Probabil ati urmarit cu totii anul trecut un scurtmetraj care s-a propagat pe Internet cu viteza YouTube-ului, scurtmetraj intitulat ”Cand se stinge lumina”. Umorul bizar, de situatie, umor de inspiratie ruseasca dar mulat pe mentalitatea tipic romaneasca, a adus repede filmuletul la rang de ”viral”.

Igor Cobileanski, regizorul acelor scurt metraje a mai avut cateva creatii de gen. Stilul si executia mi se par reprezentative pentru filmul est european independent. Detalii despre progresul si despre mini filmele lui Cobileanski puteti gasi pe blogul personal.

M-am decis sa postez si creatiile acestui interesant regizor de peste Prut :

1.Sasha , Grisha si Ion – Filmuletul ne-a fost prezentat recent la un eveniment FJSC. Ilustreaza bine ideea de ”treaba romaneasca”.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=6ZI8fdvPx6o&feature=related]

2.Plictis si inspiratie – Pentru ca romanul s-a nascut poet. [Sugestie : Urmariti traducerea in engleza pentru poeziile de final]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=y0qrqsbrA58&feature=related]

3.Cand se stinge lumina – E deja un clasic al YouTube-ului. Aici varianta cu subtitrare in engleza.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=SQ7Sb1oimmM&feature=related]

Pe final, un film care nu-i apartine lui Cobileanski dar este facut in acelasi spirit. Casa de productie este tot Moldova Film. Aici umorul este mult mai putin subtil si mai bazat pe situatie insa este destul de relaxant scurtmetrajul.

4.Vanatoarea

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=_86GsjREC1E&feature=related]
P.S : Personal filmuletele imi amintesc de cateva perle ale cinematografiei romanesti a anilor 70′ gen ”Operatiunea Monstrul”.