Flash mob-uri chinezesti

Am vazut in ultima vreme ca fenomenul flash mob a devenit din ce in ce mai popular la noi. Conceptul a aparut prin 2003 (sub acest nume, originile sunt mai vechi), initial ca o forma de arta stradala, ulterior un mijloc de a observa reactiile ”omului social” in situatii neasteptate , in final fiind adaptat la protestele inopinate ale diverselor organizatii.

Care ar fi particularitatile unui flash mob ? Actiunea neconventionala, numarul mare de oameni implicati, faptul ca acesti oameni NU se cunosc sau se cunosc vag – cu exceptia a 1-2 initiatori (in mod normal nici nu trebuia sa se anunte participarea), timpul relativ mic al actiunii, locul aglomerat ales si impactul actiunii.

Primul meu contact cu termenul a aparut prin 2004, cand citeam un articol din Evenimentul Zilei unde Dragos Bucurenci incerca sa explice conceptul. Daca la momentul respectiv ideea de flash mob parea sa se fi inteles, odata cu explozia de bloguri din perioada 2006-2007, flash mobul a devenit o metoda excelenta pentru unii de a se promova si de a se da in spectacol.

Am scris in titlul ”flash mob chinezesc” pentru ca ceeea ce se face la noi imi aminteste de produsele chinezesti aduse in Romania dupa revolutie, de copiile de Adidasi Puma si Nike. Pareau a fi cam acelasi lucru, dar le lipsea esentialul. Cam asa si aici. Daca anumite initiative de pe bloguri nu prea merita mentionate, fiind niste ”flash moburi” de tip ”Hai sa ne filmam si sa ne punem pe YouTube” (se stiu ei marii organizatori de flash moburi in 3 oameni) anumite initiative sunt demne de luat in seama.

Lovingvama isi mentioneaza participarea la un protest in regia lui Cristea. Despre ce era vorba ? Despre un eveniment ”Pro Teo Peter”, ceva cu o regie si o executie foarte similara cu protestul ”Frozen in Grand Central”. Excelenta initiativa din punctul meu de vedere insa etichetarea cu ”flash mob” este eronata. Din moment ce initiatorii discutasera mult inainte, s-au prezentat in fata camerelor si au discutat despre eveniment (ba mai mult, au reusit prin conduita sa si anunte publicul ca se va intampla ceva) , vorbim despre un protest foarte interesant si cam atat ! Cristea mi s-a parut decent si rezervat in materialele filmate insa modul in care au inteles televiziunile evenimentul reflecta aceeasi confuzie fata de termenul de ”flash mob”. Felicitari pentru protest, dar tot flash mob chinezesc ramane, cum de altfel a fost si cel din Grand Central al caror initiatori au incurcat de doua ori termenii in declaratii.

Sa recapitulam : Deci ”flash + mob” = multime de oameni care se aduna in locuri publice ,aglomerate si incropesc o actiune. Cu cat actantii se cunosc mai putin si publicul este mai slab informat despre eveniment, cu atat reactiile vor fi mai savuroase. Pana atunci, in Romania se practica termenii fancy pentru actiuni mai mult sau mai putin revigorante.

Astept un flash mob de 50 de oameni in mall (nu in genul celui cu hainele groase in timpul verii), filmat de amatori si invaluit in mister.

P. S: Repet – mi-a placut protestul amintit dar nu este un flash mob ! Nu pentru a deveni vizibil sau pentru a-ti face prieteni se face un flash mob. Disparitia rapida a participantilor dupa eveniment este iarasi o conditie. Daca ajungi acasa si prezinti participantii publicului spunand ”ce flash mob reusit” , nu rezolvi mare lucru din pacate.

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

20 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Sodium Pentothal

Flash mob ar fi si o actiune a unor oameni insetati de razbunare care se arunca asupra unei masini parlamentare si-l scot pe individ afara si-l bat de-l umplu de sange, apoi pleaca? Hmmmm…de aici o veni si denumirea de “mobster” ?

victor

Si aia de ii aduna sa le faca fotografii dezbracati? tot flash-mob se numeste? :))

Sodium Pentothal

Corect! >:) Mai degraba flashing-mob… =))

A.Faith

flashmob oltenesc : http://www.youtube.com/watch?v=5_gwJX5Qzxs
sinopsis: discuţii online, adunătură de oameni, băgat comunitari în sperieţi.

macabroo

Eu as face un flash-mop. Aciune prin care Bucurenci e alergat de o multime cu mopuri in mana.

Raluca Hritcu

trebuie sa recunosc ca e prima data cand aud despre flash-mob. o sa fiu ceva mai atenta pe viitor. dupa o scurta cercetare “pe net” rezulta ca intr-adevar cele despre care ai vorbit tu nu se incadreaza la categoria pretinsa. Mi-ar placea sa particip la o asemenea actiune, asa ca let me know daca se intampla ceva curand 😉

Li

eu zic ca chestiile astea sunt niste tampenii trendy fara nici un sens. habar n-aveam ce-i aia flash mob pana am citit articolul de fatza, si as fi putut muri linistit si fara sa stiu. io stiam ca se numesc happeninguri si sunt manifestari penibile ale unor artisti care vor cu orice chip sa fie alternativi. oameni care s-au uitat de prea multe ori la fight club sau, dimpotriva, ar trebui sa-l vada SI sa-l inteleaga.

DOOMy

Cica primu flash mob romanesc l-ar fi facut chiar colegii mei de grupa (si ai tai, de facultate) prin 2007, la initiativa lui Horia Badau si a Teodorei Vasilescu. Am fost si eu invitat, insa flash-mobuiala implica “free hugs”… which i don’t do 😀

Cristealizari

-He-he! Tari chestiile cu “flashing mob”, “flash mop”, “mobster” si alte alea.
-Initial s-a dorit un flashmob clasic (mergi pe burta-taci chitic-da mai departe pe sestache)dar s-ar fi obtinut o gluma de trei speriati. A fost nevoie de promovare.
-Dupa incidentul “Timpuri Noi” cu bulane impartite din gros si spitalizari, pentru a ne “asigura” cocoasa, am fost nevoiti sa chemam presa sa fie prezenta. Doar asa am putut tine protestul (e o poveste lunga)
-Intre “puritatea” formei si eficienta actiunii, am preferat o forma care sa duca mesajul mai departe.

Si in final, hei, daca primul flash mob romanesc dateaza din 2005, de ce in 2008, pana acum 2 saptamani, nu stia nimeni “ce e aia”?

Cristealizari

Crossfire: Ei, important este ca a avut loc unul care a adus in prim-plan conceptul. Problema nu e cine a fost primul ci cum invatam romanul sa participe. Desi a fost mediatizata, actiunea a fost mai mult urmarita de pe margine. Inertia e foarte mare. Poate la urmatorul se vor ralia mai multi.

Spor la blog in continuare

Lucian Vasile

Flash-mob-ul merge băgat în aceeaşi oală cu acţiuni anarho-stângiste precum Critical Mass. Asta e părerea mea.

Sincer, decât să formezi o turmă fără dumnezeu, mai bine poţi face constructiv.

irjena

Flash mob in Bucuresti, operatiunea Da-te mare cu gunoiu’! Unde & Cand: Marti, 14 aprilie, ora 18.00 FIX in fata la TNB. In prealabil, seteaza-ti ceasul dupa ora GMT: http://www.gmt.or.ro/ Ce vom face: – Fiecare va avea la el un gunoi (incercati sa fiti cat mai discreti), si luati loc fie pe treptele TNB, fie pe banci, fie va plimbati in zona, cat mai natural, fara a atrage atentia. – La ora 18.05, ne asezam spontan in sir indian in spatele omului Verde (va veti da seama la momentul potrivit) si pe rand, aruncam gunoiul la cos (dar de la o distanta de minim 3 metri). – Daca nimeresti cosul de gunoi, te dai mare, iar daca nu, va trebui sa te apleci dupa gunoi si sa il arunci (fii responsabil de el). – Dupa ce ai aruncat gunoiul, poti reveni la treburile tale si pleci in ce directie vrei, nu mai stai la locul flash-mobului! Trebuie sa dai impresia spectatorilor ca a fost o actiune spontana. Pe parcursul celor 10 minute (timpul total de desfasurare): – Nu se va raspunde la nici o provocare sau instigare venita de la orice persoana. – Nu se vor spune cuvinte necivilizate sau… Read more »

cineva

IRJENA
Ideea ta AR FI FOST BINE SA FIE PUSA IN APLICARE DE ZIUA MEDIULUI. ADICA PE 5 IUNIE
:p

20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x