Coveruri nesimtite – Partea I
Ma gandeam ca la un anume moment dat, in lipsa recenziilor pe care le-am mutat pe bangyourbrain sa mai tratez si alte subiecte legate de muzica, nu neaparat de metal, new age sau muzica simfonica.
Unul din lucrurile care ma irita profund sunt coverurile: nu acele coveruri pe care trupe din genuri similare le fac pe post de tribut ”zeilor”ci clonele nesimtite unde ”artistul” nu recunoaste nimic, sustinand eventual ca doar s-a inspirat din melodiile de baza.
In Romania se practica la greu ”coverul”, o selectie interesanta de melodii furate avand-o site-ul muzicabuna.ro . Practic, primul cover legal (cu plata drepturilor de autor la casa de discuri) l-a facut Voltaj in 1999. Nu ar rost sa insist asupra peisajului muzica autohton, preferand sa arat ca da, si la ”ei” se poate. Voi incepe cu trei mostre celebre :
1. Vanilla Ice – Ice Ice Baby
Piesa asta i-a adus unui imbecil netalentat o groaza de bani si de expunere nemeritata. De ce spun imbecil netalentat ? Sa judecam : Al doilea sau album a fost primul album cu doua piese in plus, printre care si Ice Ice Baby si cealalta piesa ”faimoasa” a interpretului a fost ‘Ninja Rap‘ care cade intr-un extrem bazin al ridicolului inca de la inceput.
Sa revenim insa la piesa din titlul, ”Ice Ice Baby” nu este altceva decat o preluare obscena a hitului Queen – Under Pressure. Ultima versiune de Under Pressure, fara David Bowie, lansata cu numai 4 ani inainte de capodopera lui Vanilla Ice suna identic cu ce incercase ”primul rapper alb”. Ce e mai nasol este ca Vanilla Ice a sustinut ca datorita unui semiton el nu este obligat sa plateasca nimic celor de la Queen !
O varianta mai digerabila de Vanilla Ice, ne prezinta Jim Carrey.
2. Mc Hammer – Can’t Touch This
Un ”rapper” care a furat mai mult decat Puff Daddy, Mc Hammer a avut ghinionul sa-si sparga averea de 33 de milioane de dolari in mai putin de 3 ani. Diferenta dintre el si Vanilla Ice este ca Mc Hammer, sau casa lui de discuri isi cita sursele. In cadrul singleului lansat concomitent cu albumul, Rick James fusese citat ca fiind ”coautor” desi acest lucru nu era adevarat.
Can’t Touch This beneficiaza de un videoclip mai mult decat penibil si cam de toate acordurile piesei din 1981 (deci cu 9 ani mai recenta) a lui Rick James, ”Super Freak”.
Asta e un cover nesimtit doar pentru ca i-a adus lui Mc Hammer milioane.
3.Gasca de retardati – Liubi Liubi , I love you
Desigur, am precizat anterior ca nu voi vorbi de trupe romanesti. Dar cand niste romani condusi de un individ care-si zicea ”Domnul Problema” si care avea versuri monosilabice in trecut ajunge la o competitie internationala, atunci apare buba.
Principala critica adusa de multi piesei a fost faptul ca inceputul instrumentalului (acele doua acorduri) seamana foarte mult cu ”Levan’s Polka”. Asta nu poate face o piesa un ”cover nesimtit”, insa asemanarea izbitoare cu piesa traditionala finlandeza ”Lai Lai Hei” poate.
Piesa cunoscuta de multi finlandezi, ”Lai Lai Hei” a fost extrem de mult popularizata de trupa de viking metal Ensiferum. Se vede ca juriul romanesc asculta numai Marius Moga, Horia Moculescu si Florin Bogardo pentru ca altfel nu-mi eplic cum nu au sesizat asemanarea.
Am sintetizat in sampleul asta asemanarea, dat fiindca ”Lai Lai Hei” este o piesa de aproape 8 minute. Ce am uitat sa pun in fisierul audio : Finalul in care toata lumea striga ”Lai Lai Hei” coincide cu acea imitatie de kazacioc pe care au incercat-o ai nostri.
Ne-am dus in Finlanda cu o piesa care semana melodic cu o piesa celebra pe moment in Finlanda si care vocal se plia pe o balada populara finlandeza. Go Tontomondo !
P.S : Nu stiu cat va continua seria asta si cand o sa o actualizez. Voi judeca in functie de rectii.
Nu stiam de MC Hammer ca a umblat cu ciorditul…. cat despre averea lui risipita-n 3 ani e simplu…tinand cont ca a hranit o intreaga satra (vezi Pumps and a Bump, aia e casa lui, iar ce se intampla-n videoclip era la oridinea zilei…)
“Gasca de retardati” =))
Incerc sa ma limitez la piese care se apropie de muzica 😛
Nu ai pierdut nimic 😀
În sfârșit, mai spune cineva și ce trebuie spus. Doar că rar vor ajunge cuvinte ca acestea la urechile vertebraților ascultători de muzică. Ba, cred că-ți mai poți primi și porția de ceartă pentru ceea ce îndrăznești să faci.
Baftă, man. Și să te țină urechile pentru așa ceva 🙂
Nu stiam nici de MC Hammer si nici de Todomondo. De fapt, pe ultimii nici nu i-am bagat prea mult in seama atunci cand a fost momentul.
Merci 🙂
:)) de MC Hammer nu stiam nici eu ce-i drept, dar nu intrerupe aici lista plagiatorilor ca mai sint multe de spus. Poate mai citesc pe blogul tau si pustani care cred ca muzica metal se rezuma la Metallica si cea disco la “minunatele” melodii semnate Moga. Aprecieri si sustinere din partea mea pentru instigarea la cultura de care dai dovada pe acest blog.
Antract au vreo 10 ani in fata celor de la Vama Veche. Antract s-au infiintat in 1984 !
uite, iti mai zic eu unul nesimtit : Narcisa Suciu “Campuri aurii” vs Eva Cassidy “Fields of Gold”
Si s-ar putea sa ma insel in legatura cu asta (adica e posibil ca Vama veche sa fi declarat ca e un cover-desi nu-mi amintesc): Antract “Iubeste-ma si iarta-ma” vs Vama veche “Iubeste”
see?…stiam eu ceva
Chiar, sa vad daca s-a mai actualizat lista de pe muzicabuna.ro
Foarte tare subiectul. Mai ales partea cu Todomondo – mi-ai confirmat niste banuieli legate de melodia aia. Mersi. 🙂
[…] -Coveruri nesimtite : Coveruri muzicale ale caror autori au incalcat limita nesimtirii. Tot coverurui, dar cu maiestrie realizate, gasiti aici. […]
[…] krossfire on 23 May 2008 at 10:51 pm | Tagged as: Muzica Promisesem o noua parte din seria ”Coveruri nesimtite”. Prefer sa tratez aici niste coveruri care m-au cam exasperat in ultima vreme sau de-alungul […]
anurim:)) esti pe dinafara..campuri aurii ii cover dupa Mircea Rusu Band – campuri aurii si Eva Cassidy e dupa Sting Fields of Gold
…ceea ce tu numesti “cover”…de fapt se numeste “sampling” daca vrem sa fim exacti. Adica se preia tema muzicala(instrumentatie) a unei piese si se face o noua piesa, cu alte versuri, structura, etc. Asa s-a intamplat cu melodiile la care te referi…”Cover version” presupune reinterpretarea unei melodii in alt stil, sound, etc. Ex: Knocking on haven`s door e piesa lui Bob Dylan dar si Guns au varianta lor cover! Sau Beatles au “Come together” dar si M.J. are varianta lui cover. Get it now?:) Tehnica “sampling-ului” era larg raspandita, cu precadere la inceputul anilor 90 si in special la rapperi. M.C. Hammer a mai avut sampling-uri la Pray (When Doves Cry-Prince), Help The Children (Mercy Mercy Me-Marvin Gaye) dar si Vanilla Ice-Play That Funcky Music, asta ca sa-i mentionez pe cei la care te-ai referit tu…si sunt multi altii…nu mi-ar ajunge spatiul sa-i insir. Ideea e ca piesele respective nu sunt “coveruri nesimtite”, cum le-ai numit tu, sunt pur si simplu niste piese adaptate vremurilor care au fost “catchy” si au prins la public. Au devenit “cult”. Tu practici renegi un anumit curent, pe considerentul ca autorii lor nu au recunoscut suficient meritul creatorilor originali sau ceva de genul asta… Read more »