Argumente online

Vechea discutie despre ce inseamna si mai ales cine poate formula coerent o opinie in mediul online a revenit. Evident, au aparut diverse pozitii despre cum e mai bine sa abordezi alti bloggeri, despre ce formeaza sau nu o opinie si despre cine are dreptul sa o emita.

Raspunsul la intrebarea clasica ”cine are dreptul sa emita opinii in online ?” este binecunoscut : Toata lumea ! Sub protectia anonimatului sau cuprinsi de sentimentul propriei importante mai toti isi dau cu parerea despre politica, muzica, femei, afaceri online, monetizarea blogului, SEO, jurnalistii din presa scrisa si despre iepurasii blanosi de pe Jupiter. Nu fac exceptie (si nu prea cred ca face vreun om cu blog), insa nu vad o problema aici atata timp cat ai o opinie bine conturata pe care altii ar vrea cel putin sa o citeasca si cel mult sa intre intr-o dezbatere pe tema. Scopul unui blog nu ar trebui sa fie in mod explicit emiterea de opinii, insa actiunea este inerenta.

Cu pesimismu-mi caracteristic, m-am gandit sa incep cu partea negativa a lucrurilor si anume cu cele mai frecvente false argumente folosite in blogosfera. Le-as spune sofisme, insa e prea pretentios pentru modul in care le-am enuntat. Le-am mentionat intr-un comentariu intr-o alta discutie, insa cred ca ele au simtit brusc nevoia de socializare. Mi-au  revenit in cap, alaturi de cateva colege, in urma comentariilor citite in ultima vreme.

1.Ad Hominem (Atacul la persoana) : In definitiv o eroare logica de relevanta , este de departe cel mai des folosit contraargument online. Cand este acuzat ca fura, nu stie sa scrie sau habar n-are pe ce lume e, bloggerul sau comentatorul roman da replici de mare angajament precum ‘‘Tu nu stii sa scrii bah !” sau ”Uita-te la tine ca esti urat, si zici de mine ca fur !”

2. Falsa analogie : Asta imi place cel mai mult dintre argumentele aduse de unii in discutie . Atunci cand esti acuzat de ceva sau ti se spune ca teoria ta nu sta in picioare aduci drept contraargument fraze de gen ”Dar Nastase a furat mai mult decat a furat patronul meu, pe el nu-l certi ?’‘ sau ”Dar si bloggerul X are publicitate ca mine si lui nu-i zice nimeni nimic”.

3.Injuratura neaosa si afirmatia goala: Online, offline, nu are importanta. Ti se aduce o acuzatie sau ti se pune o intrebare incomoda raspunzi cu ”Ia pleaca bai Bulache pe alte bloguri ca n-am timp de tine”. Partea nasoala aici este ca unii si-o merita. Sunt oameni atat de mici si de stresanti incat simti nu mai suporti. Corect este sa le raspunzi la intrebare si apoi sa le dai un ban, sa-i trimiti la origini sau ce intentionai initial sa faci (desi daca argumentul e suficient de acid, nu mai e nevoie de injuratura). Afirmatia goala merge pe superba logica ”X este adevarat pentru ca eu am dreptate”. Si nu-i asa, unii au mereu dreptate.


(Sursa, unde veti gasi si o varianta la rezolutie mai mare).

 

Erori mai speciale :

-Denaturarea opiniei adversarului (omul de paie) : Gigel.info spune ”Oamenii din comunitatea gay traiesc in pacat Biblic”. Alexica.info ii da o replica ”Deci tu spui ca gayii ar trebui omorati cu pietre ? Pai asta incalca toate codurile…”

Imbrobodirea (Argumente circulare si argumente irelevante) : Ma recunosc vinovat, si eu am folosit-o drept fabrica de argumente (cel mai recent cred in articolul cu Eugenia in vreo doua comentarii). Atunci cand stii ca celalalt are dreptate dar cu greu vrei sa recunosti ca ai gresit, iti reformulezi argumentele anterioare pentru a se autodemonstra sau te apuci si demonstrezi tot felul de chichite complet irelevante pentru discutie. Eu o numesc inventare  si programare de argumente dar este putin cam mult pentru ca argumentele inventate nu-l pun pe conlocutor pe ganduri.

Apelul la repetitie si apelul la emotie : Asta cred ca mai toti bloggerii fac implicit. Fie repeta in diverse moduri o afirmatie in ideea ca va fi validata, fie incearca sa se concentreze pe implicatiile emotionale ale potentialei invaliditati\validitati a afirmatiei. Va dati seama cati pisoaisi de o luna ar putea sa moara daca teoria mea nu ar fi adevarata ?

Apelul la autoritate si apelul la majoritate : Daca majoritatea comentatorilor mei sunt de acord cu mine este clar ca am dreptate. Cand e vorba de autoritate, trebuie neaparat sa citezi ceva aproape irelevant al unei autoritati intr-un domeniu : daca Bobby Voicu face o presupunere despre ceva, eu o pot da de la mine ca adevarata sugerand ulterior ca o autoritate in domeniul online a emis un adevar.

Daca ar fi sa spun ca am invatat ceva de cand tot pierd vremea cu blogul asta (desi pierd foarte putina vreme , dovada fiind lipsa de optimizare si frecventa posturilor) este ca nu exista aproape niciodata ”’dovezi incontestabile” si ca nu vei simti niciodata trecerea de la obiect la subiect.   Pe de alta parte, daca e sa ne luam dupa lobbystul din Thank You For Smoking,  ”daca argumentezi corect, nu te vei insela niciodata”.

Cum sa argumentezi corect ? As putea sa tin o prelegere despre forma discursului in retorica (exordium, naratio, etc) insa nu am autoritatea si mai ales nu stiu suficient de multe lucruri despre tema. Consider capacitatea de a argumenta coerent (fie ca poti sau nu sa te impui, fie ca ai sau nu dreptate) un talent, nu o capacitate ce poate fi dobandita prin invatare.  Exemplul lui Demostene este unul incomplet. Da, poti sa-ti reglezi dictia mestecand pietre dar nu poti invata sa ai o gandire sau argumentare coerenta in public decat prin educarea in primii ani de viata si prin folosirea unui talent nativ.

Cu toate astea, daca faci tot posibilul sa te feresti de erorile prezentate mai sus (nu le vei putea evita aproape niciodata in totalitate) si reusesti sa te documentezi poti aspira catre ceea ce lipeste populatiei online din Romania : Pertinenta !

Un argument pertinent este un argument bun, chiar daca el va fi demontat in secunda urmatoare. Va da de inteles interlocutorului ca nu vorbeste cu un idiot ci doar cu cineva care are o alta opinie, indiferent de cat de neaplicabila pare.

P.S : Am ramas incredibil de impresionat de noua piesa Bambi la care nu am rezistat mai mult de 20 de secunde insa am observat ca : Melodia de baza este una evreiasca pe care fetele o canta intr-o biserica ortodoxa purtand voaluri catolice. Trei religii dintr-o lovitura !

P.S : Drept alternativa muzicala (daca Bambi si scarpinatul in fund s-ar putea numi muzica) va ofer un mare artist metal : The Heavy Metal Farmer

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

77 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
DeMaio

Enumerarea este OK, şi este bine că ai reuşit să distingi tipurile principale, pentru că de foarte mult toate acestea se întrepătrund şi e greu să mai ştii unde te situezi.

În rest…ce ai avut cu noi de ai dat cu Bambi pe aici? :((

DeMaio

Până să insulte religiile, aş spune că-mi pasă mai mult de faptul că ne insultă urechile cu care suntem dotaţi :)) Da, genial, ştiam eu că avem trupe serioase în ţara asta, de care să nu scăpăm uşor.
Doamne, şi cât am sperat să devină măcar una din ele soţia lui Mitea, pe vremea când le iubea ăsta pe amândouă, la Amsterdam. Uite că nu am avut noroc…

DeMaio

Eu oricum am spus mereu că astea au fost machiate întotdeauna de medicul ginecolog. Când treceau pe la el, le făcea şi un make-up. Aşa se mai economiseşte ceva timp :))

DeMaio

:)) Tot ce este posibil.

Baiete, vezi ca pui space-uri unde nu e cazul! [Asta ce tip de comentariu e?]

radugo

ce e enervant la argumentările astea e că dacă te angajezi într-o polemică cu autorul vreunui blog sau cu alţi comentatori ai împotriva ta pe deţinătorul(-ii) autoprezumat(-ţi) al(ai) adevărului absolut. iar aici argumentele ad hominem sunt cele mai eficace, că te fac să te întrebi: oare aşa sunt, bou, nebun, urât, chior, bulangiu şi cu mamă tebecistă? şi de la o luptă de idei treci la o luptă necugetată cu tine însuţi.
aşa că mai bine nu mai argumentezi nimic şi nici de polemizat nu mai polemizezi!

feeria

Ca sa nu pierd firul, o iau catinel, scolareste: “Sub protectia anonimatului sau cuprinsi de sentimentul propriei importante mai toti isi dau cu parerea despre politica, muzica, femei, afaceri online, monetizarea blogului, SEO, jurnalistii din presa scrisa si despre iepurasi iblanosi de pe Jupiter”- nu cred ca e neaparat vorba nici de importanta nici de protectia pe care ti-o da anonimatul. Dupa mine, e vorba in primul rand de placerea, si uneori si necesitatea, de a comunica (ce se ascunde de fapt in spatele acestei necesitati- dorinta de a fi ascultat, de a se exprima in fata unui auditoriu, de a-si face cunoscute ideile, de a se impune, de a demonstra, etc., ramane ascuns pentru fiecare om in parte). Sunt unele lucruri despre care am uitat sa vorbim (sau mai bine zis sa povestim) sau pe care nu mai avem rabdarea sa le ascultam- aici ma refer la carti, muzica, filme, experiente artistice de tot felul, care, prin subiectivitatea lor crescuta, invita la viziuni diferite si oricine a intrat in contact cu ele are dreptul (si libertatea) de a vorbi despre ele- evident, si de a-si forma o opinie si de a o comunica (dupa posibilitati, cu argumente mai mult… Read more »

feeria

Ah, bun, interventia mea a fost mai scurta si mai unilaterala decat ma asteptam, pentru ca la restul articolului nu simt nevoia sa mai adaug nimic. 😀 Foarte concis, clar si logic exprimat.
Ca o concluzie personala, cred ca in functie de subiectul pe care il abordezi atunci cand vrei sa-ti exprimi opinia ai niste grade de libertate pe care ti le permiti, si niste “devieri” ingaduite, daca pot spune asa, pe care le poti face.
Cel mai dificil este atunci cand te aventurezi sa-ti spui opinia despre omul (din spatele creatiei, muncii, proiectului, etc.)- acolo apar cele mai multe probleme, care nu trebuie neglijate si care, cred eu, trebuie taxate. In rest… lucrurile pot fi “reparate” din mers.

feeria

Krossfire- nu aveam in minte neaparat motivul crearii blogului (nici n-am luat in calcul asta), ci motivul pentru ca oameni isi lanseaza opiniile pe orbita, in general.

Drace

Am ascultat pana la secunda 56, voiam sa vad daca se intampla ceva interesant, dar nu am rezistat pana la sfrasit, plus ca nu le mai vazusem de foarte mult timp… ala cu tractorul e fumat pentru mine, faceam asta cu mult inaintea lui: de cate ori mergeam la bunici, inca nu se inventasera telefoanele mobile, ma vedeau oamenii trecand pe drum, si spuneau uitandu-se la mine ca la ei in sat nu exista ase ceva, atat de imposibil paream in peisaj! :)))

In ceea ce priveste argumentatia, incerc, pe cat posibil, sa imi apar doar punctul de vedere, si sa evit orice fel de tertipuri, desi mi-ar fi foarte usor… nu mai vreau sa-si stearga nimeni blogul din cauza mea, mai ales ca nu aveam dreptate, doar ca nu-mi placea atitudinea respectivului si am vrut sa-i dau peste nas, si am facut-o mult prea bine, desi am blufat pe subiect, am inventat reguli, am fost “magnific”… nu a suportat “umilinta”. In general ii ignor pe cei care nu inteleg subiectul, sau cel mult le dau un raspuns din politete (rar).

feeria

“insa ce te faci cand constanti fapte sociale?”- aici e mult mai complicat, si cred ca iti trebuie o anumita constructie interioara ca sa te poti transforma intr-un emitator (nu neaparat formator, doar.. emitator) de opinii pertinente; dar cred ca tine, pana la urma, de stilul pe care alegi sa-l adopti. Adica poti fi lentila rece si necrutatoare, care inregistreaza totul, din cat mai multe unghiuri, potrivind mereu lumina astfel incat subiectul sa devina cat mai clar si bine conturat, caz in care trebuie sa lasi putin de-o parte propria individualitate, sau poti partinitor, ca sa spun asa, caz in care e absolut necesar bun simt, buna masura, un dram de modestie si argumente puternice in buzunar. Sau pot fi imbinate, dar deja cred ca intru intr-o sfera ce are mai multa legatura cu meseria de a emite opinii si mai putin cu placerea de a le comunica…

Carina

In definitiv, erorile de argumentare folosite online sunt aceleasi ca cele generale, dar adaptate la mediu 🙂

feeria

Hmmm, foarte foarte adevarat! Dar aceasta “privare” de limbajul nonverbal poate in egala masura sa fie un avantaj pentru unii, asa cum este un dezavantaj pentru altii (sau poate nu chiar dezavantaj, in sensul brutal al cuvantului, dar oricum, lipsa lui poate diminua impactul celor comunicate). Oricum, se simte spiritul treaz, energic din randurile unora si cel… blegit, blazat, letargic, etc., din al altora.

Ciolanus

Oricine are dreptul pentru ca de aceea exista optiunea de a lasa un comentariu sau o replica. Nu stiu de ce unii nu au inteles ca trebuie sa combata ideea si nu sa atace omul. Analogia e buna si ea. De ex, intr-un grup omogen dintr-un anumit punct de vedere sa pot compara mai multi indivizi intre ei. Insa nu poti compara cariera unui doctor cu a unui sudor sau litri cu kg. 3.Pana la urma blogul e ca si casa ta, deci poti sa ii dai afara fara nici o explicatie, mai ales cand te chinui cu niste distrusi. Eroarea speciala: asta e cea mai intalnita. Spui ca 1+1=2 si te trezesti ca te intreaba cineva de ce nu ai vorbit si despre 3. Sau cum mi s-a intamplat mie, vorbind despre tipii ce uruie motoarele noaptea, ca m-as fi luat de x din familia y, desi nu am precizat nici un nume sau marca. Imbrobodirea cred ca se practica des pe bloguri prin randuri multe fara continut. Repetitia e si ea buna: cand te lovesti de cretini (si sunt multi), incerci sa le explici punctul tau de vedere o data, de doua ori, poate de trei ori. Daca… Read more »

dimitri

Ca să fii un blogger bun trebuie să ai şi obrazul gros şi pielea tăbăcită. Ca blogger pasionat de blogging invariabil atragi antipatii şi simpatii.
Oricum, pentru mine, atunci când cineva îmi spune că am greşit, cel mai uşor şi fără dureri este să accept public. Impresia mea e că cu cât încerci mai mult să te explici cu atât devii mai penibil.

razvanserbu

Dar miniciuna prin omisiune? Nu este si asta un pacat destul de des intalnit.
E drept, doar cei mai informati si mai bine pregatiti intr-un domeniu pot face echilibristica intelectuala.

razvanserbu

Da, dar si in argumentatie este adevarat principiul de a ajusta un pic adevarul pentru a se potrivi necesitatilor de moment ale celui care le formuleaza. In plus, in padurea de argumente pot fi subliniate ca importante cele care iti convin, iar celelalte sa le consideri de mica importanta sau nerelevante.
Eu personal, inca nu am vazut pe cineva care sa-si schimbe punctul de vedere intr-o problema mai stufoasa dupa o polemica cu o alta persoana.
De multe ori ma gandesc ca orice polemica este utila doar chibitilor care isi pot forma o idee mult mai precisa asupra subiectului. Celor care intra in polemica prezentarea de argumente le este total inutila.

ameţitul

tare fermieru’ 🙂
da’ ia gugăleşte tu “fratelo metalo” şi vezi ce găseşti… insistă, că nu se găseşte f. uşor.

PoloniculMov

ai uitat de reductio ad Hitlerum.

Ligia

damn you, am niste teme la retorica semestrul asta in care am ajuns sa visez toate tipurile de argumente. ad misericordiam e gg insa

Alexandru'

Ehhh, le incurci intre ele si te repeti, deci mai ai probleme la delimitare :).

Da, in general, depinde de om: daca e corect cu el insusi: inghite-n sec atunci cand o comite si isi sustine punctul de vedere, daca are dreptate. Dar, ca si in orice alta disputa, conteaza ca tu sa-ti folosesti atuurile. Daca eu le stiu, le accept tacit si incerc sa ocolesc, e problema celuilalt. Bine, depinde si de natura dialogarii, ca daca e un duel cu cine are mai multa dreptate, nu se poate trata la fel cum tratezi un dialog in care se doreste o lamurire.

ameţitul

da 🙂
am uitat niste l-uri.

Mihaela

Mi-a placut insemnarea, cu toate enumerarile ei. Ai mare dreptate in ceea ce priveste lista facuta. Cat despre Bambi, groaznic, penibil si patetic :). Nu inteleg de ce mai cauta promovare, daca nu mai au nici o sansa in industria muzicala romaneasca.

Ligia

Super misto retorica pe care o facem noi, avem si-un prof foarte tare care ne da niste teme pe cat de grele pe-atat de practice si amuzante.
De exemplu acum doua saptamani am avut de scris contra-discursuri la apelul la lichele al lui Liiceanu sau la discursul lui Charles de Gaulle, iar urmatoarea tema e sa scriem un advertorial convingator pentru o chestie in care nu credem nici daca ne pici cu ceara sau care-i impotriva principiilor noastre.

Sa vezi cu cata persuasiune o sa vorbesc eu despre advertisingul pe bloguri. Fu-un.

trackback

[…] un articol deosebit de interesant care poate fi folosit drept manual de manipulare a maselor. Argumente online. Nu te supăra frățică, dar aș completa un pic. Sper să nu consideri că-i plagiat. Sau […]

wpolitika

Sa inteleg ca eu sunt noroc ca nimeni nu comenteaza pe blogul meu 🙂 iar daca o fac… nu prea stiu ce sa spuna. Comentariile lui Kross nu le includ aici.

Ghost

Cred ca s-a mai intors roata. Rusii intotdeauna au fost aia rai. Americanii numai in ultimii 10-20 de ani. Ma intreb cum va deveni UE sub Sarkozy… 🙂 Ca ei is aia buni momentan…

Ghost

Mai tii minte cum zicea Hitler? Nu conteaza ca ne injura, nu conteaza ca ne admira, conteaza ca se vorbeste de noi… Eu asa il vad, mai ales cu imaginea care teoretic se duce de rapa. Dar am observat un fenomen in zona de vest a UE – au nevoie de un lider puternic sa-i scoata din groapa. Si Sarko e singurul care iese in fata. Chit ca scot altii castanele din foc cu mainile lui. Si e vazut ca unul care se implica. My opinion… 🙂

Ghost

Din cate tin minte, citatul era chiar din perioada de ridicare a partidului. Poate imi amintesc eu gresit. Dar nu-i bai. Iar momentan parerea personala mi-o mentin, pentru ca putere n-o fi avand, deocamdata, dar daca tot incearca pana la urma o sa si reuseasca. Stii ca i se zice Bling Bling… Omul e obsedat sa fie in centrul atentiei, inclusiv cu nevasta-sa… Teoretic..

Grădinariu

Treaba cu talentul oratoric ar putea fi extinsă şi la alte domenii. Cred că oamenii care te sfătuiesc cum să fii mai încrezător, mai optimist, mai impunător, etc., fac bani destui din credinţa că acestea se pot învăţa… Chiar dacă s-ar putea, şi tot mi-ar fi scârbă de falsitatea (dacă o descopăr) a celor care le expun…

Ioana Sima

Poate ma injuri, poate nu, dar avand in vedere ca nu am mai activat de foarte mult timp poate sunt scuzata 😀 Am venit pe la tine sa fac reclama. Aici puteti asculta primul single al trupei SeMnE http://www.trilulilu.ro/trupasemne/dce9886d2f2ff0. Pentru mai multe detalii despre trupa SeMnE gasiti pe http://www.myspace.com/trupasemne.
Multam!
Pup si poate pana terminam facultatea de ne vedem si noi la un cico 😀

nicdan

In cartea “Idei si blocaje” a lui Patapievici apare un fragment interesnt legat de regulile unei “combateri de idei civilizate”. Nu dezvolt aici, dar cine e interesat……….

Andi

ai plecat în vacanță, kross??
distracție plăcută!!

Psihologu cu blogu

Interesant. Punt ochit punct lovit. Dragă prietene ai un stil aparte de a pune degetul pe conştiinţa rănită a (o parodie a lu gargea) “participanţii la blogging”. Pot adăuga şi opinia mea, deşi multe s-au spus, puţine ş-au înţeles, multe s-au repetat, unii cu alţii sau unii contra alţii. Încep prin a sublinia faptul că suntem oameni, iar acest colţ al realităţii, internetul, ne face să ne manifestăm la fel ca în oricare altul. În acest fapt adaug următoarea idee, oricine consideră ceea ce spui tu, sau contra, e bine să ştie că pentru astfel de situaţii “în viaţă” există o abordare pe care individual trebuie să o facă, dar, trebuie să ştie că acea comunicare de succes se realizează doar dacă cunoaşte comunicare. Dintre toate cele spuse nu am sesizat nimic despre cum anume să comunici, poate mi-a scăpat, deşi am fost destul de atent la comentarii. Comunicarea este foarte importantă oriunde ai merge şi orice ai face. Nu voi spune aici şi acum ce este comunicarea, dar pot spune că dacă partenerul de comunicare nu este situat pe planul celul emitent, şi considerat ca fiind om, să existe respectul şi dragostea, comunicare prinde noanţe, parte a dualităţii, negativiste,… Read more »

[…] mai relevant si iar m-am trezit lovit de mentalitatea dubioasa a unora in ceea ce priveste simpla argumentare.  Despre oamenii care iti trantesc cate un proverb sau o zicatoare in mijlocul unei discutii […]

ConsumedConsumer

bine c-am vazut c-ai scris tu despre asta, ca altfel pierdeam eu vremea sa scriu, si pe mine oricum nu ma citeste nimeni 😛

trackback

[…] Mai multe despre cum se fac astea, la Krossfire… Aici. […]

[…] *Argumentele in online –  Un scurt ghid necesar oricarui amator de dezbateri in mediul online […]

[…] mai dai o lectie despre cum ”trebuie sa stea lucrurile”. Tema mea favorita ramane capacitatea de a argumenta in online si tocmai din acest motiv tin sa alcatuiesc un mic breviar de termeni ce pot inlocui cu […]

[…] ca intrarea abrupta a unor ”adulti” in online nu a adus mult asteptata salvare a argumentarii online. Ba mai mult,  numarul de frustrari si tribalismul patriarhal par sa fi crescut odata ce oamenii […]

[…] asta public (cu un strop de aroganta inclusa).  Ne place ca intr-o discutie sa detinem monopolul argumentelor si al informatiilor,  ne place sa stim cine-i Salman Rushdie si sa nu credem ca energizantele au […]

[…] majoritatea celor ce folosesc chichitele gramaticale drept argument al propriei neputinte  sunt iritanti, exista si cativa oameni care fac treaba asta bine si argumentat. Da, nu-ti pica […]

[…] romanesc). Revenind la eroarea mea, daca parerea lor ar conta, filosofii ar spune ca vorbim despre un cumul de sofisme. Eu i-as spune simplu eroare logica si, pentru ca e blogul meu, asa ii va ramane numele! spuse […]

[…] spus vreodata ca n-au dreptate, cine esti sa o faci?  Nimeni nu le-a spus ca un punct de vedere neargumentat corect nu are nicio valoare si ca opiniile nu se judeca, se […]

[…] gata sa injure orice “inamic” care nu le impartaseste opinia. Sa ne gandim la tonele de argumente circulare din mediul online si mai ales la lipsa lor. Sa ne gandim la batalia dintre canonisti si nikonisti, […]

[…] | Tagged as: Top 10, Viata de zi cu zi Am vorbit despre cele mai folosite argumente online, despre falsele argumente, ba chiar si despre micii tirani ai […]

[…] Evolutia. Gravitatia. Cancerul. Sunt subiecte unde nu exista loc pentru dezbateri rudimentare. Desigur ca nici o problema nu este lipsita de controverse: de-asta anumite fenomene stiintifce sunt considerate atat legi, observabile fiind, cat si teorii, pentru ca sunt inca studiate. Asta-i frumusetea cercetarii stiintifice: orice teorie care sta in picioare admite presupunerea contrariului (falsificabilitatea). Doar ca…nu e la indemana oricui sa demoleze sau sa demonstreze contrariul. Sigur ca fiecare are dreptul la propria credinta si propria gandire, doar ca nu poti sa ajungi la concluzii coerente, daca pleci de la premise gresite sau, mai rau, daca nu stapanesti mecanismele rudimentare ale argumentarii. […]

[…] (din pacate), dar imi ies instant din pepeni cand vad oameni care-si sustin parerile exclusiv prin apeluri la majoritate si alte baliverne. Cand zici “Toata lumea stie ca…”, deja ai coborat cu o treapta sub sursele […]

[…] relativ lucizi sau, cel puțin, peste medie, încă fac apel la majoritate. Nu nu e vorba despre apelul la majoritate ca eroare de logică, ci despre ideea că ar exista o majoritate sau mai bine zis, majorități. […]

77
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x