Uite o o arta valoroasa. A sti sa critici ! Trebuie intr-adevar sa ai o experienta deosebita intr-un domeniu ca sa poti critica de la un nivel competent. Avea dreptate saracul Calinescu (cat ii mai chinuiam noi citatele prin liceu) cand spunea ca pentru a critica literatura trebuie sa treci prin toate genurile posibile.

In primul rand exista o granita foarte fina intre critica de tip constructiv si critica distructiva. Sunt convins ca stiti asta si ca o treceti (cum o trec si eu) uneori involuntar. Multi pusti figuranti si indivizi lipsiti de viata sociala au impresia ca niste injuraturi aruncate pe un forum\blog\serviciu de streaming inseamna ”a critica”. Daca totusi s-a intamplat ca, pornit fiind, sa demolezi o opera, ar fi bine ca ulterior sa ai si niste argumente plauzibile in cazul in care ceilalti nu vor fi de acord. Demolarea unui produs artistic se face numai in momentul in care artistul nu este altceva decat un fals insa pentru a demonstra asta este nevoie de mai multe minti si mai ales, de multa minte.

In al doilea rand, marii nostri critici nu realizeaza ca un critic este inferior din start artistului. Doar pentru ca nu-si poate depasi impotenta creatoare (temporara sau permanenta) , criticul de meserie ar trebui sa porneasca de la umilinta. Desigur, daca produsul artistic ii pare slab sau lipsit de valoare in context, nu-l va opri nimeni sa-l critice. Este normal. Insa atunci cand apar afirmatii de gen ”Daca eram eu….” criticul trece in pueril.

Am fost acuzat la un moment dat ca sunt prea dur cu formatiile romanesti si mi s-a sugerat sa fac eu mai mult. Intamplator chiar voi incerca sa fac mai mult insa niciodata, de cand scriu la bangyourbrain sau pe blog nu am avut pretentia de a ma considera mult sub cel care a depus un efort creator.

Daca efortul creator nu a fost depus de artist\scriitor\jurnalist, atunci respectivul este un zero si se cere critica distructiva. Nu cred ca o sa vina cineva sa-i ia apararea vreunui papitoi din peisajul pop-dance romanesc pe motiv ca ”are talent si are o opera in spate”.

Prin urmare : Haideti sa criticam impreuna…cu spor, dar documentat.

P.S : Incepusem sa ma gandesc serios la faptul ca in ultima vreme am reusit sa gasesc circumstante atenuante multor bloggeri mai vechi care debordeaza de aroganta. Pai cand vine un oligofren care la 30 de ani sta cu maica-sa in apartament si-ti scrie pe blog ‘‘Nu stii bah nimic , bah !” nu-ti vine sa-l trimiti la origini ? Dar cand iti creste traficul si ai 10 oligofreni din astia pe zi, mai ai chef sa explici fiecarei persoanae care-ti comenteaza pe blog de ce nu are dreptate ? Nu, aplici tratamentul : ”Send in **zda masii”. Asta explica comportamentul multor bloggeri care au un numar constant de accesari zilnice si un numar constant de imbecili saptamanali. Daca la inceput ma stresau si pe mine doi trei tampiti lunar, acum am ajuns la frumoasa cifra de 4-5 pe saptamana.