Apropo de etichete…
In urma unui comentariu lasat zilele trecute in blogosfera, am constatat fara surprindere ca romanii consuma in continuare dubiosenii, fara a se sinchisi de etichete.
Un caz deosebit al fentarii legislatiei il reprezinta franciza Fornetti, franciza care ne serveste experimente chimice de ”patiserie” de ani buni. Nici acum, ingredientele fiecarui produs nu sunt trecute pe hartia produsului. Motivul ar fi ca ambalajele sunt standardizate, pe cand sortimentele acopera o gama destul de larga si uneori difera de la chiosc la chiosc. Trecand peste propaganda anti fast-food si alte psihoze, trebuie sa recunosc ca unele sortimente par a fi iesite din cosmarurile lui Gheorghe Mencinicopschi.
Astfel, in urma unei muscaturi din partea pechinezului legislativ, Fornetti publica dubios de discret compozitia propriilor produse. Evident, lista exista numai online, ca muncitorii de pe santierul cinci sa n-aiba cumva prilejul sa traga cu ochiul. Cu un click pe linkul ”Produse la Kilogram” si un click aditional pe o litera ”C” de-abia vizibila, aflam ca ”Foietajul cu gust de caise”, contine urmatoarele :
Sunt constient ca ”patiseria” asta vine congelata prin camioane mai mult sau mai putin salubre, dar imi e greu sa justific cu ceva lista de ingrediente. Imi amintesc de o reclama mai veche in care oamenii isi comparau produsele cu ”placintele bunicii”. E adevarat, turna bunica la esteri ai poliglicerolului si dextroza in placinte de-ti lasa gura apa. Nu mai spun de diminetile in care culegea ”umplutura termorezistenta de caise” cu aroma identic naturala. Ahh…copilarie…
Recunosc ca am fost totusi surprins cand am vazut prima data minunea, cu ceva timp in urma. Daca aveti curiozitatea si curajul sa va continuati lectura, ar fi de studiat si continutul ”Foietajului expres cu telemea”, in a carui descriere gasim cuvantul ”traditional”. Aici Fornetti ne explica pe larg ca pe langa faina, apa, telemea de vaca (10%) si putina smantana, produsele traditionale contin si : ” margarină vegetală (uleiuri şi grăsimi vegetale rafinate; apă; emulgatori: mono şi digliceride ale acizilor graşi, poliglicerol esteri, lecitină din soia; sare; acidifiant: acid citric; aromă de unt); amidon de porumb; înlocuitor lapte praf degresat; sare iodată; oţet din vin; albumină; lapte praf degresat; gluten de grâu; ulei vegetal; enzime; extracte de aromă; substanţe naturale de aromatizare; iaurt praf; zahăr; proteină de lapte; dextroză; făină de soia; amidon de cartof; acidifiant: acid citric; agenţi de îngroşare: gumă adragante, alginat de sodiu, gumă guar; ameliorator de făină: acid ascorbic; coloranţi: annatto, beta-caroten; corector de aciditate: hidroxid de calciu; emulgator: esteri glicerici ai acidului diacetiltartric cu acizi graşi; stabilizator: citrat de sodiu.”’
Sa ne mai mire ca ”pizza cu sunca si ciuperci” contine ”esteri glicerici ai acidului diacetiltartric cu acizi graşi” ? Acum, nu ca am ceva cu Fornetti in mod deosebit. M-am indopat si eu cu asa ceva prin liceu si ar trebui sa fiu de-a dreptul nesimtit sa atac consumatorii de Fornetti. Mai mult, nu sunt nici pe departe persoana care sa dea sfaturi in nutritie. Totusi, tind sa cred ca in multe cazuri exista si alternative la a-ti trimite la scoala copilul de sapte ani cu punga de Fornetti in ghiozdan.
Chiar daca Fornetti nu-s nici pe departe cea mai grava abatere, comunicarea nesimtit-fatarnica nu este de trecut cu vederea, indiferent de brand. Cand produsele tale arata ca niste exemple din culegerile de chimie ale lui Nenitescu, cum vii si infierezi cu putere margarina ? Mai mult cum poti afirma ca margarina nehidrogenata din produsele tale ‘ajuta la imbunatatirea sistemului circulator’ ?
P.S : Stiu ca e un articol usor dezamagitor, motiv pentru care nu am de gand sa-l mai lungesc. Dat fiindca tocmai inchei o scurta cura medicala de rafacere, cer acordarea de circumstante atenuante 🙂
Si nimeni nu a luat atitudine pana la tine ?
Daca dai un search pentru compozitie Fornetti, o sa observi ca …nu prea.
Dedei si constatai ca tu ai scris ultimul despre acest subiect ! 🙂
E bine sa scrie cat mai multa lume , ca poate asa se sesizeaza si organele abilitate .
Si cand te gandesti ca sunt cea mai de succes franciza in fast-foodul din Romania !
Noroc cu astia de la Jurnalul ca publica tot timpul aspecte de genul asta , altfel am muri …… neinformati .
Fentarea legislativa e oarecum ”legala”. Nu stiu daca au cum sa se sesizeze organele legislative. Pana la urma, fiecare baga in el ce vrea…dar citisem pe un site o informatie ”sigura” in care cineva spunea ca toate produsele sunt ”fresh”. Sunt curios daca era vreun insider sau doar vreun pafarist de serviciu.
[…] This post was mentioned on Twitter by krossfire, Sorin Grumazescu. Sorin Grumazescu said: RT @krossfire https://www.krossfire.ro/apropo-de-etichete/ – Ceva mai multe despre compozitia Fornetti… […]
Orice articol in plus, oriunde apare, nu poate face decit bine, e o caramida in plus la zidul care sper sa ne desparta cit de curind de astfel de “firme” care ne otravesc. Din pacate un astfel de articol nu ajunge, cum bine ai observat, la urechile muncitorilor de la santierul 5.
Nici nu-mi faceam iluzii ca o va face. Pana la urma, sa-i ceri unuia platit cu 8 milioane pe luna sa nu mai ingurgiteze ”fornete” e destul de mult (financiar cel putin).
dezamagitor? nu chiar 🙂
Ma rog, pentru cititorii obisnuiti ma gandeam 🙂
Jezus. Si eu mai mananc fornetti din cand in cand (saratele). Imi e si frica sa ma uit cat de toxice sunt. Pe de alta parte cam toate produsele din ziua de azi sunt pline de rahaturi….
Saratelele au numa jumate din laboratorul ala chimic in compozitie. Ai noroc 😛
Unele chestii de pe acolo sunt… acid diacetiltatric? Mi se incurca limba-n gura si totusi am fost olimpica la chimie. La un moment dat ma impiedicasem de un clipulet pe youtube in care o tipa dadea cateva sfaturi destul de bune legate de lista de ingrediente: daca nu stiti ce-s majoritatea chestiilor de acolo nu luati, daca lista de ingrediente e mai lunga de trei randuri nu luati 😆
Nu c-as fi eu sfanta, ca am incercat destule prostii… da’ pe bune ca lista aia ma face fericita ca am o slabiciune pentru ciocolata Lindt… aia 70% are 4 ingrediente: doua componente de cacao, zahar si vanilie.
Ana : Nici patiseria normala nu e foarte ”curata” dar intre faina, drojdie, apa, oua, afanator + marmelada si ”Fornetti” e o diferenta de vreo 5-6 randuri 😀
Toate contin asa ceva: vezi si la Mcdonalds: Dar macar lanturile mari afiseaza, cat atat le cere legislatia. Coloranti, guma de guar, dextroza… vezi mai jos SHAKE MIX Lapte, smintina, lapte praf degresat, zahar, sirop de glucoza, stabilizator ( dextroza, guma de guar E412, guma de carruba E410, caragenan E407 ) Sirop de vanilie Apă, zahăr, sirop de glucoză, aromă de vanilie, colorant caramel E150d, acidifiant acid citric. Sirop de ciocolata Apă, dextroză, sirop de glucoză, zahăr, cacao pudră cu conţinut redus de grăsime (6.6%), sare, emulsificator E472c, acidifiant acid citric. Sirop de căpşuni Zahăr, apă, sirop de glucoză, concentrat de căpşuni (1,6%), suc concentrat de sfeclă roşie, extract de mere, acidifiant acid citric, aromă de căpşuni Sirop de Zmeura Zahar, apa, sirop de glucoza, sirop concentrat de zmeura, acidifiant acid citric, coloranti naturali E120, aroma. BRIOSA CIOCOLATA Zahar, faina grau albita (imbogatit cu niacin, fier redus, tiamina, riboflavina, acid folic), amidon alimentar modificat, cacao (procesata cu alcaliu), ulei soia, zer, gluten de grau, sare, colorant de caramel, praf de copt (E541, E500i, E520), emulgatori E471, E477, E481, E150B, E129, ou intreg, ciocolata, apa. BRIOSA AFINE Zahar, faina grau albita (imbogatit cu niacin, fier redus, tiamina, riboflavina, acid folic), Amidon… Read more »
Gabi : Bun, dar se observa totusi o diferenta de ”randuri” (apropo de ce zicea Ana) intre un milk-shake la pachet (de la care nu ma astept la prea multe) si ceva ce se vrea patiserie !
In curand si piata romaneasca va incepe sa inteleaga ca anumite lucruri nu trebuie importate. Ei nu vor suferi prea mult. Se vor muta mai spre est…
O zi minunata iti doresc
Articolul tau nu e deloc dezamagitor….dimpotriva !
Macar voi sunteti norocosi ca aveti acces la lista de ingrediente, fie ea si online.
Noi n-avem nici atat ! La noi legea prevede ca e ok daca producatorul scrie pe eticheta doar 80 % din ingrediente. La noi e legal sa nu existe termen de expirare pe alimente ( ceea ce se si intampla, exceptand laptele si carnea ). La noi legea prevede ca OMg-urile nu trebuiesc etichetate, fapt pentru care toata mancarea certificat organica e …modificata genetic ( arata de parca a crescut la Cernobil si n-are nici un gust ).
Asadar, voi in Romania sunteti net superiori noua, din acest punct de vedere .
P.S. traiesc in Canada…
Cristian Ion : Iar 🙂 ?
Tzipi : Da, dar legea prevede sa scrii totusi ceva pe eticheta. Pe etichetele Fornetti scrie ”produs de patiserie” iar motivul este cel invocat in articol.
Eh, stiu ca nici alea traditionale nu-s cine stie ce, oricum le evit si pe alea.
Problema e, exact cum ai spus, ca omu’ ala cu salariu de 800 lei n-o sa incerce niciodata unele chestii cum ar fi icre beluga (drace, nici n-ar avea cum, o cutie de 100 grame de asa ceva e mai mult decat scoate el intr-o luna) si nici macar somon care a cam sarit de 50 lei kilogramul sau ciocolata Lindt, care e de vreo… hmmm, 5 ori mai scumpa de cat fornetti pe suta de grame. Totusi… se gasesc fructe si legume ieftine, carnea de pui (nepreparata in vreun fel) nu e nici aia scumpa…
Offtopic: mi-am luat bilet la Sabaton 😀 unul din primele 40 de bilete, asa ca include si meet & greet 😀
Ana : Damn it, eu merg maine sa-mi iau….damn youuuu !!! Inca n-au dat cu gura pe toate siteurile de metal, deci apuc bilet 😛
Mno, dioxid de siliciu in fornetele cu visine.. Sa tot mananc dinastea.
Mai exista Fornetti? Stiu ca minunea pentru ei a tinut 1-2 ani. In Piatra, cam atat a tinut mania Fornetti. Eram prin clasa a 7a si ei aveau chestii cu telemea care mai erau si calde. Ne-am linistit repede.
Acum rar mai zaresc cate un magazin de-al lor.
Offtopic: Te astept cu articolul 😉
Probabil va fi cel despre trupele romanesti, dar trebuie sa-mi revin putin 🙂
pai uite care e faza: mirosul ala care pluteste in jurul locatiei in care se “prepara” dragutele astea de Fornetti, te ia frumos de nas si apoi coboara si la stomac si iti spune ca sunt bune la gust… in final te face bagi frumos mana in buzunar le cumperi.
Tu iti dai seama ca stomacul nu are acelesi functii biologice ca si creierul, ca se sa poata gandi mai intai din ce sunt facute minunile de fornetti…
Si daca sunt bune la gust si usor de cumparat …mami si tati ii cumpara din alea si Danone la bebe mic, ca bebe mic sa creasca mare si frumos si bolnav 🙁 si se intreaba apoi de ce e bolnav ala mic. Trist.
Compozitie Fornetti | Krossfire’s Blog…
Etichete cu ingrediente “naturale” luate gramada din tabelul lui Mendeleev….
my coffee-break : Ajuta si posterul ala imens cu un copilas indopat cu ciocolata (era reclama la Fornetti cu ciocolata).
Si in TM Forneti o ia cu pasi inceti dar siguri spre faliment.
Hai ca noi adultii intuim ca acele produse nu sunt tocmai bune dar o facem pe pielea noastra, dar copiii care ies in pauze si cumpara chestii din astea fara sa aibe habar cat rau le pot face, asta e mai trist.
Mai trist mi se pare ca suntem luati drept prosti si ni se baga pe gat niste tampenii iar noi le acceptam fara sa comentam.
Fornetti spre faliment? Hmmm, mie mi-a intins un ranjet pe fata faptul ca anul trecut s-au inchis mai multe chioscuri de-ale lor si au aparut covrigarii in loc. N-or fi nici alea sanatate curata, da’ pe langa ce vand Fornetti… Cat despre copiii… eu am impresia ca astia de acum parca sunt mai dezvoltati decat eram noi la varsta lor. Pe toate directiile spatiale. Mi-am luat o pereche de nadragi (blugi) de la raionul pentru copii. Pe ei scria ca ar fi pentru copii de 1m46cm (nu-s full-length oricum, deci imi permit, chit ca eu is cu vreo 20 cm mai inalta) care cica ar corespunde la 9-10 ani. Nu i-am probat, ca eu nu probez niciodata chestii in magazin care poate au fost probate de alte persoane care nu se stie cat de des se spala (a patit-o o colega sa se trezeasca cu bubite dupa probat de haine, deci nu, mersi) si ma asteptam sa fie stramti. Surpriza! Nu-s chiar largi, dar nu sunt nici stramti asa cum ma asteptam. Blugi pentru copii de 9-10 ani. 😐 Acum nici eu nu-s prea mare la 26 de ani, da’ totusi… Trecand la inaltime, eu la varsta de 9 ani… Read more »
Cartim, Ana : Adevarul e ca un covrig ”brasovean” cu iaurt iese cam la 10% din compozitia ”Fornetti cu Telemea”.
Ca tot ati deschis acest subiect m-am uitat pe net sa vad reteta, ingredientele de la Coca-Cola, Fanta… si nu le gasesc. Are cineva idee de unde as putea sa fac rost de aceste ingrediente. Ca sigur si pe acolo gasim chestii interesante.
Oricum habar nu am ce sunt aceste ingrediente.
Sunt precizate pe eticheta respectivelor produse. Nu se precizeaza cantitatile pentru a pastra ”secretul” retetei. Oricum, nu te poti astepta ca Fanta sa aiba mai mult de 3-4% suc de portocale sau ca un produs precum Coca-Cola sa aiba ceva natural in el.
Ce ma distreaza este ca pe siteul Coca Cola , suntem indemnati sa alegem ”artificialul” la nivel de ingrediente :
http://www.coca-cola.ro/100_percent_coke/lumea_coca_cola/intrebari_frecvente/
Oricum, aici compozitiile se gasesc dar asta nu inseamna ca nu ridica probleme. Cola Zero de exemplu are o problema cu indulcitorii : http://www.freerider.ro/sanatate/este-buna-coca-cola-zero-3094.html
Eu cred ca ar trebui sa fie obligati prin lege sa afiseze aceste lucruri si la chioscuri…
Pai sunt, doar ca n-au amabalaj standard si fenteaza legea 😀
@krossfire
Da iar si iar pana cand se vor schimba generatiile…
Etichetarea este o tehnica veche. Si in cazul in care anumite lucruri ar fi coreste si limpezi tot ramane principiul de baza: ofera-i publicului un spectacol de circ in partea stanga si nu va sesiza portavionul din partea dreapta…
O zi minunata iti dores
Nici n-a fost nevoie de circ…un simplu cuvant ”Patiserie” 😛
@krossfire
ajuta .. ma tot minunez cum poti ..sa dai copilului asa ceva sa manace
Majoritatea ”viitoarelor mamici” pe care le cunosc habar n-au sa-si prajeasca un ou, soo…
[…] Apropo de etichete – un articol “şocant” pentru cei care nu cască ochii pe lista de ingrediente şi cred că “natural” chiar înseamnă natural. […]
Asa este omul…mereu nemultumit……cand cumperi telemeaua de la taranul de la coltul strazii sau cand cumperi mezelurile nevazand cum au fost transportate acestea,in ce conditii si alte detalii……..e mai bine nu?e mai bine sa ne orbim singuri si sa ne auto mintim…..vorba aceea…mai putine stim,dormim mai linistiti nu?Aceasta societate are regulat controale,chiar credeti ca Uniunea Europeana ne cere sa fim indopati cu tot felul de prostii?Aceasta societate respecta intru totul conditiile impuse de UE,ce credeti…..UE vrea sa ne omoare cu astfel de produse daca le acfcepta pe piata?
Macar Fornetti au site si au afisata compozitia acolo. Eu ma chinui sa gasesc ceva similar pentru Princess (ma refer la astia, au aparut de cativa ani prin mai multe statii de metrou – Eroii Revolutiei, Universitate, Eroilor, Semanatoarea). Nu de alta, dar saptamana asta am incercat trei din briosele lor… si despre gust nu pot spune nimic de rau, ba chiar din contra.
Din ce stiu, ai dreptul sa ceri compozitia ! La ”Fornetti-ul” Bel Forno am aflat-o…e patiserie normala (de-aia isi si pierde gustul la cateva ore dupa ce s-a racit).
Cum te adresezi unui tigan îmbracat la patru ace? Inculpat, ridica-te!
Aveti dreptate, chiar nu-ti vine sa mai mananci cand vezi cate porcarii contin unele alimente “simple”. Eu caut o pudra proteica mai naturala, fara “minuni”, stiti cumva pe unde gasesc?