ce e vorba – se leaga de un detaliu si se duc cu capul inainte pe o pista care nu are legatura cu nimic si tind sa te si enerveze. Am ajuns la concluzia ca e o pierdere de timp. De cele mai multe ori oamenii astia nu inteleg nimic, sunt tripati pe anumite chestii si punct.
Si totusi…aia care asculta rap sunt mai destepti? 🙂 🙂

Constantin Barbu

E ceva rau in atacul la persoana :D? Hmmm… tre’ sa incerc sa retin asta. Si eu care credeam ca e doar inocent fun…:P

[…] constructiv la ei. In 90% dintre cazuri argumentele din comentarii, daca ele exista, sunt de tip ”ad hominem”. In alte cazuri logica unor comentarii nici nu exista. Posturi gen ”Salut mama” se pot […]

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x