A venit timpul…
La final de Apocalipsa, se vorbeste enorm despre “anul care a fost”. As prefera sa largim putin perspectiva…
Ca o ultima idee pentru 2012, as vrea sa vorbim putin despre Zeitgeist sau acceptiunea clasica a “spiritului timpului”. Nu, nu veti citi despre filmele conspirationiste cu acelasi nume, pentru ca nici eu, nici voi nu mai avem de multa vreme 15 ani. Va propun acum o tema ceva mai stufoasa. Proaspat scapati de evenimentul catastrofic, avem destul timp sa o discutam.
Hegel a venit primul cu propunerea unei sincronizari universale (sau cel putin europene) la nivelul creatiei artistice, insa ideea de Zeitgeist a dominat multa vreme gandirea secolului XX. Chiar si Eugen Lovinescu, baiatu’ ala pe care vi-l bagau pe gat in liceu, incropise o teorie pe tema asta. In bunul spirit al denumirilor romanesti (spirit care ne-a dat trairismul), el isi denumise teoria “sincronism”. Pe scurt, era vorba despre acelasi lucru: imposibilitatea unui sistem de a evolua si a inova fara a fi conectat la ”spiritul timpului”, adica totalitatea manifestarilor sociale, culturale si tehnologice ale epocii.
Conceptul in sine nu functioneaza de unul singur. Tehnologia este unul dintre domeniile unde lucrurile sunt insa ceva mai clare. Nu a existat un singur cutezator al zborului, ci mai multi, fiecare inventand un model de aeronava sau aducand imbunatatiri modelelor existente. Fiecare un pioner, fiecare absolut necesar domeniului. Desi umanitatea a visat inca din Antichitate sa zboare, secolul XVIII a fost anul in care sute de oameni au inceput sa proiecteze planoare si baloane. Ba, altii dau chiar si un an in care Zeitgeist-ul atinsese cote maxime in Vestul Europei: 1783. De ce atunci? Pentru ca pur si simplu…venise timpul.
Tehnologia moderna ne arata inca o fata a aceluiasi fenomen. Asa cum multi artisti nu au fost apreciati in timpul vietii (Van Gogh sta pe buzele tuturor celor care au scris ”candva” o poezie), multe inovatii au fost refuzate pentru ca erau cu mult inaintea aceluiasi Zeitgeist. Charles Babbage nu a gasit finantare pentru primul computer, insa un secol mai tarziu, toate marile puteri investeau in viitorul masinariei. Apple ne demonstreaza cu succes si acum ca momentul potrivit este mai important decat inventia in sine. Nu ei au inventat primul smartphone si nici primul touchscreen, dar le-au alaturat fericit atunci cand oamenii devenisera suficient de familiari cu telefoanele mobile incat sa vrea mai mult.
Nu, nu-ti poti depasi propriul timp, dar poti cu siguranta incerca. Cati n-au fost executati pentru ca sute de ani mai tarziu, ideile lor sa razbata? Trecand peste eternul exemplu Giordano Bruno, ajungem la oameni ceva mai obscuri care, in ciuda unor probleme personale, nu au facut decat sa anticipeze miscarile sociale de mai tarziu. Momentul ”1848” nu s-a desfasurat numai in Franta si Romania. La un moment dat, oricat s-ar impotrivi conservatorii, anumite idei vor razbate. In cazul revolutiilor, unii ar spune ca e vorba de influentare, nu de idei in sine. Desigur, influenta statelor mari nu se poate nega si nici a liderilor scoliti acolo, insa in epoci in care ziarele calatoreau cu viteza trasurii, a fost nevoie de mai mult. A fost nevoie de o acumulare treptata de idei si exemple care sa permita o desfasurare simultanta de forte. A fost nevoie de “Zeitgeist”.
De ce am adus totusi ideea de ”Zeitgeist” in prim plan? Pentru ca 2012 a fost anul in care lucrurile s-au ”sincronizat” peste masura. 2012 a fost anul in care “Primavara Araba” si-a atins maximul pe care analistii il vedeau inca din 2010. A fost anul in care politicienii au asistat socati la cel mai mare boicot din istoria Internetului, boicot care a reusit sa darame o lege. Dupa SOPA, a urmat ACTA si noi incercari de ingradire a libertatilor online. A fost anul lor. 2012 a fost anul in care multe tari europene au ales guverne socialiste si anul in care Obama a fost reales. A fost anul proiectelor facute in casa si finantate prin crowdfunding, al consolelor miniaturale si al notoriilor imprimante 3D. Tot 2012 e si anul in care “masacrele improvizate” de peste Ocean au atins noi cote si anul in care rata criminalitatii din New York a fost cea mai joasa din istorie. 2012 a fost anul in care Apocalipsa nu s-a intamplat…din nou.
E nevoie de o scanteie care poate fi venita de la un vizionar, sau pur si simplu de la anonimul potrivit, Nu e nimic mistic sau filosofic. E nivelul de cunoastere care ne permite sa facem urmatorul pas. E un context favorabil, un murmur pe care Internetul il duce instant dintr-un colt al altuia al “satului global”. E ceva care ajunge de la publicitarii blazati la metalistii din Botswana. E ceva pe care-l simt si copiii de 11 ani, dar si directorii ale caror sfaturi influenteaza direct Zeitgeist-ul.
Spiritul Timpului stie ca nu exista ”un an al schimbarii”, ci doar ani. Ani in care din ce in ce mai multi inteleg ca un singur om nu poate detine toata puterea. Ani in care idolii de piatra au din ce in ce mai putini vizitatori. Ani in care orgoliile personale lasa loc binelui general. Ani in care am putea spera ca macar cativa dintre noi au inteles motivul Crizei. Ani in care vom incepe incet-incet sa reparam dezastrul. Sa speram ca 2013 va fi inca un an in care Spiritul Timpului va triumfa!
P.S: Voi lipsi pentru urmatoarele cinci zile. Voi incerca sa raspund la comentarii, dar, in cazul in care nu ne mai citim pana in 2013: Un An Nou Impresionant!
La multi ani si la multi bani sa fie!
An Nou Impresionant?? :)) Faina exprimare, inedita urarea :))
La multi ani!!!
Iti doresc ca Noul An sa iti aduca sanatate, multe bucurii, noroc in tot ceea ce ai de gand sa faci .
Si desi Anul care tocmai vine are in componenta sa un “13”, sa speram ca va fi plin de noroc si impliniri!!!
Sau daca nu iti plac urarile iti spun : Un an 13 cu noroc !!!!!
Distractie placuta in cele 5 zile de vacanta !!
ce frumos suna un cuvant precum “Zeitgeist” din tastele unui pusti sub 25 de ani, nevorbitor de germana (nativ cel putin). sper ca nu ma-nsel, ai sub 25 de ani, sau?
lasand la o parte faptul ca ai un stil de a scrie foarte matur, nu poti ascunde din pacate lipsa unui mesaj pertinent…
se pare ca ai nevoie sa scrii, si ca sti sa o faci foarte coerent (mare lucru), dar inca nu reusesti sa transmiti ceea ce-ti doresti.
sint un mare fan al tau, o sa te urmaresc de-aproape.
pentru ca te deplasezi pe meleagururile existentialistilor si esti preocupat de acest Zeitgeist…:-)))
Romania Inedit: La fel, cu insistenta pe bani (tind sa cred ca in 2013 va fi nevoie de ei pentru toata lumea).
Cartim: Merci fain si sper ca ai petrecut excelent 🙂
Hary: 25 de ani si n-as mai fi zis de multa vreme “un pusti”, dar pana la urma asta-i o problema de perspectiva. Altfel, apreciez sincer lectura intregului articol 🙂
Diferenta dintre mine si unul mai bine informat si bine infipt in existentialismul german este ca eu mi-am exprimat o opinie. Subiectul in sine e mai stufos si complex decat l-as putea eu reda. Cu alte cuvinte, analiza in detaliu ma depaseste, avand o cu totul alta formare educationala/profesionala.
Prin urmare m-am marginit la a combina Anul Nou cu Zeitgeist-ul si a spune mai mult sau mai putin clar: Poate anul asta chiar facem ceva!
Ca feedback, ce ai fi vrut sa citesti pe un blog, despre Zeitgeist ?
krossfire,
ai dreptate in privinta varstei. nu mai esti un pusti la 25 de ani.
si ai dreptate si in privinta mesajului din articolul tau. am fost “unfair”.
Idea din spatele Zeitgeist-ului din mesajul tau l-as reda cu un vers din Corona de Paul Celan, scris nativ in germana:
“es ist Zeit, dass es Zeit wird…”
Nici aia care au dat sfarsitului de an 2012 dimensiuni apocaliptice n-au mers pana-ntr-acolo incat sa-l “arunce” si pe Hegel in ecuatie.
Chiar ca… impresionant. 😀
Hary: Cred ca problema articolului meu si a aplicarii conceptului in general e ca inca ne ramane sa ne dam seama pentru ce “este/a venit timpul” 🙂
Intuneric: Iti dai seama daca bagam si cativa maiasi acolo?
nu am mai auzit pana acum de Zeitgeist, ceea ce m-a facut curioasa si am inceput sa caut pe net! am dat click pe link-ul lasat de tine pe youtube, foarte interesant! merci de info!
Buna ziua!
La multi ani!
Ma iertati ca va deranjez vin cu rugamintea la d-voastra sa publicati pe blogul d-voastra un mic articol despre fetita mea Leontina Nicoleta!Mai multe detalii le gasiti pe: http://leontinanicoleta.blogspot.ro/
Astept un raspuns la adresa de e-mail violetaleontina@yahoo.com
Va multumesc pentru intelegerea acordata!
Un an nou plin de bucurii!
Buna ziua si La Multi Ani!
Pe blog nu public articole umanitare pentru simplul motiv ca nu am un public format pentru asta. Voi incerca insa sa pasez aceste date celor care publica si se ocupa de cazuri umanitare in mod constant. Implicarea mea intr-un viitor proiect din aceasta zona ar putea ajuta la propagarea linkului.
O zi frumoasa si multa sanatate micutei,
Vlad
Ideea “Zeitgeistului” este reală, dar din motive mai complicate decât ar crede publicul. La baza acestor motive stă faptul că în ciuda tuturor poveştilor şi legendelor popularizate de comunişti legate de “marile descoperiri făcute din întâmplare” dezvoltarea tehnologică sau socială nu este niciodată posibilă fără existenţa unei infrastructuri necesare pentru ca invenţiile, inovaţiile ideile, conceptele, formele de organizare să fie puse în practică. De fapt şi Jared Diamond spusese asta când a vorbit de motivele pentru care unele regiuni au dezvoltat agricultura, comerţul sau tehnologia şi altele nu. (Şi-a luat ceva şuturi în fund fiindcă de la 1918 încoace clasele intelectuale făceau ce făceau şi tot mai dădeau cu nasul pe la comunişti şi socialişti, care erau convinşi că natura şi genetica nu contează 😀 ) Exemplele abundă în istorie şi în ciuda diferenţelor între epoci sunt ciudat de asemănătoare între ele, din raţiuni practice. Romanii au fost campioni ai ingineriei, arhitecturii şi artei militare, dar creaţiile lor s-a dus la Dracu’ fiindcă nu puteau subzista decât într-o lume a comerţului extins pe 3 continente, a comunicaţiilor la distanţă care să pună la un loc minereurile din Iberia cu meşteşugarii specializaţi din Estul Mediteranei. Japonia feudală a secolului XVI şi-a… Read more »
Nici n-am spus ca explicatia din spate ar fi simpla sau ca ar avea ceva mistic. E intr-adevar o discutie mai complexa care pleaca de la educatie, autoeducatie si nu in ultimul rand, infrastructura (cum ai punctat si in comentariu).
Există şi un corolar, sub forma unei teorii foarte răspândite printre pseudo-stângişti (adică genul vegeto-hipstări cu haine vintage de 500 EUR, taşcă tricotată şi fulăraş) şi care zice cam aşa: drepturile, obligaţiile şi legile trebuie să fie limitative, fiindcă pe vremuri puterea oamenilor obişnuiţi era foarte redusă, natura reacţiona la orice acţiune a oamenilor sau a altei specii, iar acum puterea pe care o are societatea umană dezvoltată împiedică să se întâmple astfel. Adică în secolele trecute un control strict al populaţiei civile nu era necesar, fiindcă populaţia mergea pe muchie de cuţit, un incident întâmplător sau o imprudenţă şi hop, ajungeai la 2 metri sub pământ. O rană superficială infectată te omora prin septicemie, tentativa de a fura ceva te putea aduce în ştreang, votul dat cui nu trebuie putea duce la război sau la Holocaust, o defecţiune la o instalaţie industrială sau un vas maritim putea ucide mii de oameni dintr-un foc, jocul de noroc te putea face să îţi pierzi banii şi casa şi să te împuşti, boli care azi trec după prima doză de antibiotic îţi garantau o moarte înceată şi chinuitoare. (Acelaşi argument îl folosesc şi când e vorba de restricţiile cu privire la armele… Read more »
Avand in vedere ca numai tie iti modereaza comentariile Akismet, cred ca ai ajuns cumva pe vreo lista neagra a plug-in-ului.
(Altfel, de acord cu observatia :P)
Ştiind că până acum am fost ameninţat de zeci de ori cu moartea, am trecut printr-o tentativă de asasinat prin tăierea conductei de frână, m-au banat Zoso, Arhi, nwradu şi Sebastian Bârgău, se vede treaba că dacă spui prea des adevărul ţi se închide gura ca lui Gheorghiu-Dej. Sau, mai aproape de zilele noastre, ca lui Mihai Erbaşu.
😛 😀
~Nautilus
N-as fi mers atat de departe. Ziceam numa’ de Akismet :p
[…] A venit timpul – Despre idei ce nu suporta amanare. […]