Calitate germana
Intentionam sa postez un pachetel simpatic de recenzii insa mai poate astepta pana maine. Astazi vom vorbi despre calitatea germana, adica despre produsele care beneficiaza de ea si despre obsesia romaneasca pentru tara lui ”ich”.
Poporul german nu este in niciun caz unul neglijabil pe scena istoriei : intemeietoare ale catorva dintre cele mai puternice imperii europene, triburile germanice au influentat direct Europa de Est de-alungul istoriei. Fascinatia romaneasca pentru ”nemti” se datoreaza in principal unui curent aparut dupa primul razboi mondial, prezentei sasilor si existentei unei asa zise ”pilde germane”, pilda unui popor care a fost in stare sa se refaca destul de repede dupa un razboi mondial. Nu mai conteaza ca partea care s-a refacut a beneficiat de masive fonduri structurale de la americani si ca partea ramasa sub comunism nu depasea cu mult glorioasa noastra republica socialista.
In fine, faptul ca oamenii astia au putut sa-si sacrifice bunastarea personala pentru un bine superior (de natura economica si in parte culturala) este de admirat la fel ca si industria pe care au dezvoltat-o dupa razboi, industrie parodiata cu succes de o parte dintre regimurile comuniste. La capitolul masini, germanii s-au remarcat intre confratii europeni prin durabilitate si fiabilitate, exemple de masini ale caror motoare functionau 30 de ani fara probleme (Volkswagen Beetle) fiind destule.
Problema romaneasca este ca obsesia pentru calitatea germana s-a extins si a atins cote paroxistice dupa revolutie. In viziunea romaneasca nemtii faceau tot de calitate : masini, televizoare, gresie, covoare, sucuri concentrate. Nici acum nu ne-a slabit obsesia.
Postul de fata este generat de un set de saci de gunoi pe care am dat fabuloasa suma de 2.5 RON si pe care scria imens (nu exagerez) : Calitate germana garantata !. De la vopsele, la termopane , gresie si parchet laminat, totul beneficiaza in 2008 de calitate germana. Drept posesor de rude stabilite definitiv in Germania pot confirma un singur lucru : La nivelul produselor alimentare, cel putin acum trei ani, nemtii inca stateau in top la aditivi, E-uri si coloranti periculosi. Alimente mai dubioase si mai hipercalorice decat cele din Germania mai rar mi-a fost sa degust. Bine, inca n-am avut onoarea sa baga hrana americana in mine.
Trecand peste alimente pentru care nemtii sunt vestiti doar in capul unor directori de marketing, putem sa ne intoarcem la industira electronica unde romanii prin 98′ inca mai credeau ca Philips este firma nemteasca, unii sustinand si despre Samsung acelasi lucru. Cert este ca pe piata digitala germanii, la fel ca majoritatea europenilor sunt in urma niponilor si asiaticilor in general. Prefer un notebook Acer sau Toshiba unui Gericom.Asta nu inseamna ca ramura asta nu ar fi dezvoltata insa nu este suficient de competitiva pe plan european.
Bun, sa ajungem la punctul sensibil, si anume masinile. Aici n-as putea spune fara sa fiu rautacios ca nemtii nu sunt buni. Sa-i dam cezarului ce e al cezarului (cu ”c” mic de data asta).
Si aici exista un mare ”Dar”. Obsedati si dezinformati, multi romani (ma mult sau mai putin colorati) au transformat BMW si Audi in branduri de masa, de cocalari aproape. Masini cu motoare foarte fiabile si rezistente, masinile nemtesti sunt bune, insa brandul nu garanteaza succesul. O privire aruncata pe site-urile de teste si recenzii de-afara vor releva evidentul pentru orice om cu cap : Doar o parte dintre modelele unor companii precum VW, BMW sau chiar Opel reusesc sa impresioneze. De la sasiurile si motoarele lenese ale unor modele de Opel pana la preturile nejustificate ale unor limuzine germane, multe dintre prealaudatele masini nu ating performantele competitilor. Cu toate aceastea sunt cumparate. De ce ? Calitatea germana…
Germanii au un brand puternic de tara, de industrie mai precis.Cunosc destule povesti de succes cu masini nemtesti tinute aproape o generatie deci nu are rost sa arunc in ele cu noroi insa piata actuala este una foarte competitiva. Sunt destui Europeni care ar prefera o Toyota in detrimentul unui Volkswagen si nu ar face o greseala in cazul unor modele. La naiba, in Romania inca exista oameni care au impresia ca toate Fordurile europene sunt fabricate in Germania (cum scria cineva pe un forum). Sa fim seriosi,ar conduce nemtii Fiesta si Fusion ? Nici macar Focus nu se mai asambleaza pe linia principala din Germania ci in Belgia. Presupun ca mai exista inca linii de asamblare in Germania sau alte tari insa e bine de retinut ca Ford este totusi un concern american.
Daca ardelenii viziteaza des targurile de masini din Germania nu o fac pentru a cumpara strict masini germane ci pentru a cumpara masini la un pret corect, in conformitate cu starea masinii. Ar trebui sa luam in considerare si faptul ca nemtii au niste drumuri foarte bine amenajate si autostrazi si mai si (Autobahn anyone ?). In conditiile astea, o masina creata pentru piata germana va avea mai multe probleme pe un drum romanesc decat o masina a unei competitii cu drumuri mai putin amenajate.
Pana si la bere s-a extins obsesia germana. Vestiti pentru cateva branduri de bere (vreo trei in ansamblu), nemtii au inceput sa fie amintiti in toate combinatiile posibile si pe toate berile romanesti cu nume suficient de alambicat incat sa para nemtesc.
Pe scurt, ce incerc sa spun : Pe o piata competitiva si intr-o economie de consum , ”Calitatea germana” este o expresie care ar fi trebuit sa-si piarda din intensitate fara a disparea in totalitate. Acum totul tine de preferinte, performante si teste si mai putin de ”calitatea germana”. Faptul ca multe dintre produsele germane trec cu brio testele nu trebuie sa devina o generalizare periculoasa.
P.S : Fara nicio legatura cu postul de fata, imi amintisem acum doua seri ca Bita a cantat in formula originala Ro-Mania si plecat imediat dupa lansarea primului album. A evoluat mult baiatul asta, dar tot era simpatic pe piese de genul asta sau asta .
focus e asamblat in spania 😉
Hai bai fi serios. Romanii nu cumpara passat, audi si bmw pentru calitatea germana. Le cumpara pentru ca sunt cocalari.
Pana una alta, ultimul top citit de mine, referitor la fiabilitatea masinilor pune pe primul loc un model japonez, Lexus ( http://www.banknews.ro/stire/19918_lexus,_in_topul_celor_mai_fiabile_automobile_dupa_trei_ani_de_folosinta.html )
Adevarule e ca inginerii germani au o scoala de renume, sunt profesionisti desavarsiti marea majoritate, deci e lesne de inteles de unde obsesia asta. Insa in contextul actual al globalizarii, calitatea o gasesti peste tot si nici unde. Relocarea productiei e o practica intalnita peste tot, dar in acelasi timp din pacate si moda “made in china”.
Dar cum bine ai zis, acest mit va disparea treptat, tocmai pentru ca romanii se vor convinge de calitatea unor produse din altor tari si de nefiabilitatea unor produse nemtesti.
pe mine ma enerveaza ca s-a ajuns la asocieri de genul cocalar = audi, bmw, mercedes. dar si aici lumea e impartita, caci nu ai sa vezi cocalar in a class
Dazzle : Probabil e asamblat ”si” in Spania. Stiu cateva Focusuri asamblate in Germania si destule din seria noua asamblate in Belgia. Pare a fi o moda printre cunostintele mele si a le parintilor.
Macabroo, Tom : Oricum ai da-o, cam asta e. Sunt masini destul de scumpe => Le cumaparam ca sa aratam ce putem.
Dan Pop : Lexus e divizia de lux a Toyota si e o masina facuta pentru America. In Bucuresti am vazut vreo patru modele inclusiv un SUV hibrid. Arata impecabil bordul si din cate am intlees garantiile pe motoare sunt mari insa masinile sunt mult prea mari pentru Bucuresti\Romania.
N-am zis ca nemtii nu le au, ci doar ca si altii le au la fel de bine uneori.
Corect. Nu mai ştiu unde am văzut un second-hand pe care scrie “haine la calitate germană”, dar dacă mai dau de el în drumurile mele, am să ataşez o poză pe blog 🙂
Bă, maşinile japoneze sunt urâte!
@DeMaio: Am auzit că hainele la kil britanice sunt cele mai la modă…
:)) Ce naiba să mai spui :))
Eretele : Dude, mie masinile germane mi se pare ca sufera la greu estetic. Mazda sau Toyota cam sparg la design.
De la europeni imi plac doar Saab si cateva modele de Opel.
Mosh la capitolul Laptopuri o fi mai bun Acer-ul ca Gericom dar Siemens-ul (chiar in combinatie cu Fujitsu) cam bate si Toshiba si mai ales Acer-ul. Care din cate stiu eu e cea mai mult decat o marca no/name.
Berea nemteasca e buna orice ai zice, si nu se refera neaparat la Becks si inca 2-3 marci ultra mediatizate. Uite daca ajungi din intamplare prin zona orasului Koln ai ocazia sa bei acolo o bere locala excelenta (Kolsh). La ei berea e traditie si oriunde ai fi bei bere locala de calitate (nu Timisoreana, Azuga and stuff :D).
La masini nu ma pricep dar am auzit ca alea nemtesti sunt printre cele mai fiabile lucru extrem de important in tara lu Basescu Voda.
In rest imi place si aia cu Cercetatorii germani au jucat cum le-au cantat zugravii romani =)).
Sincer, şi eu mă omor după calitate nemţească. Tocmai mi+am dat sema că prefer să cumpăr jucării nemţeşti lu nepoată-mea, deşi în materie de jucării şi italienii şi ruşii îs destul de capabili. hmmm…acum ca am cetit despre asta, poate ca ar trebui sa ma vindec putin 😀
Garm : Cred ca tu ai avut noroc. Parerea mea si parerea majoritatii este ca FS sunt probabil unele dintre cele mai ieftine si prost asamblate laptopuri de pe piata. Nu stiu unde le fac, dar sa ai 7 amici dintre care 6 cu probleme in primele 6 luni (Amillo Pro seria) e mai rar intalnit. Majoritatea crapa la display. Sunt pline forumurile de raportari. Toshiba kinda sucks (la calcurile consumer, ca Qosmio rupe) dar la nivel de software si drivere sunt peste Siemens. Acum serios, e un brand super cheap si la nivel de pret si de executie al produsului.(La fel e si Acer, poate si mai si – chit ca exista si acolo clienti multumiti). Toshiba a fost multi ani un brand de top doar ca tot ce au scos sub imperiul ”Satellite” pentru Europa a fost foarte prost racit. Stiu, si tu si Demaio (stiu ca si el imi zicea intr-un post mai vechi) probabil ati avut un super model care a rezistat dar parerea generala este ca sunt proaste. Cu berea nu te contrazic ca nu prea sunt bautor doar spuneam ca brandul nemtesc se pierde sub imperiul publicitarilor romani. Taica-meu lucreaza in automatizari si i-au… Read more »
tata a avut un Mertan din 1980 si care a ajuns sa aiba peste 800.000 (!!!) de km la bord. a tras caruta cu ea, a scos pomi din radacina, a carat lemne si araci…a facut tot felul de chestii ciudate cu masina. si dupa atata munca, atatia km si atatia ani de folosinta masina a ajuns sa reziste pana acum cateva luni…si asta fara sa investeasca foarte multi bani in ea.
probabil ca exemple ca asta ii fac pe oameni sa creada atat de mult in masinile germane si sa le prefere in fata altora. nu stiu cat de bune sunt masinile germane noi, da’ ideea e ca masinile straine pe care romanii le-au condus imdeiat dupa Revolutie au fost germane si atat de bune fata de ce condusesera ei pana atunci incat n-aveau cum sa nu-l in slavi pe neamt si masina facuta de mainile lui.
recent am cumparat si eu un VW Golf din Germania. oamenii nici nu se suie in masina sa o conduca dar o lauda si spun ca ce masina buna e. si asta pt ca e masina germana 😀 adevaru’ e ca masina si merge foarte bine fata de Daciile noastre.
Pai man, daca compari cu Daciaa…:P
Dar sunt de acord. Pe de alta parte, stiu un om cu un subaru Forester cu 420 000 la bord care merge ”la cheie”. Bine, asta face navete imense ca altfel n-ar fi facut in 9 ani jumate atata.
Stiai ca berea germana nr 1 in lume, becks (pot sa scriu becks?) nici macar nu e germana?
Adica, nu mai este.
Din cauza ca nu mai pot respecta noile reglementari in ceea ce priveste tehnologia de productie din Germania, au plecat de acolo si fac bere prin tarile prin care exista norme mai din anii ’80.
Ca sa face si ei un ban si se mananca si gura lu’ Dorele o bere germana, hahaha.
Legile economiei de piata…
ca o completare: un brand nemţesc cu adevărat de calitate şi nu îndeajuns de apreciat îl constituie fundamentarea matematicii moderne şi ieşirea din înţepenirea geometriei euclidiene.
în mare parte, ai dreptate, tehnologia germană e un mit. şi Trabantul, cea mai proastă maşină ever, e tot de factură germană, chiar dacă e de-a nemţilor mai proşti.
iar Eretele, ca de obicei, n-are dreptate, maşinile japoneze sunt cele mai frumoase. poate că şi cele britanice or fi, da’ eu n-am văzut.
Cunosc clienti Opel nemultumiti: orice masina se poate strica in perioada de garantie, fie ea si nemteasca, dar ca cei de la atelierul reprezentantei sa iti returneze masina ca reparata in repetate randuri, fara insa a remedia nimic, doar pentru a amana inlocuirea motorului pana la expirarea garantiei cand ar scapa de responsabilitate nu mi se pare seriozitate nemteasca.
Daca e rece mie imi place orice bere, doar la vin sunt pretentios (cel mai bun se fabrica in Romania).
Pana sa citesc acest post am crezut ca Acer e firma spaniola, pentru ca se fabrica si aici si sunt cele mai ieftine de pe piata, am vazut la supermarket si laptopuri Acer sub 300 euro (cu tot cu vista), din pacate tastele sunt asezate aiurea (in castellana), asa ca am preferat un desktop Sony, eu ii spun “locomotiva”, dar in rest e bun, a trebuit sa inlocuiesc doar unitatea DVD-CD.
Drac Mort : Cred ca e si problema service-ului din Romania. Samsung, BenQ, Acer, Asus, Toshiba, Fujitsu…toate asiatice (taiwaneze, coreene, nipone). Aici merita adaugat si Lenovo, inante sub IBM, acum un conglomerat chinezesc de toata frumusetea.
Neata,
Apropo de recenzii… am pus un anunt “pe fjsc”, nu stiu daca l-ai vazut. La carti nu vrei sa faci?
Stiu de pe forum ca ai pofta de scris.
Zoom : N-am mai scris pe forum de foarte multa vreme (daca te referi la etajul6.ro). Mai intru si mai arunc o vorba dar de vreun an am ”exercitat doar dreptul de moderator” 😛
E foarte faina initiativa ta insa nu stiu daca as avea timp pentru ea. Acum de exemplu voiam sa fac o recenzie la o carte citita acum o luna si la un film mai desteptel vazut recent.
Man nu te lua de Lenovo (IBM) ca ne suparam :D. Ti-am mai zis povestea mea cu desktopu meu IBM forjat in continuu 4 ani care inca merge … si de pe care scriu acu comentu asta 😀
Lenovo rules, nu m-am luat de ei. Laptop tinut 3.5 ani de varu-meu , scapat, lovit…Lenovo rules 😉
Calitatea germana nu e legenda.
Un exemplu monumental: supertancurile grele Abrams (USA) si Challenger (UK) sunt dotate cu tun de 120 mm fabricat de Rheinmetall chiar in Germania.
Asa…siii ? 80% din telefoanele mobile din lume folosesc ecrane si procesoare produse in fabricile si sub label Samsung.
Vorbim de produse germane de consum, nu de parti ale unor masini de lupta.
Cum adică, ca de obicei, n-am dreptate? Când n-am mai avut dreptate? Eu am mai tot timpul dreptate. Dvs. nu aveţi dreptate!
Îl provoc pe radugo să dea exemplu de o maşină japoneză frumoasă!
Ma bucur ca-ti place. Daca afli ca ai totusi timp si pentru asta, “trage-ma de maneca”. Stii unde sa ma gasesti. Oricum, nu e program fix. 🙂
In legatura cu “calitatea germana”, nu poti sa ajungi sa te priveasca lumea intr-un anumit fel doar datorita unei singure intamplari, unei singure calitati. Daca acest atribut le este asociat inseamna ca au facut ceva ca sa-l merite. Bineinteles, exista si rebuturi in lucrurile pe care le produc. Dar in general produsele lor au o calitate superioara celorlalte similare din alte tari. Nu in orice domeniu, dar ca o medie.
Si nu numai noi ii privim asa, ci si cei din alte tari. La fel cum si francezii au o anumita imagine, sau saracii canadieni. :))
Eretele : Imi e cam greu sa dau un exemplu de masina japoneza care nu e frumoasa sau care nu mi se pare frumoasa. Eventual noua Honda Civic pentru ca arata ca desprinsa dintr-un film S.F si a pierdut nobletea seriei precendete dar in rest majoritatea sunt fainute.
Eu ma bag la masini ca despre alea mai stiu. Nemtii faceau masini bune, nu prea mai fac, asta e crudul adevar, iar cele care sunt bune sunt extrem de scumpe sau la achiziotionare sau la intretinere. Daca ar face masini atat de bune atunci nu ar fi atat de multe Toyota si honda in Germania. E plina Germania de japoneze, extrem de multe chiar. Un om care a trecut de la nemteasca la japoneza, nu mai trece in veci la nemteasca, fapt dovedit
La capitolul electronice, pentru mine omuletii cu ochi oblici sunt clar pe primul loc.
Mai tin minte ca ma alegeam mereu cu niste ciocolati si niste jeleuri fenomenale dupa targurile de la Dusseldorf.
La capitolul masini e mai complicata chestia. Au si ei masini super, dar au si altii.
Eu am fost in octombrie anul trecut sit-i spun sigur ca sunt o gramada de Mazda, Toyota si Honda, normal ca sunt si masini nemtesti, dar mai putine decat in anii precedenti.
Am uitat sa spun despre alimente, sa stii ca multe chestii s-au imbunatatit, chiar si sucurile naturale, iart-uri si alte alimente. Or fi avand anumiti aditivi sau cine stie ce, dar calitatea e calitate si e mai sigur decat la noi.
Andrei : Have no idea, n-am mai dat de muuult prin Germania dar am cunostinte care merg constant si de multe ori sa cumpere masini (ei sau prietenii) pe motiv ca-s mai ieftine. Tocmai aici vine partea dubioasa : Rar se intorc cu masini germane.
Brontozaurel : Pai nu prea au competitie.
Sunt convins ca s-au mai imbunatatit la nivel de alimente dar la nivelul ‘sucurilor naturale’, al ‘produselor din ccereale’, etc…cehii sunt pe primul loc la productie.
Einigkeit und Recht und Freiheit
Für das deutsche Vaterland!
hehe, si totusi tati s-a intors cu un super suc de mere din ultima excursie la nemtalai. 🙂
e drept ca de-ale cehilor n-am incercat 🙂
Laura : Come onn 😛
Brontozaurel : Pfanner 😛 ?
nope, beckers 🙂
din cate stiu eu, Pfanner provin din Austria si se pot cumpara si in Romania de multisor; si oricum de la Pfanner nu-mi plac decat 2 sortimente de ice tea (lamaie si piersica) si un suc de caise 🙂
Da, dar cica Pfannerul netmesc e mai sexos 😛
Kossfore am dat exemplul cu tancurile pt. a ilustra faptul ca regii tehnologiei, americanii, apeleaza la super-regii tehnologiei, germanii. Si ca nu e legenda calitatea germana.
Exemplul militar e legat de faptul ca in special in domeniul tehnicii militare e nevoie de perfectiune in domeniul calitatii.
Iar ref. la produsele banale de uz curent sa nu uitam ca multe produse dupa 1990 sunt facute in tari din estul Europei dar cu stampila Made in Germany (fara asigurarea calitatii vest).
Asa cum am vazut o Toyota Made in Turkey.
(asta e rezultatul globalizarii fara limite).
Oricum Germania este Mama Tarilor din toate punctele de vedere.
Stiai ca GER e unica tara din lume unde in orice punct ai fi un elicopter-ambulanta ajunge la un accident auto in max. 10 min?
Lucius : Am inteles ideea desi tehnologia japoneza e cevam mai pretuita si mai avansata (dar intr-adevar, nu la masini unde mai toate marcile lor au fost facute adunand know-how de peste tot si combinand).
Serviciile nemtesti sunt foarte bune in general (dar pentru nemti => chestia cu elicopterul).
In fine, e interesant cum cele doua puteri ”perdante” din al doilea razboi mondial domina tehnologic lumea.
Cum?
Pai SUA au furat tot knowhow-ul din GER invinsa (Operatiunea Paperclip 1945 in care multi ofiteri si ingineri hitleristi au trecut cu catel cu purcel in solda armatei USA). Dupa care JP a furat knowhow de la SUA si i-a spart.
Asta e esenta – furt tehnologic, apoi perfectionarea tehnologiei furate.
Ca fapt divers Tsahalul (armata israeliana) a avut in anii 50 ca si consilieri… ofiteri hitleristi.
Dar asta nu se zice in manuale 😀
Asus, BenQ, Acer sunt chinezesti nu coreene si sunt vazute ca cele mai proaste branduri de electronice. Practic sunt produse no-name cu nume 🙂
De aia Asus face ravagii cu piticania aia de notebook şi probabil tot de aceea Acer este al doilea producător de notebook-uri la nivel mondial, din câte ştiu. Ah, şi au mai cumpărat şi Packard Bell, îi punem şi pe ăia la socoteală.
Benq…ăştia nu erau ai lui Siemens?
IQGuy : Porecla e la misto sau ce ? Asus, Benq si Acer sunt taiwaneze toata ziua, e o chestie super cunoscuta. Toata lumea produce in China, de la Toshiba la Dell.
Cand am spus coreene nu ma refeream la primele trei firme.
Sincer, nu stiu cum iti poti pune o astfel de porecla cand sustii ca 3 branduri taiwaneze ultracunoscute sunt ”produse no-name” cu nume, cand BenQ erau pe locul II In lume la LCD-uri, Acer au vanzari super mari pe piata de laptopuri (oricum sunt peste Fujitsu Siemens cu multe modele) iar de Asus nu mai spun la nivel de placi de baza si placi video.
Sigur, niciunul dintre branduri nu este recunoscut pentru fiabilitatea notebookurilor sau a camerelor digitale (aviz Benq) dar mai toate au cate o realizare intr-un domeniu sau altul.
Inainte sa dai in chinezi, gandeste-te ca Lenovo care sunt intr-adevar ”deasupra” sunt chinezi cu numai 30% din actiuni ramase la IBM in momentul de fata.
Lucius : Se practica si acum.
Demaio : Ai vazut Aspire One de la Acer ? Review-uri destul de bune…
Sincer, nu, dar am să mă uit. Era FJ a trecut şi la mine, laptopul accela funcţionează şi acum, dar la altcineva. Eu mi-am luat un Acer Aspire căruia nu am ce să-i reproşez deocamdată, urmează să văd cum se va comporta în lunile care vin.
Iar despre FJ am auzit lucruri din ce în ce mai proaste în ultima vreme, ceea ce îmi întăreşte convingerea că am avut noroc sau că acel notebook a avut el norocul să mă aibă pe mine la taste. Nu de alta, dar nu prea a ieşit din casă, şi asta poate că i-a prelungit durata de viaţă.
Despre Acer…mă gândesc să-i fac minunii mele un review, deşi este un model de serie, departe de performanţe notabile, dar poate caută cineva o sculă cât de cât echilibrată.
Singura problemă este licenţa de Vista cu care vine. Nu că nu mă descurc cu OS-ul, dar mi-e tare dor de XP-ul ăla…
Chestia cu Vista e oribila si tine de politica Microsoft. Sunt deja disperati cu porcaria aia de Vista.
@ITGuy – Să mă ierţi, dar mi-e foarte greu să spun că ştii pe ce lume trăieşti. Ţi-a explicat şi Krossfire mai sus de ce…
@krossfire – Da. Şi din câte am aflat, nici un downgrade se pare că nu am cum să fac. Cel puţin, nu pe la noi. Aşa că mă bate gândul să scot din sertar vechiul şi bunul meu XP, asta după ce am să colind să găsesc driver-ele. Penibil. Jenant. Şi nu mai ştiu cum să mai spun.
Oare de ce vand Acer asa de mult? Walmart iti spune ceva? Produse chinezesti ieftine si proaste?
Acer Aspire One e o mare porcarie, lucru refelectat si de vanzari. Scump si prost dotat.
Acer vinde mult fiindca face laptopuri pt mase… ieftine, care dupa 1 an scartaie din toate incheieturile, dar nu-s injurati fiindca lumea nu are pretentii de la ei.
Dpmdv si in urma experientelor mele Dell sunt cele mai fiabile laptopuri. Pret bun, calitate buna, suport excelent.
=)) ITguy…
Am impresia ca el raspunde “la misto”. Nu pentru ca spune numai prostii, ci pentru ca spune numai chestii hilare.
Ti-au explicat mai sus baietii de ce firmele respective nu sunt ce ai spus tu ca sunt, ba din contra.
Lasa-ma sa le explic eu acum in locul tau de ce Dell sunt cele mai fiabile:
– Pentru ca poti gati cu ajutorul lor, atunci cand fac explozie.
Eu zic sa punem mana de la mana si sa-ti luam un laptop Dell in combinatie cu o baterie Sony, si sa te punem sa-l folosesti undeva intr-un loc retras, unde numarul victimelor o sa fie intre 0 si 1. Cine participa? Si nu-l luati iar la paruit pe NoIQgay, ca el e bine intentionat, doar ca nu prea e la curent decat cu ceea ce vrea sa “auda”.
*******
Totusi… NICI UN LAPTOP DELL nu a explodat. S-a descoperit doar riscul asta… la fel cum acelasi risc a fost si pe laptopurile Apple si multe alte branduri ce-au folosit aceleasi baterii.
Si te mai si contrazici desi nu stii despre ce vorbesti. Daca iti arat poze cu laptop Dell explodat te calugaresti?
Oricum, imi place argumentatia ta, foarta solida. Ma duc sa o intreb pe mama de ce a tinut secretul asta atata timp fata de mine. M-ai bagat in depresie 🙁
Daca te asteptai sa iti raspund la fel, imi pare rau sa te dezamagesc…
ITGuy : Am cenzurat injuratura. Si noi am reactionat cam dur dar come on : Au explodat vreo doua laptopuri Dell , e drept, intr-un expo iar vina a fost a celor de la Sony care a retras seria aia de baterii. Ai partea ta de dreptate prin faptul ca in Romania cel mai bun raport calitate\pret e la cateva modele de Dell . Qosmio (singurul brand Toshiba puternic), HP, Lenovo – de Clevo nu mai zic, sunt ultra scumpe la noi dar merita luate de-afara.
Zoom : Laptopurile Dell nu sunt in niciun caz proaste si sunt convins ca stii asta insa in lipsa unor modele HP adevarate, a unor Lenovo-uri competente sub 50 milioane, ar merge si un Dell.
Demaio : Am incercat si eu cun downgrade si m-am bagat ”in a whole lotta shit” so stay chill 😛
“Totusi… NICI UN LAPTOP DELL nu a explodat. S-a descoperit doar riscul asta” 😛 Oferta cu calugaritul ramane valabila.
Au fost mai multe, iar incompatibilitatea cea mai mare a bateriilor Sony (care au fost principalii vinovati) a fost cu laptopurile Dell din cauza componentelor folosite.
Daca e sa compari calitate/pret atunci da, au unele modele ok. Dar de aici si pana la “cele mai fiabile”… Bine, acum am citit mai atent si vad ca a zis “din propria experienta”. Sunt rautacios daca zic ca asta spune multe? Probabil ca da, deci nu zic.
* Si da, sa iti bagi nasul in laptop si sa ii schimbi osul si driverele nu e o idee prea buna. Mai sunt si cazuri fericite, dar deh, ai curaj sa risti?
Zoom : Eu mi-am desfacut prostia de Toshiba , piesa cu piesa, de trei ori….am avut ceva probleme si iesise din garantie. Ultima data am reusit sa ard procul..soo 😀
Asa inveti, dar e preferabil sa nu inveti pe ce-i al tau 😛
Asa ziceam si eu, dar la laptopuri nu prea ai cum altfel.
Mie imi place Germania in sine. Nu am gasit “raceala” nemteasca acolo, poate pentru ca mie imi place sa fiu lasata in durerea mea. Este curat si ordine si eu cel putin am un sentiment de siguranta. Acum 3 ani am fost la 10 seara la o farmacie langa Hauptbahnhoff (sp.) celebra gara din Munchen pentru a lua niste medicamente pentru “soacra”. In Timisoara nu indraznesc sa vin aproape de gara in miezul zilei, necum dupa inserat. Eu si al meu suntem niste “snobi” cand e vorba de “brand”, recunosc si eu asta. Prefer Puma, Nike, Levi’s etc. pentru ca niciodata nu m-am “fript” cu produsele in cauza. Intotdeauna au fost de calitate si de cele mai multe ori m-am ras cu “no nameuri” ieftine, cand doream si eu sa fac vezi-doamne economie. Am incredere in produsele germane (alea pe care le am) pentru ca sunt bine facute. Acum 3 ani mi-am luat un Fujitsu Siemens Amilo (ca tot il mentionai) si inca merge de rupe. Era juma’ de pret fata de un IBM (aceleasi specificatii) si faptul ca era facut de nemti si japonezi pentru mine a reprezentat suficienta garantie (ca si japonezii au maniile lor). Conduc un Opel… Read more »
Everything is made in China 🙂
Aveam acum mult timp, o prietena. Era plecata prin Germania. Ea fiind din Targu Mures. Dupa un timp, s-a intors in Targu Mures, cu o idee de afacere, vazuta acolo, care mie cel putin mi s-a parut noua (pentru romania): un magazin in care orice produs sa coste 38.000 de lei (vechi). Doi ani mai tarziu, tara noastra era invadata de acest concept.
Trageti singuri concluziile.
In rest, in Austria cand am fost, mancarea mi s-a parut foarte foarte proasta. Si acum vad ca aveam si de ce.
Da, gospodarii sunt obsedati de calitatea “nemteasca”. Personal, eu unul prefer sa imi cumpar un produs pentru ca stie sa faca asta, si asta, nu pentru ca e produs de X. Spre exemplu (daca mi-ar placea Mercedes), cati dintre posesorii de Mercedes au habar ca la masinile lor, rotile se inclina in curba pentru stabilitate ? Si ca Mercedes au fost primii ce au introdus asa ceva ? Nu. Ei au mertzan. Mai mult nu au nevoie sa stie.
Ignorance is bliss … to some.
Am citit din comentarii mai sus. Stiti ceva ? Mi-ati facut pofta de nectar d-ala de-al nostru, la sticla verde, din sticla, si capac de bere. Da … cred ca vreau nectar de pere.
E la fel cum e si cu Saab, Volvo sau Audi. Ultimele doua au devenit masini de fite desi creatorii lor au introdus multe concepte devenite azi standard.
[…] -Calitatea germana : Sau de ce o sa scrie Honda pe masina mea […]
[…] reusit sa aduca in prim plan si ninsoarea de masini asiatice din ultimii ani. Normal, de ce as lua o nemtoaica la pret dublu […]
dacă stăm să ne gândim o clipă,calitatea germană nu este dată de o anume firmă şi bla bla bla, de toate detaliile( total aiurea pentru mine) comentate mai sus. ador nemţii şi -DA!- îmbrăţişez toate ideile/lucrurile lor(atât cât îmi permite buzunarul meu de elev român).şi asta nu pentru renumele firmei,ci pentru renumele celor care au făcut produsul,oameni consideraţi meticuloşi,organizaţi,foarte exigenţi,mai ales cu ei înşişi,şi nu în ultimul rând corecţi.îi admir pentru seriozitatea cu care tratează lucrurile.că au intervenit şi anumiţi factori externi care îi obligă să facă unele compromisuri,e drept,totuşi eu sunt o adeptă convinsă a ‘calităţii germane’.poate sunt naivă,eu mai ştiu…
Nemtii cunoscuti de mine au fost obezi, iritanti si destul de lenesi. De acord ca au facut eforturi monstruoase dupa razboi, eforturi pe care noi n-am fost in stare sa le facem dar stereotipurile sunt inutile. Englezii sunt cu totul de dispretuit ca oameni si totusi lumea inca are incredere in ”politetea englezeasca”. Nu e politete, e indvidualism si alcoolism.
Pe sectorul ”masini” si sisteme automatizate nemtii au traditie si CTC-ul lor e destul de bun in general (la ceea ce scot pe filiera UE) insa la nivelul digitalului sunt din ce in ce mai ”mici”.
Eu o cunosc pe Frau Professor,cea mai ‘conştiincioasă’ şi mai elegantă şi mai politicoasă şi mai deşteaptă şi mai doamnă dintre toate profesoarele.
Liceu, mica lume dar bucura-te de ea 😉
Excelente masinile germane, primele doua ale mele au fost de acolo. am fost relativ multumit de ele, nu am avut probleme majore. In 2007 mi-am luat un Honda Accord noua. Toata lumea: “de banii aia iti luai Passat second!”, “daca ti se strica ceva astepti 3 luni dupa o piesa”, “Domnu’ cat a costat Hyundai-ul”! Masina este exact ce imi doream, toate sunt la locul lor, la momentul cand am cumparat-o era fara discutie un best buy. Sunt atat de multumit de masina incat, dupa un an ghiciti ce i-am luat nevestei? noul Civic, masina cu aspect SF, foarte controversata ca aspect (chestie de preferinta personala) dar care oricum ar arata este o Honda. Prima data cand am vazut-o nu mi-a placut deloc dar acum efectiv consider ca-i foarte simpatica. Ei bine, ambele masini functioneaza impecabil, nici macar un bec nu s-a defectat. La Civic am avut un incident cu strazile noastre mirifice si i-am spart baia de ulei: ghiciti ce! luni am dus masina la reprezentanta, marti seara sosisera scutul si baia de ulei tocmai din Belgia. Nu sunt un fanatic al masinilor japoneze, dar eu personal nu o sa imi mai iau (daca partea materiala imi permite) altceva.… Read more »
Multumesc pentru comentariu, va mai asteptam 🙂
[…] de studenti care conduceau aceeasi masina : Volkswagen Passat, luat in leasing sau rate. Despre obsesia neintemeiata pentru masini germane am mai scris in trecut si nu o sa revin doar de dragul de a ma lungi. Cert este ca sistemul de […]
De curand a fost o reclama la termopane care erau garantate de “Institul german de tehnica a ferestrei” :))
Iti dai seama ce de organisme de control au nemtii daca verifica si termopanele si sacii de gunoi la institute 😛 ?
Nemtii fac niste lucruri….! The best
I found your blog post while searching Yahoo. Very stimulating.
Salut,
Interesant articolul. Ai dreptate cu calitatea germana, pana nu demult era la televizor o reclama la o “Vopsea nemteasca”, insa mai tarziu la ApropoTV (de pe protv) au lamurit faza, spunand ca de fapt acel nume nemtesc a fost inventat in scopuri de marketing doar pentru Romania.