Ma gandeam ca la un anume moment dat, in lipsa recenziilor pe care le-am mutat pe bangyourbrain sa mai tratez si alte subiecte legate de muzica, nu neaparat de metal, new age sau muzica simfonica.

Unul din lucrurile care ma irita profund sunt coverurile: nu acele coveruri pe care trupe din genuri similare le fac pe post de tribut ”zeilor”ci clonele nesimtite unde ”artistul” nu recunoaste nimic, sustinand eventual ca doar s-a inspirat din melodiile de baza.

In Romania se practica la greu ”coverul”, o selectie interesanta de melodii furate avand-o site-ul muzicabuna.ro . Practic, primul cover legal (cu plata drepturilor de autor la casa de discuri) l-a facut Voltaj in 1999. Nu ar rost sa insist asupra peisajului muzica autohton, preferand sa arat ca da, si la ”ei” se poate. Voi incepe cu trei mostre celebre :

1. Vanilla Ice – Ice Ice Baby

Piesa asta i-a adus unui imbecil netalentat o groaza de bani si de expunere nemeritata. De ce spun imbecil netalentat ? Sa judecam : Al doilea sau album a fost primul album cu doua piese in plus, printre care si Ice Ice Baby si cealalta piesa ”faimoasa” a interpretului a fost ‘Ninja Rap‘ care cade intr-un extrem bazin al ridicolului inca de la inceput.
Sa revenim insa la piesa din titlul, ”Ice Ice Baby” nu este altceva decat o preluare obscena a hitului Queen – Under Pressure. Ultima versiune de Under Pressure, fara David Bowie, lansata cu numai 4 ani inainte de capodopera lui Vanilla Ice suna identic cu ce incercase ”primul rapper alb”. Ce e mai nasol este ca Vanilla Ice a sustinut ca datorita unui semiton el nu este obligat sa plateasca nimic celor de la Queen !
O varianta mai digerabila de Vanilla Ice, ne prezinta Jim Carrey.

2. Mc Hammer – Can’t Touch This

Un ”rapper” care a furat mai mult decat Puff Daddy, Mc Hammer a avut ghinionul sa-si sparga averea de 33 de milioane de dolari in mai putin de 3 ani. Diferenta dintre el si Vanilla Ice este ca Mc Hammer, sau casa lui de discuri isi cita sursele. In cadrul singleului lansat concomitent cu albumul, Rick James fusese citat ca fiind ”coautor” desi acest lucru nu era adevarat.
Can’t Touch This beneficiaza de un videoclip mai mult decat penibil si cam de toate acordurile piesei din 1981 (deci cu 9 ani mai recenta) a lui Rick James, ”Super Freak”.
Asta e un cover nesimtit doar pentru ca i-a adus lui Mc Hammer milioane.

3.Gasca de retardati – Liubi Liubi , I love you

Desigur, am precizat anterior ca nu voi vorbi de trupe romanesti. Dar cand niste romani condusi de un individ care-si zicea ”Domnul Problema” si care avea versuri monosilabice in trecut ajunge la o competitie internationala, atunci apare buba.
Principala critica adusa de multi piesei a fost faptul ca inceputul instrumentalului (acele doua acorduri) seamana foarte mult cu ”Levan’s Polka”. Asta nu poate face o piesa un ”cover nesimtit”, insa asemanarea izbitoare cu piesa traditionala finlandeza ”Lai Lai Hei” poate.
Piesa cunoscuta de multi finlandezi, ”Lai Lai Hei” a fost extrem de mult popularizata de trupa de viking metal Ensiferum. Se vede ca juriul romanesc asculta numai Marius Moga, Horia Moculescu si Florin Bogardo pentru ca altfel nu-mi eplic cum nu au sesizat asemanarea.
Am sintetizat in sampleul asta asemanarea, dat fiindca ”Lai Lai Hei” este o piesa de aproape 8 minute. Ce am uitat sa pun in fisierul audio : Finalul in care toata lumea striga ”Lai Lai Hei” coincide cu acea imitatie de kazacioc pe care au incercat-o ai nostri.
Ne-am dus in Finlanda cu o piesa care semana melodic cu o piesa celebra pe moment in Finlanda si care vocal se plia pe o balada populara finlandeza. Go Tontomondo !

P.S : Nu stiu cat va continua seria asta si cand o sa o actualizez. Voi judeca in functie de rectii.