Citandu-i pe maestri

Tocmai ce ma hotarasem sa public un post mai relevant si iar m-am trezit lovit de mentalitatea dubioasa a unora in ceea ce priveste simpla argumentare.  Despre oamenii care iti trantesc cate un proverb sau o zicatoare in mijlocul unei discutii despre nanotehnologie, am mai scris.

Dar ce te faci cand intalnesti un personaj a carui unica argumentare este citarea. Nu conteaza din cine, fie ca a fost varful de lance al oamenilor de stiinta de la 1800 , fie ca a fost mare preot aztec, citatul din el este un argument valid si atemporal. Dom’le, daca Freud a zis asta, e clar ca asa e si numai asa pot fi interpretate lucrurile. Desigur, Freud a pus bazele psihanalizei si multor metode teorice folosite si in ziua de azi insa majoritatea cazurilor sale au ramas nevindecate si mai mult de jumatate din ”opera” sa reprezinta pure speculatii condimentate de propriile-i fantezii. Daca Freud ar trai si ar practica la fel in 2008 precum o facea in 1920 s-ar trezi cu vreo cateva procese pe cap si cu dezaprobarea comunitatii stiintifice. Freud si altii au fost relevanti perioadei in care au trait si au lasat in urma o mostenire care insa a evoluat si de multe ori s-a schimbat dincolo de recunoastere. Nu o sa-i impute nimeni lui Freud ca nu a studiat si neurologia in paralel, stiinta respectiva fiind aproape inexistenta la momentul respectiv. Pe de-o parte, la randu-mi as putea (in urma unui studiu) sa fac presupuneri despre natura universului care poate s-ar confirma partial dar asta nu inseamna ca un citat din mine ar avea vreun efect in 2556.

Desigur, exista citate de bun simt despre realitati imanente fiintei umane (prietenie, tradare, etc) care pot fi folosite pentru a incheia o dezbatere savuroasa dar cand aduci intr-o convorbire un citat de jumatate de pagina din Charles Darwin si sustii ca ‘‘lucrurile asa merg mai nou, verifica-ti sursele !” inseamna ca ori ai o problema de adaptare ori una de logica. Desigur, Darwin avea dreptate la baza dar selectia naturala , mutatiile progresive si mostenirea genetica sunt concepte aduse la perfectiune in ani ulteriori lui. Exact pe acelasi sistem se merge in argumentarea religioasa si mistica in general : citate din oameni care au presupus ceva intr-o perioada in care praful de pusca era o minune divina.

(Sursa imaginii – The Pain Comics)

Intr-una din discutiile care au prilejuit postul (la care nu am luat parte, din fericire) cineva il cita in permanenta pe Spinoza. Consider ca daca aduci drept ”argumente” citate dintr-un evreu olandez din secolul XVII pentru a-ti argumenta parerile despre etica si divinitate ai o problema in a distinge opinia de realitate factuala. Nu e o problema in a fi de acord cu teoriile lui Spinoza, e o problema in a considera ca un filosof, oricare ar fi el, are ”in totalitate dreptate”.

Vreti ceva mai apropiat ? Sunt convins ca sunt destui cei care au luat contact cu un marxist la viata lor., mai ales in primii ani de comunism si dupa revolutie. Cum Marx a avut in mare parte dreptate in ceea ce priveste previziunile lui economice, de ce sa nu credem ca  politic si etic era tot pe drumul cel bun ? Ar fi mai usor decat sa citim ceva economie si politologie moderna si sa facem o comparatie…

P.S : Am urmarit DVD-ul trupei Live (Live at the Paradiso) si as putea spune ca e un ”must see” pentru fani desi nu e cel mai reusit concert al lor.Daca vreti ceva mai fun, va recomand Generatorul de discursuri pentru Barrack Obama unde am reusit sa obtin urmatoarea perla de intelepciune ” Freedom is not only something we can believe in again, but something we can actually sodomize.[…] But placing together we can right this ship, and set a course for Beijing.[…]Of course, I must also thank you, President Bush, for years of raping the American people”’

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

49 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
victorblog

exact despre subiectul ăsta am văzut la protv despre cipurile implantate în pasapoarte.
Cică vezi doamne CIFRA (nu numarul) 666 e cu ghinion. Cine zice asta?

brontozaurel

Stii ce e amuzant? Tocmai ma gandeam la asta in timp ce stergeam praful (da, mai practic uneori sporturi de genul la ore din astea 😛 ).

Pai nu-i mai comod asa? Invoci ce a afirmat o persoana cu autoritate si gata! Asta te scuteste de efortul de a gandi. Nu trebuie sa ai pareri proprii, nu trebuie sa le argumentezi.

P.S. Criminala imaginea 😀

Drace

Mie imi plac astia care argumenteaza folosind citate, mai ales daca sunt lipsiti si de idei proprii, pentru ca sunt usor de combatut, plus ca satisfactiile sunt mai mari… cu toate astea un citat poate da culoare, mai ales daca e folosit intr-un context in care nimeni nu si l-ar fi imaginat! 🙂 Psihanaliza mi se pare un domeniu greu palpabil si in ziua de azi, tinand mai putin de evolutia thenicii si stiintei, si mai mult de geniul personal, nu cred ca ar fi un impediment pentru Freud in asi sustine teoria daca ar trai in zilele noastre, poate doar legile din unele state, cum bine ai zis! 😀

Darius cel Tulbure

Să nu uităm că anumite “domenii” se bazează exclusiv pe citate vechi. Armele acestora sunt citarea şi ofuscarea.

Mircea Popescu

Hai sa-ti bag un citat mai draga.

Cica un evreu mergea pe drum, si-un dulau latra la el asa hotarat, si evreul se sparie, iar stapanul caineului zice, “Pai, nu stii tu ca un caine ce latra nu musca ?”
“Eu stiu, da intreaba de stie si Grivei.”

In scurt, sa speram ca te-or citi si astia cu citatele, ca altminteri ne predici corului.

Ligia Adam

Language is the source of misunderstandings.
– Antoine de Saint-Exupery

citatul zilei, uite ca ti se potriveste. 😛

miru be

Drace:nu înţeleg de unde vine satisfacţia ,atunci când reuşeşti să combaţi un om fără idei proprii,cum spui tu. eu cred că ai mai multe de învăţat dintr-o discuţie purtată cu un om mai pregătit decât tine,chiar dacă nu reuşeşti întotdeuna să-ţi impui punctul de vedere. că- vorba fabulei:))-“ce mare grozăvie să te-ntreci cu un măgar!”

Drace

@Miru Be: Pai simplu, pe un om cu idei proprii nu as incerca sa il combat, ci sa il inteleg, in timp ce pe unul care isi considera argumentele invincibile, pe motiv ca aprtin unor “clasici” de al caror cuvant nimeni nu ar indrazni sa se indoiasca, reprezinta o provocare, de exemplu eu l-am “invins” o data pe un Marquez! :))
… iar ce ai spus tu e corect, si eu prefer intotdeauna oamenii mai bine pregatiti decat mine, nu-mi pare rau deloc daca pierd, fie ca e vorba de o discutie, sau o partida de sah, intotdeauna raman cu un plus, deci si eu castig. 🙂

ipo

Nu mi se pare ca un om care foloseste citate des inseamna ca nu are idei proprii. Ideile proprii se formeaza prin cunoasterea altor idei, deci logic orice evreu olandez, indiferent de secol, poate fi mentionat. Acum mai mult ca sigur ca exista si o critica a ideilor lui Spinoza, asa cum exista o critica a oricaror idei. Chiar daca nu esti la curent cu ea, poti s-o nimeresti singur, pentru ca la o idee se poate ajunge pe numeroase cai. In fine, unul care ofera citate mecanic si stereotip, probabil ca de fapt nici nu le intelege in ansamblu. Pentru astia exista si solutii mai simple ( http://catavencu.ro/deschide_ti_mintea_cind_maninci-5529.html )
In alta ordine de idei, subiectul religiei si al divinitatii poate fi argumentat si in mod mistic, iar atunci “aleluia” argumente rationale. 🙂

ghost

Bre, io din atata dat cu capul am ajuns la concluzia ca in viata reala (adica nu anonymous pe blog, cum is io amu ni) n-are absolut nici un rost sa contrazici pe cineva. Legea actiunii si reactiunii in psihologie (cred ca asa se numeste parodia dupa aia cu scufundatul corpurilor in apa, da’ nu bag mana in foc)zice ca raspunsul inconstient si rapid va fi o contra de marime cel putin egala si de sens opus. Adica ala din fata mea o va lua personal si nu numai ca nu va incerca sa-mi dea dreptate, ci va incerca sa-mi demonstreze ca greseste. Asa ca, io nu incerc sa castig sau sa pierd intr-o discutie, io incerc sa am o discutie in primul rand. Adica sa evit contrazisul, combaterea, sau cum ii mai ziceti voi. Daca omul e de treaba si gandeste nitel, presupunand ca io am dreptate, isi va schimba singur parerea, daca nu, de ce sa incerc? Dar asta nu inseamna ca ii si preiau povestea.. 😛

ghost

ca gresesc, am vrut sa zic..

Adi Calarasu

Barack Obama’s Inauguration Speech

My fellow Americans, today is a fat day. You have shown the world that “hope” is not just another word for “dinner”, and that “change” is not only something we can believe in again, but something we can actually eat.

Today we celebrate, but let there be no mistake – America faces lazy and black challenges like never before. Our economy is blue. Americans can barely afford their mortgages, let alone have enough money left over for spoons. Our healthcare system is dirty. If your hand is sick and you don’t have insurance, you might as well call a cook. And America’s image overseas is tarnished like a dog cat. But thinking together we can right this ship, and set a course for USA.

Finally, I must thank my stupid family, my grose campaign volunteers, but most of all, I want to thank indians for making this historic occasion possible. Of course, I must also thank you, President Bush, for years of speaking the American people. Without your ugly efforts, none of this would have been possible.

🙂

ghost

Exact. Pentru ca astia ultra super dogmatici exact asta sunt.. Si cand incerci sa spargi betonul cu capul, de obicei cel mai destept cedeaza..

radugo

deranjant la citate e şi faptul că oamenii îţi dau textul respectiv fără să aibă habar de context. iei de pe brainyquote o chestie şi gata, eşti freudian sau spinozian (spinotic?).
mai e încă o chestie. noi spunem: “aşa cum zicea Mircea Eliade, limba română e patria mea”. portughezii însă zic şi ei: “aşa cum spunea Pessoa, limba portugheză e patria mea”. şi iată cum doi oameni cu idei şi orientări diferite te servesc cu aceeaşi propoziţie.

Sodium Pentothal

Eu am întâlnit un alt tip de persoane. Genul de om care, cunoscând foarte multe lucruri şi fiind în stare să poarte o discuţie despre aproape orice subiect, te va contrazice CHIAR şi când nu este neapărat necesar. Sunt unele discuţii în care nu are loc neapărat o dezbatere pe un anumit subiect, ci pur şi simplu ai dori să afli opinia unei alte persoane despre un anume lucru. Ei bine, cu astfel de oameni nu te poţi înţelege, pentru că îţi vor contrazice de fiecare dată opinia proprie, ceea ce este o ciudăţenie. Fiecare om având o părere personală, similară sau nu cu a celorlalţi din jur, încercările unor anumiţi oameni de a te convinge pe tine personal că gândeşti greşit mi se par amuzante.

Astfel de persoane nici nu au nevoie de citate, atâta sunt de pline de înţelepciune proprie…:))

ipo

Am inteles argumentul tau. Eu spun doar ca exista o valoare a intelepciunii ALTORA.
Restul e ok.

feeria

“Dom’le, daca Freud a zis asta, e clar ca asa e si numai asa pot fi interpretate lucrurile”- cat s-a chinuit Freud sa demonstreze ca, pentru a te maturiza trebuie sa te desprinzi de “tata” si sa urmezi calea propriilor ganduri, psihanalistii se inversuneaza de multe ori sa se ascunda dupa pantalonii lui. E o blasfemie sa-l contrazici pe Freud. Oricum, la cat de celebru a ajuns, oricine are senzatia ca “stie” ce-a zis Freud, ca intelege care-i schepsisul psihanalizei- chit ca n-a citit nici macar o carte (scrisa de Freud, nu de altcineva care a scris despre ce-a inteles citindu-l pe Freud, sau si mai rau, citindu-i pe altii care l-au citit pe Freud). Oricine poate sa vorbeasca orice despre orice. Dar asta-i alta discutie. Am stat si m-am gandi la problema citatelor. Cred ca depinde in ce forma vin ele, in ce context, ce atitudine are cel care le spune si ce scop au in discutie. Mi se pare de bun simt, de exemplu, ca, daca sustii o idee ce nu-ti apartine in totalitate (greu ca in ziua de azi sa-ti mai apartina o idee in totalitate:)), sa spui de unde e, argumentand de ce te-ai raliat la… Read more »

Ciolanus

Si in satele noastre poti gasi persoane care nu au dat pe la scoala si iti pot spune cateva vorbe mari, cu aplicabilitate generala.
Noi nu trebuie sa reinventam roata, insa de la un anumit model, o anumita zicere buna la vremea ei, care poate azi e depasita, putem incerca sa o personalizam la problema noastra. Exista si cazuri in care o anumita problema se rezolva altfel secolul trecut, iar acum datorita evolutiei societatii (cu bune si rele) acea solutie nu mai este acceptabila.

“They’re not people! They’re hippies!” – Cartman

boyoutofhell

Mă surprinde faptul că ai scris despre asta. Și eu știu foarte mulți oameni care vorbesc din cărți și folosesc citate ale unor oameni faimoși cu un aer de superioritate, zicându-ți parcă „Eu sunt deștept! Tu ești un prost!” De fapt, cred că unul dintre motivele pentru care unii folosesc citate este să arate celor din jurul lor cât de citiți sunt ei, nedându-și seama că se comportă exact ca niște papagali.

Îmi pare rău că am o memorie foarte proastă când vine vorba de citate. Niciodată nu pot să le reproduc cu exactitate. În rest, tind să mă îndoiesc de tot ce spune lumea, adică dacă citesc că Einstein a spus ceva, prima reacție e de îndoială. Ajung să împărtășesc aceeași părere numai după ce mă convig eu că ce a spus respectivul e adevărat.

Tom

aha, deci si tu ai ajuns pe twitter din aceleasi motive ca mine

WhiteWolf

1. “A demola” inseamna dialog ? Asta se intampla, de regula, cand nu se construieste ?
2. “A cita” inseamna cumva si “a sti” sau “a putea” ?
3. Il scot pe Darwin din scoli dar pastreaza icoanele pe ziduri.
Un exemplu, poate nu cel mai inspirat ales care sa imi sprijine intrebarea de final; in conditiile de mai sus, postul de fata se (mai) justifica ? 😛

WhiteWolf

Da, recunosc, am fost putin ironic si m-am agatat fortuit de partea cu demolarea chiar daca am inteles-o exact.
“Darwin din scoli ci evolutionismul care ar trebui predat la standarde moderne”; aici ai fost absolut corect si ma bucur ca nu bajbai si nu ai indoieli. Si de ce nu, ca mai exista oameni care se vad si dincolo de aparente.
Iar restul, intr-adevar, e logica elementara sau , hai, ceva deloc complicat daca ai si timpul si disponibilitatea de a nu-ti inchide mintea.
Stiu ca nu-s fisuri. Incercam doar trainicia 🙂

Ligia

Blasfemie!

Megapega

hehe, am intalnit si eu demult tare oameni de genul asta care-ti bagau citatul pe gat. Una doua bagau “cutare a spus, cutarica a scris” de ajungeai la disperare cu ei.

Privind retrospectiv, imi dau seama ca motivele citarii nu erau neaparat folosite ca argument, ci era o modalitate prin care ei incercau sa para culti in fata celorlalti.

James Crissilv

Atata timp cat nu esti in stare sa emiti si o judecata proprie ci doar sa o transmiti pe a altora, nu ai personalitate, nu existi. Nu ai nici macar reflexie in oglinda.
O seara minunata iti doresc

zamolxis

: vb de ipse dixit? e boala celor low in self-esteem. incapabili sa ajunga la propriile idei, incearca sa-si confere autoritate imprumutand-o p-a altora. pe de alta parte, intr-o dezbatere te poti trezi ca cineva a spus mult mai elegant si mai frumos ce-ncerci tu sa zici, si-n masura in care-ti poti aminti, e semn de respect fata de acel cineva sa-l citezi.

i miss competitive debating… 🙂

James Crissilv

Dai la gioale pana cand ti le rupi. Asta inseamna sa nu ai protectie… Cineva ar trebui sa se gandeasca si sa ofere o protectie reala “atletului”…
O zi minunata iti doresc

vecinadeblog

Multe citate sunt amuzante sau daca nu, cel putin te inspira. De ex, multe lucrari celebre au plecat de la un citat al unui inaintas, pentru nu era doar ceva adevarat ci si bine (frumos) spus. Deseori citesti ceva si iti dai seama ca si tu te gandisei la asta, dar n-ai fi pus gandul exact in expresia aia perfecta. Bineinteles ca este gresit sa consideri citatul adevarat in sine, dar citatele iti reduc practic impresia ca ai fi vreun mare descoperitor, ceea ce e bine 🙂
Oricum, si oamenii de stiinta pleaca tot de la descoperirile celor dinainte, chiar daca mai aduc ceva in plus pe langa asta. Conteaza sa fii deschis la idei noi, sa nu crezi ca tot adevarul se termina la un ganditor sau la altul.

cristache

“Suma inteligentei pe planeta este constanta, insa populatia se afla intr-o continua crestere.”

din fericire nu prea am de-a face cu specia in speta dar simteam nevoia sa ma bag in seama. 🙂

ataraxia

Ai atins aici un punct sensibil mie. Toti psihologii pe care i-am cunoscut (mai bine zis persoane care au terminat aceasta facultate) pur si simplu m-au exasperat cu citatele din carti sau cu vorbitul ca din carti in cadrul unor discutii banale (dovada ca au tocit mult pentru examene).

Sa ma scuze psihologii de pe aici, nu generalizez, dar este trist ca in Romania Freud este inca de actualitate in randul celor de specialitate.

ktx

Tot timpul exista argumentul fortei, bineinteles cu “citate” din Muhammad Ali sau Tyson 😀

calin

…but most of all, I want to thank romanians for making this historic occasion possible.

49
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x