Băi, dar tu ce cauți acolo?

Ca un pahar de cuvinte lipsit de bule sau spumă, următorul articol va debuta cu o mai veche amintire…

Cu 18 ani în urmă, într-o perioadă în care revista Bravo avea nezdruncinată încredere că Backstreet Boys erau următorii Beatles, într-o școală de provincie, exista un elev care întâmplător eram eu. Stați liniștiți, elevul de-atunci nu crede că a trăit prea multe lucruri care să merite povestite. Există însă o întâmplare, banală și repetitivă, care îmi pare de interes pentru situația de acum.

Într-o banală zi a săptămânii, în timpul unei ore de zoologie care nu mai începea, s-a nimerit ca micul Vlad să fie trimis să o caute pe profesoară. După ce a zâmbit prostește pe la toate cancelariile și fumoarele, a aflat că profa, întâmplător și diriginta lui, ajunsese la spital din cauza unei mușcături de albine. De-acolo traseul era simplu. Urma să se întoarcă în clasă și să decidă alături de ceilalți membri ai clubului Mensa dacă o să urle pe coridor sau în curte.

După ce a deschis ușa, Vlad a observat însă ceva ciudat. La catedră se plasase un puști blond și pistruiat, un corijent simpatic de la o altă clasă. Omul se juca de-a profesorul, dând note imaginare și behăind că vrea liniște. Șocant era însă că, exceptând vreo doi colegi mai „războinici”, aproape toată lumea i-a intrat în joc. Și nu, nu era inițiativa vreunui individ inteligent sau popular, ci doar a unui ins gălăgios și incoerent, venit de la altă clasă. Un nimeni foarte vizibil.

Probabil vă așteptați să vă spun că elevii l-au detronat repede pe falsul profesor. N-a fost așa: vreo jumătate de oră, o bună parte din clasă a făcut liniște, s-a prefăcut că răspunde sau a schimbat mici glumițe cu „șeful”. Cu alte cuvinte, i-au intrat în joc, chiar dacă a fost în detrimentul celor care voiau să-și folosească altfel timpul. În plus, noul profesor se mai uita din când în când și în catalogul lăsat pe catedră de un profesor real și făcea tot felul de glume nesărate despre absențe. Recunosc, treaba asta mă stresa teribil la momentul respectiv.

Mai mult chiar, la final, când lumea s-a plictisit de blondul guraliv, omul începuse chiar să aibă o oarecare autoritate în ochii unora. Mai mult sau mai puțin în glumă, devenise „Domnul Diriginte”. De altfel, l-au și strigat o vreme așa pe coridor. De ce mi-am amintit toate astea și de ce m-am apucat acum să le scriu? Pentru că sunt convins că ați avut și încă aveți și voi câte un „Domn Diriginte” prin preajmă.

Adevărata problemă e că nu am scăpat nici acum de problema asta. Nu am scăpat de molima liderilor de carton, a celor care-și trag autoritatea din neglijența altora. Dacă puștanii de clasa a șasea participă la jocuri de genul ăsta din pură plictiseală sau din curiozitate, adulții nu au nicio scuză. E greu să explici de ce indivizi fără nicio legătură cu ce ar trebui să facă vin, urlă din toți rărunchii și sunt lăsați să conducă. E greu să înțelegi de ce proștii strigă catalogul!

Exagerez? Probabil, dar uitați-vă la Donald Trump și spuneți-mi că lumea n-are o problemă. Spuneți-mi că omul ăla are ce căuta în poziția pe care o ocupă. Trump este exact puștiul blond de la altă clasă care vrea neapărat să fie profesor, deși el de-abia citește Abecedarul. Nu e prost, dar nici pregătit. Din păcate, tot ce trebuie să facă este să se urce la catedră și să-i acopere pe toți cu propriile strigăte. E suficient să urle „Liniște”!

De fapt, uitați-vă mai bine la întreaga clasă politică românescă. Merită vreunul să fie în cancelarie? În sensul ăsta, ultimii doi ani au fost un record. Niciodată nu s-a mai întâmplat ca guvernele să fie în halul ăsta de nepregătite. Rar am mai avut senzația atât de clară că repetenții au primi cheia școlii.


(O ședință de Guvern, cred. Sursa Imaginii.)

Deseori, discuția din spațiul public se învârte în jurul calității morale și intelectuale a celor care ne conduc. Au intenții bune sau rele? Sunt niște soldăței limitați sau o gașcă manipulatoare? Vor introduce noi pedepse sau vor motiva absențele tuturor? Toate sunt dileme reale, dar ele ar trebui să vină după indignare. Ele ar trebui să urmeze întrebării: Băi, dar ăștia ce caută acolo?

În clasa a șasea, colegii mei nu reacționau din comoditate, din frică sau pentru că le plăcea efectiv să fie acolo. De altfel, câțiva au și colaborat cu „profu’”. Nu e greu de observat că și astăzi motivele sunt aceleași. Sunt motive umane. Acceptăm conducerea fără să o chestionăm pentru că uneori e mai simplu așa. Ne indignăm, dar nu ieșim cu adevărat din bănci decât rar și pașnic.

Din păcate, am prins două generații de politicieni de „tranziție” croiți după același tipar. Repetenții școlii, oameni fără perspectivă sau viitor. Cei care au ridicat brusc mâna când s-a auzit întrebarea: „Cine vrea să fie șeful?”. De-acolo, din inerția celorlalți, a fost ușor ca „proful” să motiveze absențele chiulangiilor și să-și asigure controlul. În plus, o diplomă reală nu e chiar greu de obținut.

Ultimii ani ne-au pus față în față cu adevărul: avem o clasă politică fără vreo abilitate de conducere sau vreo abilitate în general. Deci nu, nu e vorba doar despre răutatea sau micimea unor oameni. E vorba despre faptul că, și dacă ar avea niște repere morale, oamenii ăștia tot incompetenți ar fi. Nici blondul nu era un tip rău, era doar limitat și guraliv, chiar și pentru un puști de clasa a șasea.

Din păcate, adevărații diriginți au plecat de multă vreme sau au fost distruși de tăvălugul comunist care a decis că oricine putea fi profesor, dacă în prealabil fusese sărac lipit. Avem nevoie de o generație într-adevăr nouă, nu de elevii unor falși pedagogi.

Într-un final, tot ce rămâne de făcut este să găsim niște oameni coerenți și să-i trimitem la catedră. Pare simplu, dar să scoți românii la vot e mai greu decât să faci 30 de copii de generală să-și țină gura. În fond, dacă ar ajunge în fața clasei, oamenii noștri ar avea un singur lucru de făcut: să ia catalogul din mâinile proștilor. Dacă nu pot, măcar să întrebe public: Băi, dar tu ce cauți acolo?

P.S: La câteva minute după ce am publicat articolul, cineva m-a întrebat dacă fac vreo aluzie la Iohannis și profesia lui. Nu, chiar nu e nicio aluzie la Iohannis. Nu mai scriu despre președinți de când am constatat că nici ei nu scriu despre mine!

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

43 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
brontozaurel

Atunci nu pot sa nu ma intreb ce a scris Trump despre tine de-ai scris tu despre el… “make bunnies fluff again”?

Hary

Problema cea mai mare cu educatia buna este ca odata ce ai dobandito, iti pierzi nesimtirea, tupeul si agresivitatea, de care ai avea nevoie sa-i iei la rost pe impostorii de care vorbesti.
Cu armele din dotare, oamenii educati sunt victime sigure. 🙂

DanC

Da, Trump e perfect “în poziția pe care o ocupă”. De ce trebuie sa fii mare ‘telectual ca sa fii Presedinte? Ronald Reagan a aratat asta. Iar acum nea Donald care a facut in aproape 2 ani mai multe decat Obama in 8 ani. Ok, o fi el cocalar, ceva show-off si papagal. Dar e muult mai bun decat ar fi fost Hillary.
Si NU exista nici-o comparatie cu Romania. Americanii au incercat 8 ani cu ‘desteptul’ si ‘meseriasul’ de Obama, au vazut ca n-a fost ok, au schimbat macazul.
Romanii, nu. Romanii o tin pe socialism. 30 de ani acusi. Ca sa nu mai vbm de anii dinainte de ’89. Nu conteaza ca se scufunda barca. Socialism, tovarasi! 🙂

DanC

Ce n-a fost ok cu Obama? In primul rand Obamacare. Ideea buna bineanteles, dar implementata prost. A fortat lumea sa intre in asigurari medicale care au distrus aproape intreaga piata de servicii medicale si farmaceutice. N-a liberalizat deloc piata asigurarilor, mai degraba a facut sa sara preturile sky-high. A fost un globalist/anti-american si un pro-Islamist, a dat Iranului 1.7 bill cash de ex. Sigur, toti zic ca era o datorie. Bullshit. Un american adevarat nu face asa ceva. Apoi Obama s-a bagat in tot felul de mizerii pro-black (pro-Black Lives Matter), egalitariste (anti-politie, pro-radicali, push for transgender bathrooms!, really?:)). A refuzat tot timpul off-shore drilling, indiferent cat de scump era pt americanul de rand. A favorizat democratii si marxismul de fiecare data cand a avut ocazia. Ce-a facut Trump pana acu’? De ex taxe + focus pe economie si America, atat pe plan intern cat si extern. Am vazut cu ochii mei Buffalo, NYC, Arizona, Florida si inainte de Trump si acum, dupa. Inainte erau mall-uri pustii, intuneric si o paragina stil Detroit. Acum e cu totul altceva, lumea e mult mai pozitiva, increzatoare. Bani, servicii, business-uri – totul e schimbat. America 1st. Lumea de rand a inceput sa vada… Read more »

DanC

Multumesc pt raspuns, dar… we agree to disagree! 🙂 Sunt complet impotriva socialismului, am vazut de multe ori cand statul isi baga coada, totul se duce naibii. Personal sunt pt taxe mici si egale pt toata lumea, nu prostii progresiste. Sunt impotriva ca statul sa faca experimente social/egalitariste cu banii mei etc. Iar marxismul pt mine e zero, e ca homeopatia pt medicina.
Plus, cred ca suntem generatii diferite. Vb lui Churchill: “daca ai 20 de ani si nu esti socialist, inseamna ca nu ai inima. Daca ai 40 si nu esti de dreapta, inseamna ca nu ai minte”

Hary

DanC: “marxismul pt mine e zero, e ca homeopatia pt medicina.’

Ma bag si eu ca musca in rahat, dar… comparatia aceasta dezvaluie foarte bine, modul tau de a gandi.
Cine mai crede ca homeopatia este zero pentru medicina moderna, nu a inteles progresul in domeniul medical.
Medicina moderna, nu se mai bazeaza strict pe industria farmaceutica, ci vede omul, organismul ca un intreg, scoala germana de exemplu, include homeopatia in anamneza si tratament, intr-un mod foarte firesc.
Homeopatia si medicina moderna nu se mai musca.

Hary

In mod clar, homeopatia nu functioneaza dupa principii stiintifice. Dar poate fi explicata viata strict stiintific? De ce ne-am in incapatana sa tratam bolile strict dupa principiul deterministic cauza – efect?

Socialsimul de care vorbesti, este o consecința a capitalismului hiper dezvoltat, nascut din nevoia fireasca (crestina) de a-i sustine pe cei mai putin norocosi ai sistemului.

DanC

Eu nu cred ca vbm de acelasi lucru. Probabil vorbiti de social-democratie/welfare-state? Pt ca in esenta marxismul e proprietatea de grup a muncitorilor, redistributia si controlul statului (masuri de la centru). Ei bine, asta nu merge niciodata. Vba lu’ madam Thatcher: ce se intampla dupa ce socialismul consuma toti banii? Pt ca stanga e f buna la inventat planuri de mai bine. Insa cum planurile alea sant implementate de stat, toate sfarsesc prost. “O sa va dam, o sa aveti”. Bravo, insa lumea devine o societate de asistati, de legume. Initativa privata se duce naibii, totul devine dependent de stat / o mana spala pe alta. Exemplu in Canada: sindicatele si relatia lor de dragoste cu Stanga. Si nici macar social-democratia nu e buna. Ex Norvegia: taxe 70% dar au si politia aia Barnevernet in stare sa-ti ia copilul din casa. Reagan: “The most terrifying words are: I’m from the government and I’m here to help.”
Si Da, marxismul e ca homeopatia! 🙂 Laudate/ridicate-n slavi amandoua, dar in realitate=0. Nu exista proprietate de grup care sa fie viabila/de succes. Omul are instinct de proprietate, un copil are notiunea de jucaria LUI inainte de a fi in stare sa spuna “mama”.

Hary

DanC.
Ce crezi, are omul un suflet?
Exista sufletul?

DanC

@Hary: Ce legatura are cu discutia de mai sus?

Hary

DanC,
Are legatura cu cadrele de referinta la care ne raportam cand purtam o conversatie.
Cum convingerile tale despre marxism si homeopatie par suficient de puternice, m-am gandit sa descopar, ce parere ai despre… suflet.

DanC

@Hary: De ce nu intrebi sistemul de sanatate britanic daca Alfie Evans a avut sau nu suflet? Pt ca si cazul ala e un exemplu cum un organism de stat devine prea puternic si prea plin de sine:

https://townhall.com/tipsheet/guybenson/2018/04/26/is-the-uk-a-free-country-n2474231

De fapt textul de mai sus enumera mai multe derapaje de gen. Cum statul poate sa devina obsedat cu control/egalitarism/political-correctness, indiferent daca libertatile/drepturile omului sunt respectate sau nu.

Hary

DanC, ok, n-ai inteles unde bat. Si nici nu esti dispus sa descoperi. Hai sa o lasam asa.

DanC

Oricum, ne-am departat de la subiect, era vb de Obama vs Trump si de ‘lideri de carton’. Un citat din J Nolte, de astazi (scuze daca e prea lung): “Had Obama just gotten out of the way of the economy and done nothing, it would have roared back to life all on its own and Obama could have taken the credit (Clinton was smart enough to do that). Instead, and in countless ways (Obamacare, the constant threat of tax increases, Dodd-Frank), Barry put his boot on the throat of the economy, which resulted in a lost decade. Overseas, his stunning mismanagement resulted in the rise of ISIS and what I believe will be remembered as the biggest foreign policy debacle of the last 100 years: Libya. I am not even talking about the shame of Benghazi. By toppling Gaddafi, Obama (and Hillary) removed the cork between Africa and Europe, and due to that catastrophic mistake, millions of refugees who will never assimilate invaded Europe. I fear much of Europe — and, with it, much of Western Civilization — is lost. In other words, Bush and Obama are failed presidents because they did everything the way you are supposed to do… Read more »

Blegoo

Citat:

“…Problema cu Obama a fost ca lumea l-a ridicat prea mult in slavi (inclusiv prin acel nemeritat Nobel), iar el n-a facut mare lucru decat sa continue sau sa genereze niste politici pe care le aplica inca din perioada in care era guvernator…”

Obama… guvernator ?!?
Cînd, unde, cum?

Problema cu romînii care scriu despre politica în SUA e similară cu a americanilor care scriu despre politica europeană ori a orientului apropiat.
Exemplul clasic: americanii n-au înțeles în ruptul capului de ce s-a iscat vrăjmășie între diverse provincii din fosta Iugoslavie. Pentru americani, să te bați pentru ce s-a întîmplat acum 500 de ani e de neînțeles.

Pe scurt, americanii habar n-au de restul lumii și nici nu-i interesează, în vreme ce restul lumii habar n-are de SUA, dar vrea să le dea sfaturi despre cum să facă să fie ca ei. Ca restu’ lumii.

Krossfire, corectează aia cu “guvernatorul Obama” – altfel ne certăm. 🙂

Blegoo

“…stii ca e mai usor sa-ti dai cu parerea din alta tara, pentru ca nu te afecteaza…”

Lol, corect.
Gen… ca mine dîndu-mi cu părerea despre Romînia.
🙂

Te iert de data asta, deși recunosc că încercarea ta de a poza în habarnist m-a sîcîit nițel.
:-)))))))))))))

……………………………….

În realitate, e imposibil să înțelegi psihologia unei națiuni – cultură, politică, economie, artă, religie… fără să trăiești acolo. Mulți ani. În toate situațiile – de la sărac lipit la bogat nerușinat.

Poți să faci o teorie validă despre gîndirea și politica din imperiul roman bazîndu-te pe discursurile lui Cicero? Yeah… I thought so…
Același lucru cu Trump și SUA de azi…

🙂

Blegoo

“…1) He takes no shit from the real media, because he only listens to Fox News and crap like that (I had the benefit of following their shows for a short while)…”

How would you know that ?!? “Pe ce te bazezi domnule?” – întreabă Moromete. 🙂

“…2) He does love a fictionalized version of the “true” America…”

How would you know that ?!? “Pe ce te bazezi domnule?” – întreabă Moromete. 🙂

“…3) He is indeed eager to try just about everything. This could prove fatal or an “interesting” change…”

How would you know that ?!? “Pe ce te bazezi domnule?” – întreabă Moromete. 🙂

Fiindcă îți place istoria, încearcă să repui cele trei puncte ale tale… dar cu referință la Imperiul Roman… B.C. Ai să te amuzi…

Blegoo

“…Spre deosebire de afirmatiile despre Imperiul Roman, cele despre Trump se bazeaza aproape exclusiv pe spusele lui!…”

Gen… spusele lui Catilina, Cincinatus, Cezar și alții?

:-))))))))))))))))

Vlad – nu contează ce spune cineva… contează ce FACE cineva.
Dar hai să-ți ofer beneficiul de îndoială… timpul trecut e prea scurt, gălăgia opoziției e prea mare… mai trăim și mai vedem.

La un nivel mai microscopic… mulți l-au desconsiderat pe Marean și pe Jiji… întrebarea e… opozanții ce au făcut, mai exact? Pentru bobor, zic. Pentru cei care au votat pentru ei?

Blegoo

“…toate promisiunile electorale, chiar si pe cele complet tampite…”

Exemple?
Hai, pe punctele tale, nu pe alea de la NYTimes, BBC, Economist, Wapo…
Ce anume definești tu ca “promisiuni tîmpite”?

DanC se exprimă mai dificil (înțeleg ce anume vrea el să spună) – spre deosebire de el – eu nu-s Trump voter ori susținător.
N-am votat pentru el.
Dar 32 de ani de Romînia… mi-au dat un head-start despre propagandă… nu știi tu despre cincinalu’n patru ani și jumătate… ori… o țară ca soarele pe cer.
Alți 34 de ani de USA îți oferă altă perspectivă.
🙂

Pentru mine, propaganda americană… de ambele parfumuri… e foarte transparentă.
Ori aia de la Brucsel.
Aia rusească… e ceva mai meseriașă.
🙂

Blegoo

Om trăi și om vedea.
:-))))))

Blegoo

Imposibil de prezis – chestie care îi înnebunește pe toți – partizani și oponenți deopotrivă.
Ca și pe restul planetei – la nivel de guverne.
🙂

Blegoo

:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))) …

Blegoo

Citat: “…Promisiuni tampite? Zidul cu mexicanii, politica anti-imigratie si alte lucruri pe care le putea lasa naibii, mai ales ca beneficiile lor nu sunt atat de vizibile…” Politica cu anti imigrație… ILEGALĂ! There… I fixed for you! Sunt peste 11 milioane de oameni trăind ilegal în USA. Muncesc la negru, ori cu acte false. Nu plătesc taxe federale, fiindcă n-au cum. Zilnic… cîteva sute trec frontiera ilegal și de pierd în America. Nu mai pleacă înapoi în Guatemala, Salvador, Haiti ori Mexic. NICIODATĂ. Între timp… beneficiază de spitale, servicii diverse și bani. Gratuit, nefiind cetățeni. C-așa e legea… Ți se pare o idee tîmpită să faci un zid care să-i oprească? Israel a făcut. Ungaria a făcut. Austria deja construiește. Acuma… explică-mi tu cum Israel și Ungaria nu au probleme cu imigrația ILEGALĂ. O fi… din cauză de… zid? 🙂 Aș putea pune lincuri, dar nu vreau să te jignesc. Da’ îți dau un citat: “How many undocumented immigrants are there in Texas, officially? Easy. In 2009 the Department of Homeland Security estimated that there were 1.68 million undocumented immigrants living in Texas. (The nation as a whole is said to have 10.8 million, according to the DHS; Texas has… Read more »

Blegoo

Acuma… ca să fim cinstiți… nici imigrația LEGALĂ nu-i ceva cu care să te lauzi:

https://www.zerohedge.com/news/2018-07-14/relentless-radicalization-sweden

Tot sincer să fiu… mă doare în bașchet de ce se întîmplă în Suedia cu musulmanii – sunt ai lor, i-au primit, e treaba lor.
Dar… imigranții – legali ori ilegali… crează probleme peste tot unde sosesc.
Ca urmare… politica anti-imigrație nu-i tocmai fără importanță.
Oricum, nu-i “tîmpită”, nu?

Sunt sigur că poți citi printre rînduri știri din Grecia, Italia, Germania, Franța, Anglia… etc.
Odată cu cenzura oficială a știrilor despre imigranți, vin și alte măsuri care nu-s tocmai fără importanță… cum ar fi legi de “anti-hate” , nu?
Nu tocmai ceva trivial…

Blegoo

Dar am o întrebare mai simplă pentru tine Krossfire:

Dacă Hamerica… e așa de cîh… cu o politică așa de proastă… cu o economie ca vai de mama ei… cu o cultură de care rîd și musulmanii din Franța… de ce se tot înghesuie lumea să se ducă acolo?

Legal or ilegal?

Ochei… cultură nexam… nu la nivel european oricum… politică de kkat… economia tragică… de ce vrea lumea în America?
Mexicul sună superb, Costa Rica e mult peste … Franța… Germania… sunt net superioare… ca sănătate, ca orice.

De ce vor nene ăștia în America?
🙂

De ce nu vor în … Romînia?

https://www.washingtonexaminer.com/news/national-guard-deployment-led-to-more-than-10-000-additional-arrests-of-illegal-immigrants-says-cbp

43
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x