In sens propriu sau in sensul dat de personajele lui Caragiale cuvantului, ”capitalismul” a adus cu el si o urma de sclavie moderna. Nu are rost sa insist asupra acestei teorii pentru ca nu face obiectul postului de fata.

Personal, gasesc McDonalds-ul ca fiind unul dintre cele mai deprimante locuri din Bucuresti. Desigur, McDonalds aveam si in orasul de bastina si am prins si perioada in care lumea se ducea la cele doua McDonalds-uri nou infiintate in Bucuresti si Pitesti de parca erau sfinte locuri de pelerinaj. Ce ma deprima in mod deosebit la locurile astea nu este calitatea produselor servite (nu sunt nutritionist), ci oamenii, angajatii mai precis.

Eu si o parte dintre colegii mei avem prostul obicei de a comanda cafea, ceai si mere de la McDonalds, lucru care aparent este neinsemnat in ochii marilor specialisti in marketing de-acolo. Sa luam spre exemplu McDonalds-ul din pasajul de la Universitate. Este un monument al nesimtirii traditionale romanesti imbinata cu sistemul de lucru american.

Sunt convins ca ati vazut cu totii anunturile de gen ”McDonalds are nevoie de voi” sau ”Vino sa lucrezi intr-un colectiv placut cu program flexibil”. Sunt convins ca multi studenti care s-au inghesuit sa lucreze acolo nu au constientizat ce au facut. Exista oameni care nu se pot intretine singuri sau nu-si pot plati facultatea, caz in care inteleg angajarea in ”edificii” de genul McDonalds. Dar daca toate se pot face la timp, si daca exista fonduri, nu merita sa petreci atat de mult timp intr-un job pe care sa-ti fie rusine sa-l treci pe CV.

Sa revenim deci : Ati sesizat ca desi la McDonalds sunt numai putin de 9 oameni angajati intr-un spatiu atat de mic, niciodata nu esti servit la timp desi vrei sa ceri doar un produs minor ? De ce exista mereu doi oameni la ghiseu si sapte in spate in conditiile in care produsele alea sunt oricum semipreparate ? De ce in momentul in care ceri un ceai de 2RON esti intrebat daca nu vrei si o ”placintica” de 7.5 RON ? Mai mult, cand ceri doar lucruri minore precum cafea, ceai sau eventual suc de portocale esti bombardat mai nou cu serii de doua intrebari : placintica si briosa merg la ceai, dar la cafea merge briosica si numai stiu ce…and so on.

Ce ma irita insa pana la exasperare sunt certurile : Se cearta angajatii McDonalds in ultimul hal. La Universitate exista un anumit individ adus la limita paranoiei de locul in care se face ca lucreaza. Din aia noua oameni, 2 sunt la ghiseu, unul face cartofi si sase se cearta ! Cat de mult sa ti se ingusteze universul !?! Cat de multa ipocrizie sa bagi in tine ca atunci cand de-abia sculat din pat, vii si te certi cu alti tampiti si apoi servesti cu un zambet larg, pe toata fata, intreband : Nu vreti si o placintica ?

Practic, daca sase ore din zi le petrece in McDonalds timp de doi ani, tinzi sa te limitezi pana la absurd. Una este sa ai nevoie de bani si alta este sa lucrezi intr-un colectiv in care standardele coboara mai jos odata cu fiecare ”McPuisor” servit.

clown-mcdonalds-742733.jpg
(Imagine preluata de pe blogul Textilist)
P.S : Ia incercati, de proba sa cereti cinci mere la McDonalds (5 RON cu totul).Am primit o privire pentru cererea asta…