Am facultate, dom’le

Cu riscul de a deveni redundant voi defula putin pe tema facultatilor din Romania sau mai precis a aparitiei lor tematice in discutiile unor persoane.De vreo 19 ani de tranzitie tot auzim in discutii expresia ”E om cu facultate ” in general urmata de ”si uite ce munca de zidar face”. Mentalitatea romaneasca nu s-a schimbat cu mult de pe vremea cand la o facultate ”buna” (si evident de stat) existau 50 de locuri dintre care 25 erau pentru plozii partidului. Chiar si asa, absolvirea unei facultati in perioada respectiva iti garanta un loc de munca (E oricum greu sa compari 5 ani de laboratoare cu 3 ani de ”trunchi comun”).

Problema este ca dupa 90′ am incercat sa revenim la un fel de  normalitate vestica. Pe drum am pierdut profesorii buni si am castigat mii de ”studenti”. Infestat inca scoala primara cu mitul facultatii, tanarului fiu de taran din Plescoi i se insufla ca daca va termina Facultatea de Agronomie va deveni mai destept si mai frumos.Vezi femei de varsta a treia tipand cu obida la coltul strazii ”Gigel al meu a terminat Politehnica si munceste saracu’ de rupe ca electrician in Spania !”. Are sau n-are facultate baiatul ? Are, e unul dintre aia 3000 de oameni care s-a tarat 5 ani in Politehnica  sa deschida un PC (nu vorbesc in necunostinta de cauza). Menirea lor nu era nicoiata sa ajunga niste programatori\web-designeri de succes. Din pacate menirea lor nu era nici sa ajunga sus in vreun alt domeniu (sunt destui care nu si-au ales corect facultatea). Menirea lor din start era sa fie niste electricieni buni, cautati si fara 5 ani din viata mancati.

Facultatea nu iti va oferi niciodata nimic. Nici in Romania, nici afara. Nu contest ca o facultate facuta serios la un centru universitar mare iti ofera un bagaj de cunostine mult mai serios si te poate pune in legatura cu reprezentanti ai profesiei. Poti capata astfel un avantaj muncit (pentru ca nu intra oricine la Cambridge). Pe de alta parte, scopul facultatii nu este sa-ti gaseasca tie un serviciu pentru care n-ai nicio inclinatie. Facultatea iti spune : Iti place domeniul asta ?  Daca raspunsul este nu, iti poti alege alta sau te poti angaja din timpul ei intr-un alt domeniu.  Dar cum sa faci asta, ca e rusine !?! Cum sa nu termini tu ditamai Universitatea de Piulite si Suruburi  ? Problema la noi este ca toti suntem datori cu o carte si cu o diploma de facultate. Si uite asa ajung sa urasca bucurestenii miile de studenti veniti din satele de la granita cu Serbia pentru a ajunge ecologisti (Da, exista doua facultati ”ecologiste” in Bucuresti). Nu spun ca nu pot exista oameni talentati in zonele astea , dar cati ? Suficienti cati sa umple mii de locuri la Agronomie, Politehnica sau ASE (unde s-a ajuns la o cifra de studenti paroxistica, inspaimantatoare). Daca din 8000 de studenti ajungi sa te lauzi cu 80 realizati ai o problema (si o rata de succes de 1%).

Daca stii ce vrei intr-un final si nu stai prost cu materia cenusie o sa iasa totul bine. Uneori e mai bine poate sa nu fii la o facultate foarte bine cotata sau cautata. Daca iti doresti un anumit domeniu chestia asta te forteaza sa vrei mai mult de la viata. Intr-un articol mai vechi, Zoso scria despre alegerile din facultate si despre o lupta a studentului la facultatile particulare (cu sau fara profi de calitate). Am intalnit multi oameni care au terminat particulare si ajuns foarte sus (inclusiv un Head of PR la ditamai corporatia imperialista) insa cred ca oamenii astia ar fi reusit in domeniul lor oricum , e vorba de talent si de ceva munca.

Paradoxul este altul. Cei de la facultati ”cu renume” (a se citi ”PR agresiv”) trebuie sa munceasca si mai mult. De ce ? Pentru ca majoritatea colegilor lor se vor considera alesi pentru ca au ajuns la facultate, nu vor face nimic si vor vrea sa li se dea tot astfel incat omul care stie ce vrea si lupta pentru asta se va lovi mereu de stereotipuri si experiente anterioare. Stiu pentru ca pot observa asta in propria facultate. O ”mancatorie” ieftina intre unii studenti care au impresia ca laudatul, contrazisul la infinit cu profii si atitudinea ”cool” o sa le ofere un job cu 2000 de euro pe luna.Studentii au cel mai mult de suferit din cauza unei promovari excesive a brandului. Ei incep sa aiba impreisa ca se afla intr-o institutie care-i va salva si-i va promova la rangul de genii asa ca nu mai fac niciun efort, asteapta sa le pice totul in gura . Ce e mai grav ca nici macar la orele facultatii de genii nu mai trec. Teoretic, nu fac nimic. Daca li s-ar  spunte din start ”Faceti tot posibilul, veniti si la ore dar implicativa- cand puteti si umflati CV-ul” raspunsul ar fi ”Nu putem, noi invatam”. Nu te poti angaja nu pentru ca altii fara ”pregatirea ta” iti vor lua locul ci pentru ca tu , nici dupa 5 ani de dormit pe rupte nu esti pregatit sau nu-ti doresti sa fii unde trebuie.

Pe de alta parte obsesia pentru orice fel de facultate te poate aduce si in stadiul unui personaj cu care m-am intalnit in peripluurile mele intre diverse colaborari . Personajul in cauza sustinea ca vrea un salariu mai mare (era un fel de secretara) pentru ca are o facultate . Intamplator absolvise Universitatea Crestina DImitrie Cantemir si tot amintea un mare prof de care nu auzise nimeni.

Cu ce te ajuta ca ai frecat menta 3 ani pe banii parintilor prefacandu-te ca inveti, ca iti pasa, ca esti important ? Norocul lor cu sistemul Bologna, ca mai plateau doi ani ca sa aiba copilul facultate. E si vina profilor, e si vina sistemului de invatamant dar nu sistemul si profii te trag afara din orasul natal pentru a studia cantoul in Timisoara.

Pai de ce se mai mira lumea cand CV-urile abunda in fraze fara nicio noima de gen ”Sunt un om capabil si foarte muncitor” , partea de activitate profesionala fiind un lung sir de nimicuri ? Daca abandonezi totul si te duci la capsuni in Spania, perfect ! Vin banii dar sa n-ai tupeul sa spui in fata tuturor ca ”esti om cu facultate care nu a avut noroc”. A fost pana la urma alegerea ta. Poti deveni un om exceptional prin ea si poti invata din propriile greseli sau poti sa te autovictimizezi constant.

Desigur, poti face o facultate dar datorita unei situatii materiale nu tocmai placute nu vei reusi sa te implici in domeniu si vei fi fortat sa faci multe alte lucruri. Nu dispera, nu e musai sa te apuci din anul I de invatat marketing la nivel inalt. Pana la urma valoarea va iesi in fata daca muncesti suficient, te duce suficient capul si daca ti-ai ales intr-adevar domeniul potrivit. De asemenea, sunt domenii suprasaturate sau in care angajarile se fac greu : Asta nu inseamna ca in cinci ani vei fi tot in postura invatacelului.

P.S : Au inceput sa apara si primele review-uri la HTC Touch 3G iar magazinele romanesti deja listeaza preturi de pre-order. I’ve got a new toy to drool at !

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

168 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Tom

din surse destul de sigure mi se trage senzatia ca nokia e71 a lovit destul de puternic in concurenta. asta pe partea de telefonie. pe partea educatiei e simplu: uite zarele cum se-nvarte, e ca-n veata. stii doar

andrey91

facultatea nu prea isi mai are rostul in Romania…… multi desptepti din romania au ajuns hoti prin italia si spania

Tom

@kross: deci da, de acord cu tine, dar asta cica e enlightenment

CTI97

bineinteles, ditamai post-ul si se comenteaza la ps 🙂 nici eu nu ma pot abtine – de ce touch 3g ? de ce nu un touch HD ? sau un touch G1 ? sau un touch pro ? design-ul de la touch 3g mi se pare cam old … si parca 3g-ul e pentru america, nu pentru europa. oricum si celelalte sunt 3G si chiar HDSPA.

Victor

facultatea e buna pentru cei care se angajeaza in domenii in care e bine sa pari “bou cu diploma de inginer” si in care esti angajat fara anumite referinte premergatoare. atata timp cat e cerere, e si oferta.. 😉

dxn

ma scuzati daca intrerup discutiile tehnice despre telefoane, cred ca ar trebui sa comentez la postul cu facultatea…sunt bine aici? Asa, deci eu prefer sa angajez un om cu facultate in locul unuia care are doar liceul si a vandut si curele in liceu. Daca e bun la vandut, isi deschide singur ceva, deci nu are nevoie de mine. Unul cu facultate are aspiratii mai inalte, o sa ma fure mai cu stil, o sa vrea casa, rate, pot sa discut mai normal cu el, nu cum as discuta cu Dorel, ca as auzi din 5 in 5 numai “in pm”.

schumitza

hmmm, si la cluj ma lupt cu asta in fiecare zi. si la noi la stiinte economice sunt in jur de 4000-5000 de oameni in an,din care daca termina 1500 si daca sunt buni 500 din ei.
cred ca ti-am mai comentat eu la un post despre realitatea terminarii FSEGA din Cluj, si a asimilarii de catre majoritatea cu ceilalti 1499 de incapabili. Vai, la FSEGA(sau ISE cum incorect i se spune) esti? Vai ce facultate de balet. Vai, ai terminat FSEGA, informatica economica, si programezi? Adica chiar ai invatat ceva acolo?
Incerc sa nu ma afecteze, dar totusi, parca deep down inside ma bucur de toate smecherele si smecherii care au facut vezi doamne finante banci si s-au angajat vanzatoare in magazin sau alte cele…

Garm

Din punctul meu de vedere sunt mult prea multe facultati particulare, facultati fara frecventa, la seral si asa mai departe. In multe dintre ele nu se invata nimic si examinarea este o formalitate. Asta devalorizeaza din pacate munca celor care chiar se chinuie pentru a-si obtine diplomele. Ca o mica paranteza cei de la ASE si Drept sunt cei mai dezavanatajati cred eu. In cazul calculatoarelor parca sunt mai putine facultati si valorile se vad mai bine.

[…] faza ?! Citisem pe blogul lui Krossfire un articol despre facultate. Niste afirmatii care mie mi se par pertinente, adunate sub forma unei opinii […]

Marius Costache

Ai spus pe final ca : “poti face o facultate dar datorita unei situatii materiale nu tocmai placute nu vei reusi sa te implici in domeniu si vei fi fortat sa faci multe alte lucruri”
Da, e trist, dar adevarat, este povestea a din ce in ce mai multor persoane.
Unii ajung sa emigreze(eu, de exemplu), altii sa lucreze ca portari sau sa se inroleze in armata, dar nu cred ca numai sistemul e de vina.
Nimeni nu te obliga sa te duci la Poli si sa iti pierzi 5,6 sau 7 ani din viata, si in final nici cu o amarata de diploma sa nu te alegi.
Pe langa ce ai scris tu mai sus, cred ca avem de a face si cu o “presiune psihologica” de a avea o diploma universitara. Exact cum este cu presiunea de a fi proprietar, de a avea casa ta.
Din pacate, gura lumii inca este o constanta in viata fiecarei familii romane.

khazak

Eu acum imi dau seama ca deageaba am terminat ce am terminat. Partea proasta e ca nu prea pot sa fac nimic, doar sa investesc timp sa-mi pot antrena alte abilitati. Degeaba de vreo 2 ani incoace sunt pasionat de editare video si web design, daca am pierdut timpul cu o facultate care acum nu prea-mi foloseste. Si da, recunosc ca am fost comod.

brontozaurel

“Menirea lor din start era sa fie niste electricieni buni, cautati si fara 5 ani din viata mancati.” Exact. Pot fi foarte buni ca si executanti, insa nu sunt facuti sa fie proiectanti. Insa exista mai multi factori cum ar fi: – orgoliul (eu? eu? sigur ca pot sa termin si eu o facultate, ce eu sunt ca toti ratatii care nu stiu sa desfaca o priza sau sa gaseasca butonu’ de la care se porneste calcu’? – sa ma ia ala cu coarne, da’ de cand e nevoie de diploma de upb ca sa demontezi o priza?) – presiunea familiei (varu’ x a terminat facultatea, trebuie sa termini si tu – aham, varu’, fiu lui unchiu’ cu bani, varu’ care a terminat o facultate inchinandu-se la sfanta spaga) – convingerea idioata ca, odata ce ai hartia aia igienica de diploma, toti angajatorii o sa pice in genunchi in fata lui si o sa se bata sa-i ofere un salariu astronomic… cand, in realitate, lucrurile nu stau chiar asa – deja s-a ajuns la inflatie de diplome Din punctul meu de vedere, mai exista o problema exact cu genul asta de oameni pe care ii conside buni ca si executanti,… Read more »

Tudy

schumitza: am cam aceleasi probleme. si in aceeasi situatie cu tine sunt majoritatea de la sectia respectiva care incearca sa ramana cu cate ceva si sa fie capabili pentru anumite joburi atunci cand vor termina facultatea. “Domnisoarele” si “Domnisorii” de care pomeneai se mai uita si de sus la tine din moment ce termina finantele cu 9-10 iar tu termini sectia de info cu 7-8, in timp ce bagajele de cunostinte sunt probabil mult mai diferit proportionate. krossfire, ai atins o problema foarte spinoasa cu articolul asta, iar pe subiectul asta se poate discuta mult si bine. in ceea ce ma priveste, consider necesara experienta unei facultati deoarece acolo primesti totusi o indrumare (majoritatea profilor mei sunt dispusi sa ajute atunci cand ai probleme la materia lor),ai mult de invatat din experienta unor oameni care au ajuns muncind acolo unde sunt plus ca daca ai norocul sa nimeresti intr-un colectiv suficient de competitiv atunci acest lucru te va motiva si pe tine sa te perfectionezi, sa muncesti, sa dobandesti anumite cunostinte. Totusi, sistemul de invatamant romanesc are o multime de probleme si nu stiu cand am putea termina o discutie de genul acesta. Incerc sa raman si eu cu parti… Read more »

schumitza

tudy: da normal, nu sunt singura care pateste probabil acest lucru. da e ceva cat se poate de anormal. noroc ca in acest domeniu nu conteaza ce medie ai avut in facultate ci cat si ce stii. Ceea ce este deranjant nu este ca ti se pun la indoiala calitatile in mediul academic sau in cel profesional, ci ca neica nimeni sau chiar si amicii si cunostiintele te iau cu “facultate de balet”.

dupa mine, educatia e calcaiul lui ahile al romaniei. nu criza, nu salariile, nu inflatia. totul se genereaza din asta. ca doar cresterea economica in romania nu o fost generata de cresterea productivitatii muncii, ci a fost ceva mult mai artificial

Tudy

“facultate de balet”…asta mai ales din partea “colegilor” politehnisti care sunt cu 6 restante la buget si au loc in camin. avem multi de suferit din cauza reputatiei pe care si-a creat-o facultatea. nu vreau sa ma cert cu nimeni, dar fiecare sa-si vada de treaba, pentru ca nicaieri nu e usor pentru aceia care vor cu adevarat sa realizeze ceva si muncesc pentru asta. Romania nu a avut o crestere economica reala, iar datele acelea care s-au vanturat in fata populatiei, “cresterea” aceea nu era nicidecum rodul unei economii sanatoase sau meritele vreunor guvernanti, ci a fost generata de banii “fara numar, fara numar” trimisi in tara de cei care au plecat la capsuni sau mai stiu eu pe unde.

dimitri

Facultatea nu poate decât să îţi ofere repere. O facultate aleasă inspirat (în funcţie de interesele pe care le ai şi de competenţe) îţi oferă repere bune. O alegere proastă te distruge.

Tudy

dimitri: sunt de acord cu ce zici despre repere,insa nu cred ca e un capat de linie daca faci o alegere proasta cu facultatea. acum depinde de fiecare cat de puternic e pt a recunoaste ca a facut o greseala si sa aiba suficienta energie de a o luat de la capat cu altceva. desigur, se pierde o perioada de timp, insa cred ca este realizabila reprofilarea.

khazak

: eu am facut Economic, si multe alternative oricum nu prea aveai. Si era incetatenita idee ca liceul meu e o rampa spre marele ASE ( sau marea).
Pe langa asta, comentarii de genu’ “Scoala de balet” am primit si eu referitor la facultatea pe care am urmat-o de la studentii rutinizati in tocit coate degeaba la Istorie, Filosofie etc. Noi astia de la ASE eram ceva de genu ” fabrica de pitziponci. Ce, la noi citea cineva Haidegger? ori Kant?

Tom

htc touchul asta e in oferte la noi?

Odeena

“Facultatea iti spune : Iti place domeniul asta ? Daca raspunsul este nu, iti poti alege alta sau te poti angaja din timpul ei intr-un alt domeniu.”

Exact!

Foarte bun articolul. Ai pus punctul pe I: multi traiesc cu impresia ca facultatea iti ofera totul pe tava [serviciu bine-platit si eventual si o stea in frunte, “Uite-l, ba, pe asta, a terminat Agronomia la Zorceni!” (<– random)].

Pe de alta parte, in Japonia diferenta dintre oamenii cu si fara facultate se simte in primul rand la salariu si la promovari. Exista un “plafon” pentru cei fara facultate care depinde de la companie la companie, dar in general contractul de munca prevede salariul maxim (inclusiv sporuri, bonusuri etc.) si functia maxima pe care le poate atinge un tip care a terminat doar liceul, indiferent de calificari.

…And I think that’s stupid.

[BTW, my public blog is back. Te superi daca ma adaugi (inca o data) la blogroll? Eu te am deja.]

Flayer

Mai sunt si o categorie de oameni care fac o facultate ca e cerere pe piata muncii si ca daca s-ar duce unde le-ar placea ar face foamea dupa…stiu ca imi puteti spune ca daca ajungi unde iti place te poti realiza,dar nu cred ca luati in calcul impactul talpii plafonatoare a sistemului romanesc.

Marius

facultate…pai in ultimul timp sunt oameni cu facultate care muncesc pe un salariu de mizerie, fiti atenti la postul de pe blogul lui Spit it Out exact aceeasi chestie…

Flayer

In ce sens sa se implice?Sa aibe internshipuri sau ceva de genul?
Scuze,inca ma gandesc ce facultate sa aleg.Intai sa trec de BAC.

james crissilv

Headhunting-ul pentru oamnii nostri cu facultate este doar o iluzie un kitch. In realitate sistemul nostru minunat universitar este conceput pentru a crea angajati perfecti sau refulati imbecilizati. Nu suntem capabil sa avem un sistem universitar care sa ne pregateasca pentru viata.
o zi minunata iti doresc

Ligia

Sistemul universitar te invata sa fii un bun teoretician, cel mult. Si peste tot depinde de tine cat te implici, oriunde ai fi.
Mi-e oarecum scarba sa discut despre invatamantul romanesc, ca o paranteza tocmai am vazut lista taxa buget la noi la facultate. Pe o lista intermediara aveam a 89 a medie, la final am a 113a. Si-s la taxa.

razvanserbu

Problema e dupa facultate, la angajare.
Am discutat cu multe persoane care se plang de acelasi lucru, tinerii sunt din ce in ce mai slab pregatiti.
Vin la interviuri si spun doar ce fel de telefon mobil vor, ce masina de servici ce bonusuri, ce salarii etc.
Niciunul la angajare nu am intalnit care sa spuna de ce e elbun pentru companie, ce poate sa faca el pentru ea si sa ma convinga ca el este candidatul ideal pentru job.
Facultatea deja este ceva secundar, in conditiile astea.

khazak

@razvanserbu: exact. unii studenti traiesc in euforia ca daca au terminat Stiite Politice spre exemplu, instantaneu vor fi luati in vreo organizatie-partid in care sa prinda si ei cheag. Se intampla FOARTE rar si doar daca esti BUN. Cei care sunt medii sa nu se imbete cu apa rece. Indiferent cat de elitista sau nu este o facultate, nu prea faci mare lucru cu ea. De aia umbla vorba in targ ca acum toti trebuie sa faca master; facultatea e un fel de “liceu”, toti o au. Plus, prin cate interviuri am trecut, angajatorii pretentiosi nu pun mare pret pe CE facultate ai facut, in sensul ca daca ei cauta “student in economics” si tu ai facut Spiru Haret-conta, si nu ASE :D, no problem. De aia firmele serioase au cel putin 3 interviuri cu un potential angajat, sa vada ce fel de om esti, poarta dialoguri pe cele mai diverse teme cu tine, sa te cunoasca. Plus in CV e important sa nu se neglijeze partea ai de la sfarsit unde de obicei sunt puse hobby-urile, trebuie acordata atentie, plus activatatile extre-scolare. Deci nu va feriti de ONG, voluntariat, sesiuni practice, char daca sunt NEPLATITE, nu se stie peste… Read more »

schumitza

problema este ca poate un 10% din studenti intra in diverse activitati extra curiculare, in afara cei ce muncesc inca din facultate. pt restu extra curiculare inseamna stat pe banii parintilor la facultate.

la faza cu cerutul de telefoane, masina etc…pana al urma treaba lor ca isi submineaza un viitor loc de munca, pe care poate il acceseaza cineva cu adevarat capabil, DAR, exista si reversul medaliei, angajatorul e asa de plictisit si de enervat dupa 10 din astia ca poate unuia capabil nu ii da atentie si il trece cu vederea.

trackback

[…] aş fi scris despre studenţi chiar acum dacă nu aş fi citit două comentarii pe blogul lui krossfire. În primul razvanserbu scrie: Am discutat cu multe persoane care se plang de acelasi lucru, […]

dimitri

Sistemul Bologna, spune clar, 3 ani facultate, 2 master. Facultatea fără master nu va mai avea o însemnătate prea mare. Sin cunoştinţele mele, sistemul este deja aplicat şi la noi.

razvanserbu

Eu de regula am vorbit cu managerii de prin firme si ei mi-au spus parerea lor. Daca te intereseaza, pot sa invit un specialist in HR care se loveste zilnic de problemele astea sa-ti spuna mai exact cum sta treaba.

razvanserbu

E vorba de “Mirel57” si e un specialist in domeniu. Sper sa accepte invitatia mea.

DeMaio

Ştiu un singur lucru din facultate: majoritatea veniseră acolo să aibă o diplomă. Cu jurnalismul nu aveau nici o legătură, dar dădea bine diploma.

krissa

fain. e printre putinele bloguri “de scris” si nu foto care mi-au atras atentia. bafta

chaos_and_smiles

htc are probleme cu microfonul. asta dupa ce primul l`am schimbat pentru ca avea probleme cu difuzorul.

Mirel57

Salve la toată lumea! În primul rând mulţumesc lui razvanserbu de invitaţie şi lui krossfire de găzduire. Am citit cu mult, mult interes ce aţi scris pe marginea acestui subiect şi pentru mine este extrem de reconfortant să constat ca în afară de cinism, fiţe şi şmecherisme ieftine există şi tineri care chiar vor să facă ceva. Să vă spun cum văd eu problema de partea opusă a baricadei dar având un fiu de vârsta voastră. În 90, imediat după „ Revoluţie” majoritatea eram ingineri – deoarece comunismul cerea numai executanţi şi nu cumva conducători – şi exista o corelaţie directă FACULTATE = JOB BUN. Nu ajungeai la “şaibă” şi după aproape 18 ani, mentaliatea pentru mulţi a rămas aceaşi. Prima mare „eliberare” a fost distrugerea acestei biunivocităţi, lucru pe care majoritatea l-au consemnat dar nu au întrevăzut consecinţele. Şi de aici tot şirul de consecinţe descrise foarte bine de voi, de genul ”Gigel al meu a terminat Politehnica si munceste saracu’ de rupe ca electrician in Spania !” sau extrema opusă: „Facultatea e buna pentru cei care se angajeaza in domenii in care e bine sa pari “bou cu diploma de inginer” si in care esti angajat fara anumite… Read more »

DeMaio

@Mirel57 – Şi, nu-i aşa, ştim cu toţii cam când este prognozată bila aia să cadă =))

dimitri

Mirel, pe candidaţii mincinoşi imediat îi prinzi, în plus nici lor nu le face bine.
O mică observaţie am de făcut, refieritoare la excluderea celor cu facultăţi făcute în paralel sau la particulare. Înţeleg faptul că lucrezi în HR, cât de etic şi profesionist este să-i excluzi pe cei de mai sus? Eşti conştient că există riscul (cu impact mare şi probabilitate mare) să pierzi oameni competenţi?

Mirel57

URA !
dar repede va mai miscati baieti.
DeMaio : pai sa fac un calcul,………. are peste 100 de ani si nici un semn, deci……………

dimitri: ai dreptate, greseala mea. Nu ma refer la Masterat, MBA sau asa ceva. Dar zi-mi si mie ce iti spune o “mata” care zice ca face dreptul si contabiliatea in paralel, eventual la Spiru Haret cu Dl. Nastase si Elena Udrea.
Riscul exista dar sa va spun un alt secret: nici un HR nu sta sa inteleaga ce ai vrut tu sa spui ci ce spui deoarece toate sunt consumatoare de timp si “TIME IS MONEY” , nu?

DeMaio

@Mirel57 – Aşa, aşa, cam ăla este calculul :))

brontozaurel

@Mirel57: intr-adevar, schita aia de interviu de la sfarsit seamana fenomenal de mult cu ce imi povestea si mie tati cu ceva timp in urma. E drept ca el atunci incerca sa ma determine sa aleg o anumita facultate ca sa fiu eu potrivita pentru postul pentru care el nu gasise un om suficient de bun. Nu pot totusi sa nu ma simt putin vizata de ultimul paragraf. Si eu fac doua facultati… din motive ceva mai ciudate… nu mi-a mai placut stilul in care s-au facut majoritatea materiilor din anul 3, m-am enervat, am lasat-o balta mi-am luat jucariile si m-am carat la alta facultate care am zis eu ca poate mi s-ar potrivi… exact din cauza presiunii parintilor sa termin o facultate. Sunt in ultimul an la a doua, exista o singura materie semestrul asta care sa intruneasca cele 3 conditii esentiale pentru mine: sa fie o provocare, sa imi placa si sa fie utila. O sa o termin totusi, dar vreau sa ma intorc si sa o termin si pe prima… de-abia acum imi dau seama ca imi placea totusi mai mult. Sunt insa perfect constienta de faptul ca impulsivitatea mea, dificultatea pe care o am in… Read more »

dimitri

Mâţa poate spune multe dacă are experienţă 10 ani în câmpul muncii.
Dacă fac Drept Internaţional cu Năstase nu înseamnă că nu sunt pregătit, poate chiar îmi place dreptul şi învăţ.
Okay, de acord, timpul înseamnă bani şi riscul de a nimeri un absolvent incompetent este asumat. Atuci să nu se mai plângă angajatorii că studenţii sau absolvenţii sunt mai puţin pregătiţi.
Un proces de recrutare artificial are de obicei rezultate artificiale (cel mai adesea angajaţi care pleacă după câteva săptămâni).

[…] in fata primului job Pe blogul lui Krossfire s-a ridicat un subiect extrem de interesant referitor la studenti si cat de importanta este […]

Mirel57

brontozaurel: Nu sunt toate sperantele pierdute cu tine. Daca la interviu imi spuneai asta eu as fi rectionat astfel: 1. Nu e vina ta ca ai inceput o facultate si s-a dovedit ca ne ce vroiai, e bine ca te-ai oprit si ai incercat altceva. 2. Nu e foarte (!) grav ca te-ai razgandit dar trebuie sa fi constienta ca asta te costa. In timp ce tu “te cauti” alti (competitia, bat-o vina) progreseaza. Si acum inca nu se cuoaste dar in 2-3 ani o sa ai un handicap. 3. Din pdv. al angajatorului se pune un semn de mare intrebare ; nu cumva asa esti si la job? adica acum zici ca e Ok si apoi te rezgndesti si ma lasi balta? Eu unul incep sa ma tot intreb deoarece eu dau garantie la clienti, adica daca ii pleaca omul adus de mine inainte de finalul garantiei trebuie sa-i aduc altul pe gratis, si nu prea e ok pentru mine. 4.Pana acum a functionat “nu stiu sa fac mai nimic, pot sa invat sa fac orice”… chiar surprinzator, deoarece asta primavara mi-au trebuit 3 luni sa gasesc 5 fete pe care sa le platesc ca sa le invat o… Read more »

nicdan

Facultatea e deja fumata. Acuma ca sa mai contezi, trebuie sa ai masterul! O alta forma golita de continut de cand hartia pe care ti-o dau la final reprezinta esentialul.

Mirel57

krossfire:
eu ma bucur ca pot sa ajut, sincer chiar caut omenii seriosi.
Va propun o sectiune de CAREER COACHING pe blogul “Weblog de IT si nu numai” deoarece inca nu am blogul meu personal, iar ca lumea sa nu creada cine stie ce ma si prezint pe:http://www.linkedin.com/in/dmsromania

Mirel57

nicdan

Nu fi cinic
Citeste atent comentariul meu si te astept pe blog cu mai mule detalii.

dimitri

Ce bine că pentru anumite meserii nu trebuie să ştii limba română (nu mă pot abţine :P)

Mirel57

Dimitri:

Cu limba romana este o alta poveste. Nici mie nu imi plac englezimele inutile dar nici incercarile “romanistilor”de a reveni la problemele de la sfarsitul secolului trecut nu sunt normale.
Pana si cei mai “puristi”- francezi au acceptat ca anumite cuvinte nu se pot traduce decat cravata=gatlegau.
Apropo incerca sa gasesti in romaneste echivalentul celebrului “Manager”.
Eu iti sugerez cateva dar nici unul 100% corect:
– administrator,
– conducator,
– Director,
– Responsabil,
– Indrumator.
Iar ca testul sa fie si mai deplin : cum traduci LEADERSHIP ?

George Hari Popescu

Îţi mulţumesc pentru link-ul spre site-ul prietenului tău, în care mi se face promovare gratuită! Se vede că trei ani de facultate sunt de ajuns ca să ajungi la o anumită maturitate în gîndire, necesară decelării surselor online de încredere. Sper că vei da şi la masterat tot la FJSC.

George Hari Popescu

Ideea era ca numele meu să apară cît mai mult, indiferent de ce se spune. Vreau şi eu în top, sunt tare invidios, nu pot dormi din cauza asta.

Am auzit că publicitatea proastă este publicitate şi chiar funcţionează, mi se fac oferte, sunt considerat mai profesionist şi mai exotic. Era mişto să laşi linkul, dar e alegerea ta.

Ciolanus

sper ca va veni si ziua cand facultatile bune vor fi si ele macar un pic recunoscute. nu e posibil sa te duci la un interviu dupa ce ai facut o facultate respectabila la buget si sa te bage in aceiasi oala cu unul care a luat diploma direct pe bani de la spiru haret, cantemir, titulescu si ce o mai fi. sau te duci cu cv pe care scrie absolvent si sa te intrebe unde ai lucrat si iti ofera 500ron brut, cica sa faci experienta o mie de ani. si dupa, poate mai iti dau aia un ban. ati spus si voi, nereguli garla in contractele de munca. clar, o diploma nu garanteaza ca esti cel mai bun, insa, daca tot nu mai sunt bune de nimic, domnii de la RU la cei mai cer la cerinte studii superioare in domaniul x? ca tot iti baga direct “nu ai experienta”? hai sa nu mai facem nici liceul, direct din clasa a 8a sa purcedem spre clasa muncitoare. toata lumea iti spune ca trebuie sa te zbati. adica? ce poti sa faci fara relatii ca proaspat absolvent? intrii pe bestjobs, hipo si ce o mai fi, gasesti “salariu atractiv… Read more »

nicdan


O ziceam cu amaraciune: “hartia aia este totul”. Adica de cand s-a stabilit criteriul: trebuie sa ai facultate! (prin asta se intelege hartia care atesta acest lucru), ca sa plusezi, trebuie sa ai acuma ca scop “trebuie sa am master”
Ca este o tampenie enorma, este parerea mea ferma!
@ mirel 57- pe link-ul tau gasesc urmatoarea: “Profile Not Found
An exact match for dmsromania;http://razvanserbu.wordpress.com/ could not be found.”

ScardyCat

🙂

brontozaurel

@nicdan: sunt 2 link-uri puse in campul ala, separate cu ; that’s why it doesn’t work http://www.linkedin.com/in/dmsromania
http://razvanserbu.wordpress.com/

Comy

@Ciolanus Faptul ca te baga in aceeasi oala cu cei de la facultati private mi se pare normal. Nu poti pretinde ca toti absolventii de universitati private si-au luat diplomele pe bani. Iar faptul ca sunt multi absolventi de universitati private care sunt mult mai capabili decat tine iarasi nu ar trebui sa te mire. Faptul ca incepi munca pe un salariu de mizerie nu ar trebui sa mire pe nimeni. Trebuie sa ai o super sansa sa incepi pe un salariu mai mare decat media celor din jurul tau. Eu nu am avut aceasta sansa si nu ascund de nimeni faptul ca am inceput in 2001 sa lucrez pe un salariu echivalent salariului minim pe economie (undeva la 80 – 90 de dolari). Consider ca este o faza nu neaparat obligatorie dar una peste care in mod aproape sigur nu o poti sari. In 2004 vara, dupa 3 ani de munca plus alte doua cursuri care mi-au eliberat diplome international recunoscute ajunsesem la 600 Euro. Cum spunea si Mirel, facultatea iti poate da niste repere si atat. Evolutia ulterioara depinde de fiecare in parte. Mentionez ca toata in toata perioada de scolarizare am fost un mediocru privind dpdv al… Read more »

Mirel57

brontozaurel:

Multumesc mult de ajutor. Vina a fost a mea ca nu am specificat ca sunt doua Link-uri diferite.

DeMaio

@Ciolanus –

Sunt absolvent de facultate particulară de jurnalism. Trei sferturi din echipa noastră profesorală provenea de la FJSC. Şi nu am dat în viaţa mea un singur leu pentru a lua un examen, muncind ca un sclav, uneori, pentru ceea ce am obţinut. Chiar dacă aş fi avut nu aş fi făcut asta, pentru că am fost obişnuit să adun din muncă, nu să întind mâna la cerşit. Am fost tratat egal şi mi s-a spus, şi mie şi altora, că aş fi un om de care FJSC ar putea fi mândră.

Ca idee, păstrez doar speranţa că sunt unii care nu gândesc ca tine, şi că sunt capabili să aprecieze oamenii după valoarea lor, şi nu după facultatea care a eliberat diploma. Mai ales când habar nu au despre ce discută. Până atunci, dacă o facultate de stat te-a făcut profesionist, aşa cum te crezi, mi-e clar că a fost incapabilă să te transforme şi în OM.

Mirel57

Cititnd ultimile voastre comentarii simt nevoia de a face o lămurire care mie unuia îmi este atât de clară încât am făcut presupunerea, greşită, că e clară pentru toate lumea. Greşeala Mea! În facultăţi, de orice fel, ca şi peste tot sunt în mare trei categorii diferite de studenţi: 1. Cei care ştiu ce vor şi se folosesc, atât cât se poate, de şansa de a acumula cât mai multe cunoştinţe şi deprinderi pentru ce vor să devină. 2. Cei care ar vrea dar nu prea ştiu ce, şi se tot învârt şi tot dau vina pe cutare şi pe cutare dar marea lor problema e că nu ştiu ce vor de la viaţă, dar ce să mai vorbim de facultate. În general sunt cei care fac facultatea că aşa vor părinţii, că e cool, că dă bine la X sau la Y. 3. Cei pentru care oricum facultatea nu contează pentru că a făcut „baştanul” destui bani ca singura lor problemă este să se distreze câţiva ani. Şi să mai spun ceva: aşa e peste tot în lume nu numai în România. Singura mare deosebire dintre toate facultăţile din România (nu contează profilul sau formade stat , particulară, la… Read more »

nicdan

Mersi Brontozaurel, scuze de neatentie!

Ciolanus

dupa cum am afirmat, nu sunt eu buricul pamantului.
la fel de bine sa va dau un exemplu, 2 copii destepti, frate si sora.
sora, mai mare a facut automatica la poli. baiatul, mai haimana, a facut la spiru mate-info. se ducea daca avea chef si de obicei se ducea cu plicul.
faza tare e ca baiatul ii mai facea sorsii din programele si proiectele pe care aceasta le avea pentru facultate.
acum lucreaza amandoi in it-soft si castiga destul de bine.
generalizand in randul oamenilor de varsta mea, cei mai buni si mai seriosi au facut facultati de stat. cei mai putini buni, mai cu bani si fara interese s-au dus la particular.
vorbind acum de cei de la hr, nu prea inteleg eu rostul multor intrebari stupide, o sa va spun cateva, dar sunt cam ocupat acum.

Ciolanus

eu nu contest ca nu prea se face nimic in facultati.
treaba e in felul urmator: te chinui sa faci o facultate cu mii de proiecte si de pagini citite, iar la primele angajari ti se ofera salariul unui necalificat.
stiti ca sunt destui pe santiere ce muncesc “cu carca” si iau 1200-2000 lei lunar?
stiti ca un maturator de strada ia 1200 lei?
in conditiile chiriilor actuale din bucuresti, cum se descurca un proaspat absolvent?

Comy

@ Cioalnus diferenta intre absolvent si cei ce dau cu carca este ca slaraiul lor va ramane la acelasi nivel pina ies la pensie pe cand un absolvent are mai multe posibilitati sau ma rog, asa se spune:)

@ Mirel just for fun:) Eu cred ca sunt un mix intre 1 si 2:) Nu stiu ce vreau sa devin dpdv al carierei si, am aproape 30 de ani, dar in mod cert sunt al dracului de bun in ceea ce fac desi nu imi face nici o placere:))

dimitri

Mirel, sper să nu te superi, îţi respect opiniile dar chiar nu pot avea încredere în ceea ce spui.
Nu o să mă apuc să detaliez pentru că aş fi lame 😛 şi krossfire nu-i place pe lameri.

Mirel57

Ciolanus: 1. Eu nu văd nici o contradicţie între ce spun eu şi „cazul” prezentat de tine. Băiatul era bun, şi la it eu unul sincer cred că înveţi mult mai mult dacă practici decât la orice şcoală. Apropo : ştiţi care este vârsta optimă pentru programatorii de pe jocurile video = 15 ani.La ce vârstă Steve Jobs a înfiinţat Apple – 21 de ani. Bill Gates nu are studiile terminate deoarece după 2 ani a renunţat şi a înfiinţat Microsoft. Dar astea sunt excepţiile, cei mai mulţi trecem prin parcursul normal – şcoală – ca să ajungem unde vrem. 2. Aşa cum Comy bine spunea la un absolventul începutul este de 1000-2000 lei , pe când cel cu cârca cam acolo rămâne că de aia au plecat şi în Spania sau Italia sau Israel. 3. Aştept întrebările idioate care fie sunt capcane, fie sunt puse de dragi absolvenţi de facultăţi româneşti care cred că şi ştiu cum se face o recrutare – ce întâmplare !!! Comy: Ce să zic, există 2 posibilităţi : 1. Sunt mulţi care muncesc o viaţă întreagă fără nici o plăcere şi asta e. Căci dacă munca ar fi plăcere am plătii pentru ea şi… Read more »

Mirel57

dimitri:

daca ai o problema cu asta, eu nu!
ai 2 posibilitati:
1. intra pe blogul http://razvanserbu.wordpress.com/ si scrii ce vrei
2. imi scrii un mesaj direct pe http://www.linkedin.com/in/dmsromania

In felul asta iti poti varsa focul si nici nu il suparam pe gazda noastra.

Ciolanus

fratilor, un absolvent ce porneste cu 2000 lei e un salariu bun. vb de cei ce te trag la salariul minim, adica 540ron brut. si te tin asa….
clar ca muncitorul la carca va avea cam acelasi salariu. dar cum ii stimulezi pe cei din urma sa fie buni?
probabil, la toata discutia asta, as da un singur sfat catre cei de liceu: sa va inscrieti la o facultate privata si la idd (invatamant deschis la distanta) si duceti-va la munca, in ziua de azi conteaza experienta.

Mirel57

Ciolanus:

Usor. Exista o lege in Romania (asa cum e ea) si care spune clar ca salariu minim pentru un absolvent este de 1000 lei.
Iar daca un angajator iti propune salariu de 540lei fie:
1. Nu esti inca absolvent si atunci e normal sa nu se recunoasca ce nu ai.
2. Nu merita sa discuti cu el.
Nu spune nimeni ca angajatorii sunt toti buni si frumosi, ca si absolventi de altfel. Asa cum ei aleg si voi puteti sa alegeti ca slava Domnului aveti de unde.
Eu caut oamenii buni si nu gasesc iar voi imi da-ti inaite cu leprele care vor sa va arda. De ce nu mergeti la firme serioase? care chiar au nevoie de oameni?
Nu mai generalizati, exista candidati seriosi, exista firme serioase, exista profesionisti in HR. totul este sa vrei si sa te interesezi cu cine vorbesti si despre ce.
Va fac din nou invitatia , pro bono, vreti sfaturi si indrumari, vi le ofer.

Astept In continuare intrebarile timpite ce vi s-au pus.

brontozaurel

Atat in cazul facultatilor de stat (chiar si al celor cu renume) cat si al celor particulare, cu ce ramane studentul in urma unui curs depinde de nivelul personal al profesorului si in primul rand al studentului. Cel putin asta este convingerea mea. Trebuie sa recunosc insa ca eu am fost mereu obisnuita sa pricep totul imediat sa-mi iasa tot din prima. Si ma enervez repede cand nu e asa. Sunt impulsiva si un pic mai “salbatica”. Daca nu am inteles ceva, o sa-i cer omului sa imi explice din nou o data sau de doua ori. Daca nu e dispus sa faca asta sau daca eu nu reusesc totusi sa inteleg, nu o sa insist mai mult de atat. Pur si simplu las balta definitiv materia respectiva. Pentru mine e in regula cand dau de un profesor strict, care explica bine, la materia caruia se fac si laboratoarele la modul serios. Imi place un curs in momentul in care ma stimuleaza sa fac ceva. Nu e bine cand dau de unul care din 2 ore de curs vine in ultimele 25 de minute in care face prezenta si pune pe tabla un fel de cuprins a ceea ce ar… Read more »

brontozaurel

De acord, exista si angajatori seriosi. Poate ca am fost eu extraordinar de norocoasa, dar un salariu de 540 RON astazi mi se pare asa o gluma proasta in conditiile in care eu in vara lui 2005 aveam in jur de 1800 cu tot cu bonusurile 😐

nicdan

O sa va citez putin din F.A.Hayek, “Principiile unei ordini sociale liberale”:
“Ar trebui admis in mod liber faptul ca ordinea pietei nu determina nici o corespondenta apropiata intre meritul subiectiv sau nevoile individuale si recompense. Ea opereaza pe principiul unui joc combinat de abilitate si sansa, in care rezultatele pentru fiecare individ pot fi in acceasi masura determinate de circumstante aflate in intregime in afara controlului sau, cat si de abilitatea sau efortul sau. Fiecare este remunerat potrivit valorii pe care serviciile sale particulare o au pentru persoanele particulare carora le sunt furnizate. Iar aceasta valoare a serviciilor sale nu prezinta nici o relatie necesara cu nimic din ce am putea numi in mod corespunzator merite si inca si mai putin cu nevoile sale”.
Deci sa nu mai invidiem zidarii care sun platiti mai bine decat unii avocati. Poate e nevoie mai mare de primii si nu de ultimii. Nu conteaza ca faci o facultate, daca meseria respectiva nu mai e ceruta de piata, sau e supra-ofertata.

Ciolanus

vb aiurea? caz concret, vara asta, la coca-cola de langa gura de metrou industriilor, un tip ce s-a dus pentru un post in vanzari i s-a spus ca salariul va fi de 500ron brut, adica aproximativ 370ron in mana. da, nu era absolvent, mai avea 2 saptamani si isi dadea licenta la ase. asta nu bataie de joc? si de bonusuri nu a amintit nimic. intrebari: vorbeste despre tine. nu scrie in cv cine sunt, ce am terminat, ce mai stiu, ce am mai lucrat? vare este cel mai mare defect al tau, cel mai nu stiu cum al tau? dar ce sunt eu, ma analizez toata ziua? demonstreaza ca esti candidatul ideal pentru acest post? sau de ce ar trebui sa te angajam? sunt bun, am studii, mai stiu despre aia… din ce motiv ati dat curs anuntului/invitatiei noastre? sau de ce vreti sa lucrati la noi? pai, nu aveam ce face pe acasa si am zis sa vin sa vad care e treaba. si nu vreau bani, imi mai dai parintii, nu trebuie sa va obositi voi ce calitati/defecte acceptati la altii? calitatile le acceptam, defectele doar ne enerveaza si le suportam. cum acceptati ierarhia? am de ales…?… Read more »

Mirel57

Ciolanus: In mod sincer imi place din ce in ce mai tare conversatia cu tine deoarece lamureseste multe aspecte din „legendele” care circula pe acesta tema. Asa cum procedez de fiecare data, hai sa lasam generalizarile si sa discutam pe puncte concrete: 1. Cazul „Vanzator la Coca-Cola”: a. Sunt convins ca nu se cereau studii superioare pentru un post de agent de vanzari. E ca si cum as vrea sa fiu platit de catre Prigoana ca inginer dar eu sa matur pe strada. NU se plateste persoana ci pozitia – sau mai bine zis aportul respectivei pozitii la profitul firmei. b. In vanzari salariul este cel mult 25% din venit – asta este partea cea mai frumoasa a vanzarilor – restul sunt comisioane in functie de realizari. Cine vrea salariu fix nu are ce cauta in vanzari. In 2006 am condus efectiv o echipa de vanzari – salariu fix = 800lei venit mediu pe luna = 5.000 lei. Astea sunt vanzariile. 2. Intrebari tampite: a. Vorbeste-mi despre tine. Evident ca HR a citi CV ca de aceea te- a chemat la interviu dar rostul intrebarii este sa vada daca gandesti cooerent, daca sesisezi ce din experienta ta iti poate folosi… Read more »

DeMaio

O să scriu un material despre minunatele făpturi ale PR-ului în vreo două, maxim trei săptămâni. Asta incluzând şi preavizul :))

DeMaio

Lasă-le pe alea. Să vezi când lucrez direct cu ele şi le suporţi fiţele şi prostia :))

DeMaio

Aici sunt vreo trei. Uneori, au probleme serioase în a rezista :))

DeMaio

:))))))))))))))))))))

Mirel57

Mai baieti, de ce sunteti rai.
E si ele fiinte, e adevarat blonde si pe interior si pe exterior.
Mai rau e cand asa cum zice DeMaio se iau in serios.
Am fost asta primavara la o conferita de PR organizata de o prietena si nu am rezistat decat pana la pauza ca deja imi cedase nervul. Culmea era ca venise un Neica NImeni adus de la Viena care le vorbea de cum trebuie sa fie scris o comunicare interna intr-o firma. Eu cand am auzit am crezut ca e o gluma, cum esti la PR si nu stii sa faci nici atat? Ei bine nu numai ca nu stiau dar puneau niste intrebari de gaga de clasa I.

Va dau in schimb dreptate ca unele ai ce privi dar eu stiu ca stea le angajezi de la agentie si nu sunt la PR, sau gresesc?

Mirel57

Mii de scuze,
se pare ca am o problema cu scrisul, e mai destept laptopul decat mine.

Ciolanus

multumesc de clarificari, mirel57.
si la postul respectiv se cereau studii superioare. de ce? nu se stie. si nici tipa de la hr nu a insistat cum ca o sa fie nu stiu ce procent din vanzari, nu a precizat nimic.
si da, lucrurile nu sunt albe sau negre, ci in nuante de gri.
iar daca parerile noastre sau anumite puncte de vedere nu coincid in unele cazuri, nu inseamna ca suntem dusmani.

Mirel57

Ciolanus:

Mă sperie numai gândul că încă mai există persoane care pot pune semnul egalităţii între diferenţa de opinii şi duşmănia personală, între schimbul de idei şi anemozitatea personală, între criticarea constructivă şi atacul la personă.

trackback

[…] Krossfire a deschis subiectul cu joburile si studiile superioare. Avionaru il continua si exemplifica cu exemple de la un targ de job-uri. Post a comment — Trackback URI RSS 2.0 feed for these comments This entry (permalink) was posted on Monday, November 10, 2008, at 11:37 am by Catalin Istratoiu. […]

anonim

Excelent articol. Felicitari! Din pacate, cunosc multe persoane care s-au angajat datorita faptului ca au avut o pila, sau au fost recomandate, fara sa se prezinte la niciu un interviu, sau ca faceau parte dintr-un anumit partid politic, si ceea ce este foarte grav, nu vor sa invete si se lauda la ceilalti ce pile au si cati politiiceni cunosc… Este foarte trist ca oameni seriosi, care vor sa invete tot timpul lucruri noi si ar putea fi angajatii care trebuiesc pentru un post respectiv, nu au nici o sansa in fata celor care sunt angajati pe baza de nepotisme sau criterii politice. Iar in multe multinationale, domina barfa si invidia, nu realizarile. Iar in Occident, munca este respectata si apreciata la adevarata ei valoare, pe cand aici.. Se para ca fie intr-o multinationala, fie intr-o institutie de stat, fara pile, recomandari, sume mari de bani sau apartenenta la un anumit partid, nu se poate intra. Este foaret grav. Si politicienii se mai mira de ce tot mai multi romani pleaca sa lucreze in strainatate. Si asta din toate domeniile! Colegii tai sunt oameni de caracter? Mai exista la serviciu respect pentru munca sau seriozitate, sau doar barfa si invidie?… Read more »

Mirel57

Pentru anonim
cat si pentru toti cei care nu vad oportunitati linaga ei. Va recomand cu caldura :
http://www.hipo.ro/pgtalent.

Apropoo e concurenta mea dar ce e bun e bun si ma oftic ca nu il fac eu.

ciolanus

@mirel
ce am auzit despre pg e ca “iti spala creierul”. toata lumea mi-a spus lucruri rele despre ei.

mirel57

ciolanus:

iar generalisme, “toata lumea mi-a spus lucruri rele” ce anume, concret?
“iti spala creierul”, cum, ca vor sa te transforme intr-unul care stie realmente ce vrea?
daca stii ceva concret zi-ne si nou ca eu unul nu stiu.

krossfire

La noi n-au venit, poate ca inca nu, ca programul tocmai a inceputsi daca vrei pot sa-ti pun o vorba buna.

Mirel57

Scuze de deranj, nu stiam ca esti la Sorbona.

asa se glumea prin ’68 si a urmat ceva real- batai de strada, aproape razboi civil si caderea lui De Gaulle.

[…] Krossfire a scris despre facultati si oameni cu facultati. De la inceput vreau sa fie clar ca nu sustin ca nu ar avea dreptate in ceea ce afirma acolo. In mare e perfect valabil, insa tinde sa uite prea mult ca facultate nu inseamna doar jurnalism, pr, ase, limbi straine, istorie s.a., ci in egala masura inseamna si medicina sau drept. Nu se mentioneaza nimic despre oameni care isi tocesc pe bune coatele prin facultate pentru ca altfel nu ar putea fi buni practicieni. Sufera sistemul nostru de invatamant, nu zic nu, insa sa facem totusi niste distinctii si sa tragem linie acolo unde e cazul. Mi-e greu sa imi imaginez un medic bun care sa nu fii tocit ceva in facultate si mai ales dupa (se stie cam cat se invata pentru un examen de rezidentiat, luat “pe bune”). Nu vad cum un avocat ar putea fi cu adevarat mare – adica sa nu se impotmoleasca la divorturi, partaje sau uzucapiuni, ci sa fie in stare sa pledeze in fata Curtii Supreme sau sa puna pe picioare contracte de sume cu multi de 0 in coada – daca nu isi creeaza niste baze solide in facultate, daca nu… Read more »

Ciolanus

am facut si eu parte dintr-o organizatie studenteasca si toti cei ce isi carau fundul pe acolo ca sa ne vorbeasca si noua cand auzeau de pg strambau din nas.
spuneau ca nu e tocmai ok la pg.

sorin

@krossfire – imi pare rau ca s-a pierdut un aspect din viata studenteasca : socializarea . Pai plang de ciuda cand vad ca se considera pierdere de timp 3-5 ani. Cei mai frumosi ani din viata mea ? Cei 5 ani in care nu extista mancarea mea , banii mei, doar ale noastre. Am fost mai mult decat colegi , le-am facut pe toate si bune si rele din 90 -pana in 95. Si daca ar fi sa aleg as face la fel . Ciar daca as presta acum ca “electrician ” in Somalia tot reget ca nu ma mai pot intalni cu viata din cei 5 ani. Am facut de toate si tare as mai vrea sa le mai fac. Ar trebui sa fie cei mai frumosi ani. Eu am avut norocul , pacat ca altii nu . Si asa e , am depris notiunile de baza, am avut norocul sa cunosc Profesori care m-au facut sa gandesc “altfel”, cand m-am angajat castigam mai putin decat soferul meu, dar acum pot sa spun ca net sunt pe la 2800 lei, si asta la program de 8 ore/zi, program foarte scurt pentru noi din pacate , din ce am invatat… Read more »

sorin

Sistemul se va schimba foarte greu la noi, si din pacate e un proces anevois si foarte foarte indelungat.Cred ca totusi se mai invata selectiv, si, in timp ,raportul dintre cerere si oferta va fi acceptabil (pacat ca mai e mult pana atunci). Cand am terminat facultatea stiam sa fac proiecte (grecii plateau bine, iar noi faceam bani pentru zeama de prune) dar unde m-am angajat nu se facea proiectare,deci nu stiam nimic, am primit salariul minim de pe grila asa ca am spus : muncesc la ei un an daca nu-mi place , nu poate fi mai rau de atat , plec.E drept ca absolventii de acum trebuie sa plateasca chirie , si in Bucuresti e crunt, dar primul an e pentru formare. Probabil ca angajatorul va avea pierderi in primul an (nu mai stiu daca se platesc cei 70% ptr. absolventi), dupa care, daca esti capabil si nu-ti ofera ce vrei, poti pleca de la ei, e mai usor sa gasesti ceva. Sa nu uitam ca avem milioane de absolventi , dar ducem lipsa de specialisti. Mai e un aspect. Orasele mici. Acolo e nevoie crunta de specialisti.Acolo ai posibilitatea sa faci ceva deosebit , sa vezi ce… Read more »

sorin

Cine vrea sa piarda timp? Cine nu vrea experienta ? Ca absolvent e frustrant, toti angajatori vor oameni cu experienta, dar cum sa o dobandesti daca deja e o cerinta ? Cerere si oferta , cand nu vor mai gasi “cu experienta” sau realizeaza ca pot economisi isi vor “forma” oamenii. Foarte putini angajatori mai sunt dispusi sa formeze , si de obicei ancoreaza angajatul de firma – totul pentru putini bani. Cu domeniul comunicatiilor probabil ca ai dreptate , eu nu stiu nimic .

sorin

– adevarat , alternative ? Pe cont propriu nu merge in orice domeniu, se poate incerca in alta tara, eu unul nu vreau sa plec din Romania (mi-am gasit si o scuza- familia). Mai ramane ceva ?

sorin

Nu cred ca face. Cumnatul meu e neamt, munceste la Cisco, cumnata mea a muncit ca asistenta medicala. A fost bine material .Acum au 3 copii – un baiat 2,5 ani si gemeni 1 an si 4 luni . Le este foarte greu material. Pentru ingrijire copil primesc ajutor de la stat doar 3 luni. Ca viata social si mai greu , mai ales cu copii. Cand mergem in vizita e veselie mare . Cand vin ei in Roamania e veselie si mai mare. Una peste alta la noi mancarea-i mai gustoasa , femeile mai frumoase si mai si petrecem din cand in cand. Pentru bani ? Nu cred ca merita. Ajung si eu ca taica-miu “pe vremea mea umblam cu o coaja de paine in buzunar la scoala, da ce viata !” fara sa mai spun ca banii pentru mancare s-au dus pe zeama de prune :). Daca se pleaca din Romania pentru a vedea alternativele – cred ca merita, dar nu as ramane mai mult de 3 saptamani acolo.

sorin

Banuiesc ca da . La noi e mai complicat putin , au alta legislatie ,stasuri si normative , nu se pupa.

Ciolanus

ce facultate dupa cerere si oferta? asta e forever. sau pe termen lung. aici e vorba sa-ti placa. mereu vor fi fluctuatii mai mari sau mai mici (scurte/lungi) pe piata muncii.
uitati-va cati si-au luat rate la banca pt inca o casa (gars, ap, vila,casa de vac,etc) si au zis ca o inchiriaza si isi scot parleala. iar acum, ca tot e criza si au inceput sa scada preturile de achizitie, sa scada chiriile, dar ratele nu, ce se mai fac?

sorin

@ciolanus – sper ca cei care se gandesc sa urmeze o facultate vor lua in calcul cat mai multe aspecte, vor tine cont de numarul absolventilor in anumite domenii , de perspective, riscuri si cat de mult vor sa se implice in asa ceva . Facultatea nu iti asigura nimic. Iti da dreptul sa prestezi in anumite domenii pe anumite functii. Atat. Asta nu inseamna ca vei fi bun in ceea ce faci sau ca-i musai sa prestezi in domeniul de specializare.Menirea facultatii este de a te pregati , nu de a-ti asigura un job.Restul tine de cerere si oferta.Cu placutul e complicat. Exista posibilitatea sa-ti placa ceva doar o perioada de timp, mai e si socul de la angajare chiar dupa absolvire(cand asteparile sunt mari, si descoperi ca jobul nu are nici o legatura cu ce credeai ).Comapratia cu speculatorii nu cred ca-si are rostul. Daca si-au luat inca una , treaba lor, se stia ca exista riscul acesta . Mai crunt e pentru cei cu venituri mici care au riscat sa faca un credit imobiliar si acum nu mai fac fata ratelor. Cei care au luat inca una sa vanda la jumate de pret sa-si scoata parleala !

sorin

– multam pentru corectie, devenisem “crunt”

Ciolanus

nici 1% dintre elevii de liceu nu se gandesc la cererea si oferta de forta de munca.

Dan Pop

Din pacate sunt absolventul tristei facultati IETI(da, asa se numeste) din Oradea. Trista prin profesorii de aici (nu toti, desigur), dar mai ales prin studenti si absolventi. Am avut sansa sa cunosc studenti din mai multe universitati, nu pot sa zic ca toti erau crema studentiei de pe acolo, insa chiar mi s-au parut niste persoane dezghetate, inteligente, care meritau sa fie acolo. Poate o sa ma contraziceti in privinta altor universitati, dar la cea din Oradea, cel putin la IETI e jale. Am avut colegi, care au absolvit si nici macar nu stiau sa foloseasca ca lumea calculatorul. O sa razi, dar un absolvent de Calculatoare m-a intrebat mirat de ce nu poate sa modifice un text in word. M-am uitat sa vad. Textul era intr-o imagine. Am ramas masca. Ce sa mai zic de minime cunostinte de programare sau retelistica, sau electrotehnica. E DEZASTRU. Sunt cativa, foarte putini, care sunt realmente buni. Dar marea majoritate sunt realmente paraleli cu domeniul asta si ma intreb unde e vina. Ok, e a lor marea vina, dar nu doar. Toti sunt obligati de societate sa aiba diploma de facultate, cand foarte bine se poate munci si cu liceu si chiar castiga… Read more »

Ştefan Muşat

Mister Krossfire, Am citit spusele dumitale despre facultăţi. Comentariile nu am avut răbdare să la parcurg, aşadar mă vei scuza, sper, dacă voi repeta ceea s-s zis deja. Voi încerca să fiu la obiect. “Problema este ca dupa 90′ am incercat sa revenim la un fel de normalitate vestica.” Ei bine, această aliniere s-a făcut în spiritul orientării de atunci, care reclama cu orice preţ atingerea “standardelor occidentale”. În goana asta cu limba scoasă după Raiul valorilor occidentale şi din cauza resentimentului faţă de comunişti, tot ceea ce însemna şcoală serioasă înaite de 90 a fost distrus. Asta doar de dragul unei sintagme găunoase. Să ne înţegelem foarte clar: aici nu e vorba de a ridica osanale regimului, dar sistemul de învăţământ de atunci imprima exigenţă şi deschiderea către marea cultură – aceasta mai mult din cauza unei forme de revoltă. Se mai întâmplă aşa ceva la şcoală, astăzi, la modul general? Trebuie să recunoaştem că sub Ceaşcă au existat profesori excepţionali. Au continuat să existe şi după 90, dar mai degrabă din inerţie. Imediat după 90, o lege a lustraţiei şi investiţii serioase în învăţământ ar fi propulsat România. Cineva de peste 50 ani, cu o foarte lungă experienţă… Read more »

Ştefan Muşat

Da, aşa este. Constatam stadiul de experiment în ceea ce priveşte implementarea la noi. Oare s-a discutat despre cât de nimerită este această implementare? Posibil ca aiurea să fi fost benefică – deşi nu văd cum poţi comasa cursurile care abia se fac în 4 ani, în 3 ani.
Noroc că facultăţile de Drept sau Medicină nu au făcut asta…

sorin

@krosfire-nici nu cred ca trebuie sa existe precizare pe diploma conform careia sa fii obligat sa faci masterul. Diploma iti da drepturi. Daca vrei mai multe drepturi, mai urmezi cursuri, dar nu cred ca este corect sa fie numite master sau masterat.Ce este un absolvent de medicina care dupa 6 ani de facultate “face masteratul”?.
Un absolvent care a aprofundat un anumit domeniu , o anumita specialitate , cu un CV mai impresionat. S-au inventat facultati cu “durata de studii 3 ani” , care nu-ti confera toate drepturile. Diferenta pana la 4 sau 5 ani nu trebuie sa se numeasca master.

A.Faith

you’ve got a typo 😛
“spunte” în loc de “spune”

şi-acum, că mi-am terminat rolul cârcotaş de servici, pot să spun că până în secunda de faţă, chestia cu facultatea se trage şi de la aviditatea angajatorilor de a avea în echipă oameni capabili. şi îi consideră capabil dacă au nişte acte, ceea ce îi forţează să facă facultăţile cum pot. uneori domnişoarele apelează la metoda “de la portar, până la decan, toţi pe la spate”. ce-ai zice tu dacă după ce ar termina liceul (de profil să zicem), ar avea posibilitatea de a se angaja bine-mersi undeva, fără să fie nevoie să facă facultatea în cauză?
anyway, hai să nu fim exclusivişti şi să-i lăsăm pe toţi să facă o facultate, două, zece. mai departe, selecţia naturală îşi va lua rolul în serios.

PS: vreau şi eu HTC 😀

Ciolanus

hai lasati-ma cu dreptul la diverse specimene de facultati particulare.
si la medicina cum e? dai taxa 4500 lei pe an si te trec aia de mila (sau din foame de bani). plus spagi grase ca sa treci examenele. stim cu totii ce rahati de doctori avem si cum trebuie sa umblii prin cativa doctori ca sa gasesti acelasi diagnostic de 2 ori. apoi tratament adecvat, bla bla. ma gandesc cu groaza ca o sa umbla dupa diagnosticare si tratamente pe la viena. da, am stat intr-un camin ce apartine de medicina si stiu ce poame sunt acolo.
dupa a mea umila parere, facultatile ce permit studentilor sa treaca din joi in paste pe acolo (unele nici nu-si vad studentii la fata) reprezinta unul dintre factorii principali ce concura la situatia dezastruoasa din Romania.

www.preiserhoehung.de

Hello I like your post “Am facultate dom’le” so well that I like to ask you whether I should translate and linking back. Please give me an answer. Your Preiserh

[…] *Am facultate dom’le – Despre mania de a absolvi o facultate […]

[…] Despre facultati am mai vorbit destul de pe larg si nu are rost sa insist : influenta parintilor este aceeasi – isi trimit progeniturile la facultati de ”renume” ca sa aiba cu ce se lauda, ignorand complet nefericirea si incapacitatea de adaptare. […]

[…] Sistemul superior de invatamant : Recentele evenimente din jurul fabricii de diplome Spiru Haret sunt poate un semn de insanatosire. O sa fiu insa si mai multumit cand numarul de studenti din Bucuresti se va fi redus la 10% (comparabil cu centrele universitare mai serioase). Facultatea nu ar trebui sa fie un drept, ci o aspiratie. […]

[…] de pretentii deosebite in baza unor laude care vin de la prietena/prieteni/parinti sau in baza unor facultati terminate la limita liniei de plutire. Degeaba le arati ca tu ai inceput mai devreme, ca ai experienta si ca […]

[…] : victimizarea. De ce eu ? De ce aici ? Eu sunt mult mai bun ! Sunt mai destept decat ala cu trei facultati si CV de cinci pagini !  Merit un salariu de 1000 de euro dar iata, spal masini pentru 200 […]

[…] : victimizarea. De ce eu ? De ce aici ? Eu sunt mult mai bun ! Sunt mai destept decat ala cu trei facultati si CV de cinci pagini !  Merit un salariu de 1000 de euro dar iata, spal masini pentru 200 […]

[…] mici exceptii , facultatea nu ofera insa perspectiva pragului. Cum masteratul este devalorizat in ochii multora, apare ceea ce […]

[…] facultatii, a BAC-ului si examenului de admitere inca de prin clasa a zecea.Cu mici exceptii , facultatea nu ofera insa perspectiva pragului. Cum masteratul este devalorizat in ochii multora, apare ceea ce […]

[…] mitul UE ar fi trebuit sa se mai estompeze. Mai mult, intr-o tara de ignoranti politici si de absolventi de ecologie , ideea de a da cuvantul ONG-urilor si organizatiilor de gen aproape ca devine periculoasa. Da ! La […]

[…] Stiu ca-s destui prosti gramada care umplu parcurile de seminte pentru a se lauda ulterior ca au facut o facultate. Stiu ca-s si multi provinciali care urasc Bucurestiul fara sa-i fi simtit pulsul. Stiu ca si […]

[…] formati acolo). Spun numai ca afluxul de tineri debusolati e capabil sa transforme orice facultate intr-o fabrica de someri. Asa zisul ”dezastru” de la BAC e un semn. Vom trece peste lipsa de cultura, profesorii […]

[…] de mod ”underground” de functionare a invatamantului universitar romanesc. Era poate unul dintre rarele avantaje ale catorva facultati din Romania  (faptul ca luai contactul cu industria si  din cand in cand ti se […]

radugo

cand am intrat in invatamant, o doamna profesoara de biologie m-a prezentat clasei la care era diriginta si a zis: “sa va purtati frumos cu omul asta, ca a terminat o facultate”. ulterior, a aflat ca am abandonat o alta facultate (iubirea mea din tinerete, matematica) si le zicea ca am doua facultati. prindea chestia asta acum 15 ani.
astazi as putea sa zic ca am o suta de facultati, ca nu mai impresionez pe nimeni. facultatile au foarte mare legatura cu banii si foarte putina cu priceperea intr-un domeniu sau altul. de fapt, daca stau bine si ma gandesc, nici in trecut lucrurile nu stateau foarte diferit: l-am vazut pe Rebengiuc spunand ca el n-are bacul; e drept ca a absolvit UNATC, dar fara bac. Stravinsky, la indemnul lui Rimski-Korsakov, n-a urmat Conservatorul. Pessoa a fost bancher, Trakl farmacist, Kafka avocat etc.

[…] “serioasa”, trebuie sa intelegi ca din punct de vedere profesional diploma aia nu inseamna mare lucru.  Nu functioneaza ca amuleta impotriva somajului, deci nu te astepta ca investitia ta sa aiba cine […]

[…] soare si ca la Politehnica se copiaza de pe Iphone, simpaticii nostri analfabeti incep sa urle ca ”au facultate” si nu sunt angajabili. Aici vine partea brutala: 70% din bagajul inforomational acumulat in […]

Dracu de Amiaz

Cred ca este o prejudecata in ceea ce priveste facultatile particulare, eu am terminat la particulara mai demult(cu mult timp in urma) si acum sunt la master la stat, nici la stat nivelul nu mi se pare foarte ridicat. In ceea ce priveste jobul de electrician, poate ca unii chiar daca au facut Politehnica vor sa lucreze ca electrcieni, este treaba lor, este o meserie care poate fi banoasa. Asta cu numarul de absolventi prea multi este valabila si in SUA si in UE, nu numai in Romania. Nu suntem noi cei mai aiurea. Piata muncii are nevoie de oarecare concurenta + ca in UE chiar se merge pe principiul ca este bine ca in societate sa existe oameni cu studii superioare, indiferent de ce profeseaza. Problema este cu unii angajatori, care practic discriminarea, preferand oameni cu studii medii in detrimentul celor cu studii superioare.

Nautilus

Dracu de Amiaz: în 2009, când s-a publicat evaluarea făcută facultăţilor din România (de Ministerul Educaţiei împreună cu experţi din cadrul Asociaţiei Universităţilor Europene), cu note de la A (cea mai bună) la E, ASE Bucureşti n-a luat A la niciuna din facultăţi sau specializări. Universitatea Româno-Americană a luat A la specializarea Relaţii Comerciale şi în rest B-uri.

În schimb, în 2011 s-a schimbat situaţia, SNSPA luat A (lucru care mă face să fiu foarte bănuitor, fiindcă am trecut pe acolo şi ştiu cam cât îi duce capul 🙂 ) şi ASE Bucureşti a luat A la majoritatea specializărilor, chestie şi mai caraghioasă.

[…] în România. Încearcă să-ţi pui în valoare studiile din timpul facultaţii sau masterului (relevante sau nu, pentru unii sunt mai mult decât hârtii). Încearcă să-ţi dedici viaţa medicinei sau […]

Raspin

well done

168
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x